Leder

LEDER: Den konservative købmand

15. januar 2011

Det siges om den nyslåede konservative formand, Lars Barfoed, at vi med ham har fået en borgerlig politisk leder, der tør sige fra over for Dansk Folkeparti. Foreløbig må vi dog konstatere, at det kun er Dansk Folkeparti, der har sagt fra over for Lars Barfoed. Det skete i 2006, da de trak ministertaburetten væk under ham.

Efter udnævnelsen i går betonede Lars Barfoed da også, at han har et fremragende samarbejde med Dansk Folkeparti, og Peter Skaarup kvitterede med følgende urovækkende udsagn: »Han er god til at skabe ro omkring sig og give de indrømmelser, der er brug for i det politiske arbejde.«

Ifølge Dansk Folkeparti har den nye konservative leder altså en købmands tilgang til politik, hvilket kan hænge sammen med hans fortid som direktør for Dansk Handel og Service og Finanstilsynet. Lars Barfoed tilbyder gerne de konservative værdier, men han har endnu ikke omsat sin salgstale til konkret politik. Og hvordan skal man være borgerlig, hvis det ikke skal være på Dansk Folkepartis præmisser? Lene Espersen (K) gik ned med en borgerlighed, der påstod at skabe fællesskab ved at ekskludere burkaklædte kvinder og straffe sig ud af resten af det politiske program. Hvad vil Lars Barfoed sætte i stedet? Det har vi endnu til gode. Men med det, vi hidtil har set, er det vanskeligt at bevare optimismen.

Også fordi Lars Barfoed foreløbig har haft mest travlt med at sige fra over for sit eget parti. For et par uger siden luftede han tanken om en regering uden Konservative efter næste folketingsvalg. Dermed siger han jo i realiteten, at han ikke selv tror på den politik, han vil have vælgerne til at stemme på. Standpunktet har bestemt noget for sig, men den strategiske visdom er vanskelig at få øje på.

Om de konservative formænd ved vi imidlertid, at det som hovedregel er de mindst kompetente politiske tænkere, der har vist sig at være de mest kompetente partiledere. Lars Barfoed kan gå en stor fremtid i møde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Med kompetent, menes der så en vis betjent der kørte rundt med våben og ammunition og tog på jagtture der emmede af udenomsparlementarisme?