Leder

Rødglødende politistave

Debat
17. december 2010

»Så vil jeg fanden-rende-mig se den stav der, så den bliver rødglødende, når vi skal op og have fat i den bil. Fuld skrue igennem det lort«.

Man ser det for sig: Tændt på sin retorik og med svedperler sprøjtende fra en rødglødende pandebrask sprutter indsatslederen sin peptalk gennem politiradioen. Modtagerne er de kampklædte kolleger, der 'med fuld skrue' skal 'have fat i' klimademonstranterne foran Bella Center 16. december i fjor.

Uheldigvis for indsatslederen - og den danske politistyrke - blev radiokommunikationen optaget og kan høres i tv-dokumentaren En klima-krimipå DR. Med et års ærgerlig forsinkelse får offentligheden dermed indblik i, hvad der gik i svang i politiets mandskabsvogne under COP15. Gennem øresneglene fik betjentene besked på at uddele knippelsuppe til både demonstranter, rapporterende journalister og andre, der stod i vejen: »Der står presse mellem bilerne, de skal fandeme have samme tur,« gjaldede indsatslederen.

At dansk politi gik uanstændigt hårdhændet til værks i de kolde decemberdage kunne enhver se. Uanstændigheden blev kolporteret ud i internationale medier til skade for dette lands anseelse. Den historie er velkendt. Det nye er, at det ikke var betjentene - hidkaldt fra Gedser til Skagen - der tabte hovederne undervejs 'igennem det lort'. Lydsporene dokumenterer, at politiledelsens hoved var anbragt under armen hele vejen igennem den skændige politiforretning.

Politiet kan ikke bebrejdes, at kriminelle og uromagere uskadeliggøres. Det er sådan set betjentenes bestilling. De ballademagere, der under den store klimademonstration 12. december kylede sten gennem vinduerne til Børsen og Udenrigsministeriet, skulle selvfølgelig anholdes. Det siger sig selv. Men i en fungerende retsstat anholder man ikke flere hundrede uskyldige borgere, bagbinder dem med strips og placerer dem i ydmygende 'futtog' på den kolde asfalt, alt sammen for at få ram på en lille hård kerne. Derfor modtog Københavns Politi i går en fortjent begmand af de store, da byretten kendte danmarkshistoriens største masseanholdelse under COP15 for ulovlig.

Men der er ikke blot tale om en begmand til Københavns Politi. Det er tale om en sønderlemmende kritik af regeringen, der sanktionerede de ulovlige anholdelser ved indførelsen af den såkaldte lømmelpakke, der muliggør administrativ frihedsberøvelse i op til 12 timer. Upåvirket af byretskendelsen er justitsminister Lars Barfoed (K) da heller ikke: »Når der kommer en dom af den art, må vi vurdere, om det er i orden eller udtryk for, at vi skal lave skærpelse af lovgivningen,« sagde han på TV 2 News.

En mere retskaffen minister ville få øje på en glasklar 'ommer' og øjeblikkeligt sløjfe loven.

Men hverken gårsdagensdom eller radiooptagelserne udgør noget uskyldstab for politiet. Den er for længst røget bl.a. i Nørrebros gader. Men radiooptagelserne er et gevaldigt tilbageslag for 10 års forsøg på at udstyre danske betjente med et bankende hjerte og et menneskeligt ansigt. Forhenværende politidirektør Hanne Bech Hansen søgte således at bringe den forebyggende kriminalitetsbekæmpelse helt ud i klasseværelserne. Dette rosværdige arbejde er nu tilsyneladende ved at blive spoleret af den siddende politidirektør, Johan Reimann. I lighed med tidligere tiders uskik brillerede han i går med absurd opbakning til korpset. Dagen igennem ignorerede han sagens kerne med udsagn som dette: »Når man er helt ude i den spidse ende, så har man en anden sprogbrug, end hvis man står og taler almindeligt sammen.«

Kære politidirektør, det handler ikke om ordvalg. Det handler om, at en indsatsleder opildner sine kolleger til at tæve demonstranter, pressefolk og andre, de støder på undervejs. Det afslører ordensmagtens afmagt, og det bør selv en politidirektør tage afstand fra.

Derfor blevKøbenhavns Politi selvsagt mødt med massiv kritik i går. Særlig hård var fordømmelsen af indsatslederens bemærkning om, at pressens repræsentanter ikke skulle skånes for at lære de rødglødende politistave at kende. Dansk Journalistforbund var ude med meldinger om et anslag mod pressefriheden: »Det bliver pludselig meget farligere for journalisterne at passe deres arbejde, og det er stærkt bekymrende«, sagde formand Mogens Blicher Bjerregård.

