Leder

Biers tid

Kære Susanne Bier, det er nu, du har alle chancer i verden! Du har fået din Oscar og dit internationale gennembrud. I stedet for at hvile på laurbærene har du nu alle chancer for at bevise, at du også kan lave rigtig gode film
1. marts 2011

Selvfølgelig er det en fest, når en dansk film modtager en Oscar for bedste udenlandske film. Så klapper vi alle i hænderne og ønsker Susanne Bier tillykke med den fornemme hæder. Udover den nationale stolthed ligger der masser af muligheder for dansk film i prisen, og det er lidt af et eventyr. Væk er i hvert fald for en stund bekymringerne for, at dansk film skulle befinde sig i nogen form for krise. Det er især takket være Susanne Bier, at man nu med rette kan tale om en ny dansk guldalder, hvor det ikke er en skam at henvende sig til et stort publikum, og hvor det især er de populære film, der trækker overskrifter og løber med den internationale opmærksomhed.

Lige nu skriver vi derfor også, for at sætte det hele på spidsen, historien om udviklingen i nyere dansk film fra Lars von Trier til Susanne Bier, skriver historien om udviklingen fra kunstnerisk til kommerciel succes. Tidligere var vi med dogmefilmene stolte af på europæisk plan at være nyskabende og kunstnerisk i front, også selv om den kommercielle succes ikke altid fulgte med. Nu er vi derimod stolte af at være populære, mens filmene kunstnerisk er blevet mindre fornyende og spændende.

Derfor, kære Susanne Bier, det er nu, du har alle chancer i verden! Du har fået din Oscar og dit internationale gennembrud. I stedet for at hvile på laurbærene har du nu alle chancer for at bevise, at du også kan lave rigtig gode film. At du ikke kun er en dygtig instruktør, der laver effektive og underholdende film, men at du også tør udfordre dit store og taknemmelige publikum med film, der vil mere end at være en moral fortalt i flotte billeder. Film, hvor du risikerer at komme derud, hvor du heller ikke selv kender sandheden og løsningen på de problemer, du med dine film sætter til debat.

Sørg frem for alt for ikke at ende som Bille August, der efter sin Oscar for Pelle Eroberen måtte se sin kunstneriske karriere gå i vasken, da han kom til Hollywood og skulle levere en ny succes. Du har bevist, at du kan leve op til en bestemt konvention, men tør du også bryde med den igen?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det må jeg sige... andre boller på suppen end den leder du præsterede 17.01.11, Peter Nielsen.

Hvor du mente at vide, at der ingen sammenhæng var mellem at vinde Golden Globe og få en Oscar, nærrmest svinede Suanne Bier til og af uransagelige grunde mente at Golden Globe var mere korrupt end så mange andre filmpriser, inklusiv danske.

ps at du nu optræder som den kloge mentor som skal fortælle hende, hvad hun skal passe på og hvad hun bør gøre fremover, får virkelig det helt store smil frem her.

Det tror jeg faktisk godt hun selv kan finde ud af ...