Leder

Penge er kun papir

Debat
16. december 2010

En række gamle mænd synes, Josefine Klougart er for ung til at blive nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Taget i betragtning hvor mange gamle mænd, der egentlig dominerer den litterære debat, kan man glæde sig over, at Nordisk Råds Litteraturpris netop ikke tildeles en forfatter, men et værk. Det er sagen uvedkommende, om Klougart har udgivet fem bøger, eller om hun kan huske murens fald. Det er bogen Stigninger og fald, der er det centrale.

Den danske komités suppleant Sven Holm, der afholder sig fra at forholde sig til forfatteren, synes dog heller ikke, værket er værdigt. Det er den kritik, som komitémedlemmerne ikke kan sidde overhørig. At de ikke ønsker at motivere deres valg, men blot henviser til en endnu ikke offentliggjort nomineringstekst, er uhørt. De er villige til at træffe et modigt valg og skubbe en ung debuterende forfatter frem, men så snart valget som forventet kritiseres, så svigter modet, og hun får lov til at stå derude og flagre.

Der bør ikke føres litteraturpolitik med en så vigtig pris som Nordisk Råds Litteraturpris, mener kritikerne. Men hvorfor ikke? Samtiden har aldrig været den bedste dommer over et værks holdbarhed, derfor er der da også mange eksempler på modtagere af Nordisk Råds Litteraturpris, der forlængst er glemt uden at have efterladt nævneværdige mærker i litteraturhistorien. At forestille sig, at man med en komité på 10 idiosynkrater kan finde frem til det absolutte og dermed sætte en knappenål i det værk, der i år 2010 har overskygget alt andet, er en grov overvurdering af både enkeltpersoner og prisens autoritet. En pris, der gives for et værk, skal netop ikke være konservativ. Hvorfor ikke nominere et vellykket prosaforsøg, der er noget mere grænseoverskridende og modigt end for eksempel 90'ernes minimalisme og senere realisme? Et værk, der peger i en ny retning. Det er komitéen, der sætter standarden for god litteratur. Det er ikke prisen i sig selv. Det er jo bare penge - og politik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

" derfor er der da også mange eksempler på modtagere af Nordisk Råds Litteraturpris, der forlængst er glemt uden at have efterladt nævneværdige mærker i litteraturhistorien."

Gratis (gummi)påstand; Brask vil kunne hævde at fordi hun selv har glemt én eller flere af de 48 forfattere, efterlod de sig ikke noget nævneværdigt mærke i den litteraturhistorie Brask selv skriver.