Nu har det aldrig været uden risiko at arbejde som journalist. Selvfølgelig er det forbundet med muligheden for knubs at være offentlighedens øjne og øren ved demonstrationer, i krigszoner eller på Brøndby Stadion. Det er en erhvervsrisiko. Så når der tales om 'anslag mod pressefriheden', må vi mane til eftertanke hos vores kolleger. Der er tale om et anslag mod noget endnu mere alvorligt, en grundpille i vores demokrati: forsamlingsfriheden.

Det er den frihed, vi må kæmpe for ikke suspenderes af politiets rødglødende stave.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frederik Hougaard

Gode pointer, men det lugter stadig af journalistisk navlepilleri (vi bladsmørere er jo noget helt specielt), hvilket desværre "underminerer" det gode budskab noget........
I øvrigt er kritikken af lømmelparken helt redundant med CEPOS kritik........ et brud på fundamentale liberalt funderede rettigheder duer bare ikke ---det er en ommer !

Niels østergård

Den kære ordensmagt har vel bare misforstået regimets lømmelpakke, og fejlagtigt troet, at det var den (ordensmagten) der skulle opføre sig som lømler?

@ Frederik Hougaard:
Journalister ER noget helt specielt i sager som disse. De er på arbejde, og de derfor at sammenligne med embedsmænd i funktion. Der er særlige regler for, hvad pressen må, og hvad politiet må gøre ved pressen, men det er åbenbart ikke noget Politidirektøren eller hans undersåtter har tænkt sig at overholde.

Mon ikke den nye regering vil finde et passende job til Riemann efter valget : Leder af en mindre skoles skolepatrulje f. eks.

Og et af-nazificerings-program for menige betjente ville vist også være på sin plads ... med obligatoriske timer i samfundsfag, demokratisk sindelag og retsstatsprincipper. De stakkels "mænner og kvinner" har vist været udsat for for meget i de seneste ni år.

Det måtte jo ende galt, når man giver en jurist, der var stærkt fedtet ind i tamilsagen, en retrætepost i politiet af alle steder.

Man må håbe at vælgerne husker hans nedladenhede holdning overfor journalister når der er valg næste gang. Bemeldte herre er nemlig også kandidat for Venstre: Flemming Steen Munch.
Og naturligvis bakkes han op af sin chef der med baggrund i tamilsagen stadig har mulighed for at avancere.
Forbløffende at de ikke selv kan se at den er gal.

Johan Reimann kom til Politiet, som hovedmand bag Tamil-sagens cover-up. Hvor myndighederne på ledelsesniveau på samme vis - institutionaliseret - tabte - eller måske rettere lagde hovede. Manden er galvaniseret, og holder formentlig ud ad øjenkrogen blikket stift rettet på højre nederste hjørne af lønseddelen.
Med den slags suspekte personager i ledelsen er der langt til at vi kan vinde en retsstat tilbage med stemmesedlerne.

'Upåvirket af byretskendelsen er justitsminister Lars Barfoed (K) da heller ikke: »Når der kommer en dom af den art, må vi vurdere, om det er i orden eller udtryk for, at vi skal lave skærpelse af lovgivningen,« sagde han på TV 2 News.'

Med det ordvalg (skærpelse) tænker jeg mig at ministeren vil gøre det kriminelt for alle at være til stede ved enhver demonstration, hvor der foregår noget ulovligt. 'Alle skal hæfte for alle' og 'man kan nok regne ud når der bliver ballade og så blive hjemme', som bla Per Larsen og Flemming Munch har sagt utallige gange. Lømmelpakken er et skridt på vejen mod at opfylde dette ønske hos politiet, men det har jo vist sig at selv med den lader det sig ikke gøre at bevise at lømlerne har foretaget sig noget ulovligt. Og de må gå fri og får oven i købet erstatning.

Hvor nederdrægtigt for politiet. Men nu kan politiet argumentere for både administrativ frihedsberøvelse og 'den blotte tilstedeværelse' som nødvendig lovgivning for at opretholde lov og orden i den neoliberale centralstyrede ordensstat.

Thomas Frisendal

Vi er rigtig mange, der er glade for at byretten stadfæstede en vigtig del af det demokratiske retsgrundlag i Danmark. Så enkelt er det vist.

Ole, det var jo bestemt også det signal man ønskede at videregive. Er du til demonstration så er du selv ude om det. Det paradoksale er så at uden ret, ingen betjente?..så gad vide hvornår militæret kommer til magten.

Lømmelpakken og politiets facistoide optræden er helt klart til skade for landets omdømme.
Og med Reiman rehabiliteret og i spidsen, kan man kun tænke noget virkelig grimt under optræk

På Ekstra Bladet ser nogle af debattørerne det lidt anderledes:

"Underfrankerede voldspsykopater

- Endelig fik det røde pak og selvpromoverende pressefolk nogle fortjente prygl. Mere af det!! Fjolserne havde jo selv startet ballet ved at erklære, at de ville smadre københavn. Har man glemt det? Og skal vi almindelige borgere ikke skånes for det? Jeg er fa'eme ikke vild med at få smadret mit hjem og ejendele af sådanne røde, underfrankerede voldspsykopater, skriver Knud M."

