Leder

Ski og CO2-energi

Debat
27. januar 2011

Først slæbte Bjarke Ingels og hans muntre arkitekter i BIG Den lille Havfrue til verdensudstilling i Kina. Og vel tilbage har de nu tegnet hende en kunstig skibakke på den anden side af havneløbet, som eventyrligt bagtæppe.

Men det er ganske vist! Amagerforbrændingen er parat med de 3,5 milliarder kroner, det 100 meter høje anlæg må koste. Og af øko-pædagogiske grunde skal CO2'en slippes ud i tykke kulørte røgringe som kronen på kraftvarmeværket, foreslår BIG .

Dommerkomiteen i den indbudte arkitektkonkurrence var straks fascinerede af slalom-ideen på taget, men måtte selvfølgelig grundigt sammenligne forslaget med de fem andre danske og internationale sværvægtere for at være sikre på, at projektet ikke var en overgearet joke. Og om det nu også så ud til at fungere mindst lige så godt indeni, som de øvrige.

Det blev man enige om, at det kommer til. Og bedre udadtil, fordi den svungne bjerg- eller-bakkefacon giver en glidende overgang - mellem den i princippet 30 etager høje bygning og et kommende seks-syvetagers boligbyggeri på den nærliggende Margretheholm.

Det nye værk skal, som det gamle gamle, ligge ude ved omfartsvejen til Operaen, langs Christiania, boldbanerne og vandskibassinet ved Prøvestenen.

Skiene ad rød, blå og sort løjpe skal scratche på plastic. Men med rigtige tyroler-grantræer på græsset uden om og lidt op i højden, hvor der også vokser hængeplanter i altankasser ind til kontorerne og den flotte, 100 meter høje, selvventilerende aula.

Turbinerne og det tekniske tager andre specialister sig af. Arkitekterne sørger for overfrakken, administrationsafsnittet og et besøgscenter for de videbegærlige.

Det er fantasibefordrende, at BIG omformer energiproduktion til rumlen under brædderne på en helårsskibakke. Og animerende at få ny og forhåbentlig også CO2-besparende teknik til at fremstå som social super-natur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her