Kilde: http://ekstrabladet.dk/nationen/article1472464.ece#ixzz18PzvQSVm

Per Møller: man siger tit blandt humanister og fornuftige mennesker, at DK taber omdømme i udlandet. Og jeg er enig i at humanistiske organisationer og menneske- og borgerrettighedsopmærksomme instanser reagerer på DK i stigende omfang. Men er det ikke (desværre) mere korrekt at antage at den højredrejede vestlige verden (især USA) er ganske godt tilfreds med, at de små socialdemokratier i Skandinavien i overtrædelse af menneskerettigheder er ved ligne de andre vestlige lande mere og mere?

Især USA lader hånt om sit omdømme hos den slags organisationer: USA førte gennem 80'erne krig mod Nicaragua pr. stedfortræder. Dette kostede yderligere 100.000 dræbte, og USA's krig blev i 1986 kendt ulovlig af den Internationale Domstol i Haag, der samtidig pålagde supermagten at betale krigsskadeerstatning - uden at dette skete.

http://www.leksikon.org/art.php?n=5082

Det er nok den slags eksempler hos storebror VKO følger... ikke de humanistiske organisationer, der ofte får en hånlig kommentar med på vejen.

Efter COP15 var der rigtig meget snak om politiets fremfærd over for pressen. Kan dette virkelig udelukkende skyldes en enkelt replik affyret af en enkelt dum indsatsleder? Måske burde man overveje om der er tale om en bevidst strategi, planlagt højere oppe i systemet.

Christian Larsen

På politiskolen bliver elverne indoktrineret til at blive rødglødende nationalkonservative voldsbøller.

Senest har der været en sag, hvor en lærer på politiskolen i Brøndby er blevet banket på plads (dog ikke med knippel) af partitoppen i V og DF, fordi han modsatte sig, at nogle elever havde ”dekoreret” undervisningslokalerne med dannebrogsflag.

http://www.bt.dk/politik/politikere-raser-over-flag-forbud-paa-politisko...

VKO har siden 2001 afskaffet Danmark som retsstat og har transformeret vores samfund om til at være en brutal og repressiv politistat..

I dag er det politikerne og ledelsen i politiet, der er de ægte lømler.

John Houbo Pedersen

Vi må for en hver pris undgå at politiet m.m. betragter
borgerne som lort,selvom de har en funtion som "skraldemænd". Der er forskel på opfattelsen af skrald !

Hvis de ikke førte sig frem som rockere med rygmærker og det hele, og hvis ikke deres "prezz" Lars Barfoed kom med slet skjulte trusler om flere øretæver til pressen, ville politiet ikke have "street credit".

Og uden "street credit" ville politiet blive gennembanket når som helst de viste sig i det offentlige rum.

Statuer et eksempel - Fyr den mand

Rystende mange kommentarer til forsvarer overfor en pøbel det nægter at følge de demokratiske spilleregler. Hvis man for eksempel kravler op og hopper på en politivogn så er man godt nok langt udenfor bolsjepædagogisk rækkevide...

Så er vi nede i mudderet igen. At enkelte demonstranter opfører sig som "pøbel" berettiger ikke politiet til at gøre det samme!

En psykolog sagde engang, at vold er et fænomen mennesket bare ikke KAN forholde sig neutralt til.

Enten frastødes man, eller også tiltrækkes man.

Politifolk kan derfor ikke være nogen undtagelse. De må også enten tiltrækkes eller frastødes. Det er derfor et urimeligt krav, at forvente korrekt adfærd fra politiets side. Enten har de lyst til at flygte, eller også har de lyst til at angribe.

Mine (små) oplevelser relateret til politiet peger entydigt i een retning: det er svært at se forskel på "bøller" og "politi" - i visse situationer er de lige meget på udkik efter balade.
Men politiet må aldrig glemme at de er demokratiets repræsentanter og derfor begrænset i deres magtudfoldelse.
Iøvrigt er det formentlig rigtigt at "Danmarks omdømme i udlandet" hovedsagelig er interessant i Danmark

Kristian Jensen

.

...., men men.. Vi skal heller ikke glemme at politiets optræden er direkte afledt af deres beføjelser de fik med Lømmelloven.

At lømmellovens praksis underkendes i byretten betyder vel, at de politikere, der står bag denne lov, og tilmed forsvaret politiets praksis, i bund og grund er modstandere af grundloven. Modstandere af folkestyret, og heraf afledt: Facister!, eller går jeg for vidt?

Utroligt at demokratiet skal reddes af den dømmende instans, nu hvor både den lovgivende og udøvende kæmper imod.

Lars Kristensen

Sproget, kære politiledelse, det er sproget der gør det hele.

Forrås omgangssproget hos politiet, vil det virke forrående på betjentes måde at handle på.

Når politiet ser ned på mennesker, ved at betegne mennesker som "lort" eller værre ting, så bliver afstanden mellem mennesker og politiet større og større.

Politiet skal ikke fremføre sig som en mastodont der bare kommer og tramper på alt og alle.

Politiet må til at lære det åbne diplomati og åbenlyst stå frem og sige med ord alle kan forstå, uden at de er nedsættende, at nu vil politiet udføre handlinger der kan gøre skade.

Samtidig skal politiet have et internt sprogbrug, der bagefter vil kunne fremlægges som dokumentation for, hvordan politiet selv håndterede handlingen.

Den offentliggjorte sekvens, viser at politiet har meget at lære om fornuftig omgangstone og -sprog.

Så her er der virkelig noget at komme i gang med , kære justitsminister.

Lær politiet et ordentlig sprog, både udadtil såvel som indadtil.

Med venlig hilsen
Lars Kristensen
Højgårdsvej 7
5762 Vester Skerninge

Henning Pedersen

Godt nok er TV-serien "Edderkoppen" fiktion et stykke af vejen, men alligevel erindrer jeg redaktøren på "Socialdemokraten" formane sine journalister, inden de går ud til deres opgaver "Mine damer og herrer, sproget, husk sproget". Dette mantra skulle politiet måske overveje, ved deres morgenparoler!

Morten Pedersen

@ Chris Green."Hvis man for eksempel kravler op og hopper på en politivogn så er man godt nok langt udenfor bolsjepædagogisk rækkevide…"
Jeg var der, og den omtalte unge mand kravlede op på en politi-vogn og stod og grinede. Han hverken hoppede eller truede.
Politi-direktøren har udtalt at i en kamp-situation kan der ryge en finke af panden, men der var ikke tale om en kamp-situation, alle fra denne demo var imponerende ikke-voldelige, ellers havde jeg forladt den omgående. Vi var iøvrigt pakket ind med 3-4 fold betjente, helikoptere, alskens maskiner, lifte med overvågende video-filmende betjente etc.
Politi er nødvendigt, udstyr er nødvendigt, men der skal modne politkere til at stå imod det uendelige krav om beføjelser og udstyr.

Morten Pedersen

Iøvrigt blev den unge mand på taget gennembanket i en grad der er noget af det mest uhyggelige jeg har set.
Han gjorde ikke modstand - var sådan set også alene blandt en håndfuld betjente - og blev kørt væk i en ambulance.
Man må stoppe voldelige demonstranter, det forstår jeg, men at man også må gennembanke ikke-voldelige, det gjorde mig dybt bedrøvet.

Morten Pedersen

Iøvrigt blev den unge mand på taget gennembanket i en grad der er noget af det mest uhyggelige jeg har set.
Han gjorde ikke modstand - var sådan set også alene blandt en håndfuld betjente - og blev kørt væk i en ambulance.
Man må stoppe voldelige demonstranter, det forstår jeg, men at man også må gennembanke ikke-voldelige, det gjorde mig dybt bedrøvet.

Marianne Mandoe

Har lige siddet og set DR2.

Den person der gav ordrerne om "rødglødende stave" var hverken ophidset eller presset.
Det var meget kolde, rolige og velovervejede ordrer der blev givet.

En tak herfra for at politiet sørgede for, at København ikke blev omdannet til en krigszone som vi så i Genova og Stockholm med mange sårede både blandt demonstranter og politifolk.
Men naturligvis sur røv for de autonome.

http://www.berlingske.dk/verden/naar-autonome-er-paa-visit

Endnu en, der ikke har fattet, hvad problemet er. I et demokratisk retssamfund er det nu engang bedre, at ti skyldige slipper, end at en uskyldig straffes.
Og det er ikke politiets opgave at straffe.

Men det er det selvfølgelig let at ignorere, så længe det kun går ud over folk, man ikke kan lide.

>Det handler om, at en indsatsleder opildner sine kolleger til at tæve demonstranter, pressefolk og andre, de støder på undervejs. Det afslører ordensmagtens afmagt, og det bør selv en politidirektør tage afstand fra.

Der har indsneget sig en Herremandskultur i det offentlige, og det er muligt, det falder sammen med magtanvendelsen mod Irak, som har fået de offentligt delegerede magthavere til at puste sig op igen efter 100 års fred og ro.

Jeg så gerne at flere større embeder havde en kort tidsgrænse, så vi slap for småkonger her og der.