Leder

Foråret så sagte kommer

11. februar 2011

Let foroverbøjetog med pelskraven godt oppe om ørene forcerede Birthe Rønn Hornbech gangene på Christiansborg på flugt fra de spørgende journalister. Missionen lykkedes. Ministeren havde ingen kommentarer.

Hvis ikke sagen var så alvorlig, ville optrinnet efter samrådet i Folketingets indfødsretsudvalg onsdag aften indskrives i rækken af komiske tv-optagelser af integrationsministerens tilspidsede strid med den presse, hun end ikke prøver at undertrykke sin foragt for.

Men alvoren er, at Birthe Rønn Hornbech stadig ikke besvaret de centrale spørgsmål om Integrationsministeriets årelange, ulovlige sagsbehandling af unge statsløse palæstinensere. Hverken til offentligheden eller til Folketinget.

»Nu slukker jeg for mikrofonen, og jeg tænder den ikke igen,« meddelte hun Folketingets indfødsretsudvalg. Dermed har ministeren reelt trukket stikket for den demokratiske proces i det folkestyre, hun ser sig selv som den ædle garant for.

Onsdagens samrådvar den foreløbige kulmination på skandalen om Integrationsministeriet, der systematisk har tilsidesat to FN-konventioner, vi selv har tiltrådt. Birthe Rønn Hornbech har i Folketingssalen erklæret, at hun i januar 2010 »besindede sig« over for denne gruppe unge, men herefter fulgte et helt år, hvor ministeriet brød vejledningspligten ved ikke at orientere de statsløse om deres rettigheder. Først da Information i januar i år afdækkede sagen, iværksatte ministeriet den lovpligtige vejledning. Altså rettes der først ind efter gældende love og konventioner, når de afsløres af pressen.

Assisteret af Dansk Folkeparti forsøger regeringen at reducere sagen til en pressejagt på integrationsministeren. Det er der selvsagt ikke tale om. Der er tale om en jagt på fuld retfærdighed for en gruppe unge mennesker, der groft har fået deres rettigheder trådt under fode. Der er tale om 22-årige Susanne fra Aabenraa, der ikke kunne komme ind på Politiskolen, fordi hun blev nægtet statsborgerskab. Der er tale om Sara fra Frederiksberg, Iman fra Aalborg og med dem mange flere helt almindelige unge, født her i landet med krav på statsborgerskab. Det er dem, der skal have et svar på, hvorfor de i årevis blev nægtet statsborgerskab her i landet.

Foreløbig harintegrationsministeren tørret ansvaret af på sine embedsmænd med henvisning til, at de muligvis uforvarende har overset konventionerne. Det er utænkeligt. Som vi tidligere har dokumenteret, sendte Integrationsministeriet i 2009 en skrivelse til de øvrige EU-lande, hvori ministeriet bl.a. opfordrede kollegerne til at overholde de regler, de altså selv så stort på.

I dag kan vi tillige fortælle, at embedsmænd i ministeriet har skrevet en håndbog, der udførligt beskriver FN-konventionerne.

Så tilbage står spørgsmålet om ministerens viden og ansvar. Selv afviser hun at svare på, hvornår hun blev opmærksom på ulovlighederne.

»Der er bestemt gået noget tid. Det ser jeg ingen grund til at skjule, og det skammer jeg mig ikke over,« sagde hun under onsdagens samråd.

Når hun ikke ønsker at komme nærmere ind på måned og årstal, hænger det sammen med, at et flertal i både befolkningen og Folketinget kunne få den tanke, at hun burde skamme sig. Og måske det, der er værre.

I et forsøg på at lukke sagen iværksatte ministeren den 14. januar en undersøgelse, der skulle belyse de spørgsmål, hun ikke ønskede at besvare. Undersøgelsen er nu konverteret til en intern undersøgelse, som end ikke Folketinget kan få indsigt i.

»Der var brug for en forårsrengøring i Integrationsministeriet. Foråret er ikke kommet endnu, og vi har ikke tilendebragt rengøringen,« lød det til de måbende udvalgsmedlemmer.

Ministerens gentagne forsøg på forhaling ligner en bevidst strategi for at undertrykke sagen til efter et folketingsvalg.

Birthe RønnHornbech skal selvfølgelig ikke kunne obstruere sig uden om den demokratiske kontrol. Normalt ville den optræden være en sag for Folketingets ombudsmand, men han er udelukket fra kontrol i denne sag, fordi det formelt er Folketinget, der udsteder statsborgerskab, og ombudsmanden har kun beføjelse til at undersøge ministeriernes administration.

Derfor er der kun én sidste mulighed for at få endevendt denne sag, som flere jurister har sammenlignet med Tamil-sagen, der i 1993 fældede Poul Schlüters regering: Der må iværksættes en uvildig undersøgelse af såvel minister som ministerium.

Det er et drastisk skridt, men der er ingen vej uden om. Ministerens interne forårsrengøring er ikke tilstrækkelig i denne sag. Det danske folkestyre hviler på, at folket kan have tillid til de folkevalgte. Den tillid har Rønn Hornbech brudt over for en gruppe mennesker, som en anstændig retsstat burde holde hånden under.

Folketinget bør samle et flertal for en sådan undersøgelse. For hvem kan have interesse i, at denne sag forbliver mørkelagt? At foråret forsinkes?

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Carstensen

Langballe Hornbech de gik sig en tur,turen var lang og Konventionerne de sprang,Hornbech gik vid're og kyssede alle sider,et dødskys til farvel og mikrofonen der fik et smæld.

Med lov skal land bebygges §

Tak skæbne !

"For hvem kan have interesse i, at denne sag forbliver mørkelagt?" - Desværre er listen af disse mennesker (hvis man kan kalde dem det), politiske partier og organisationer m.fl. utrolig lang: Birthe Rønn Hornbech, Rikke Hvilshøj, Bertel Haarder, Lars Lykke Rasmussen, DK, V, K, LA, Trykkefrihedsselskabet osv.

Maiken Guttorm

Hvad skulle vi gøre uden jeres arbejde, Information!

Resten af pressen er jo komplet bovlamme. Så jeg håber virkelig I bliver ved med at forfølge den her sag.

Vi kan være helt sikre på at denne særlige administrationspraksis ikke blev indført under Nyrup regeringerne, for ellers ville Rønn forlængst have undskyldt sig med at hun blot havde arvet denne praksis fra S. Af alle de sager VK regeringen efterhånden har belastet sig selv og landets befolkning med, er denne sag den der uomtvisteligt beviser at der har fundet et klokkeklart og helt bevidst lovbrud sted. Hvis ikke dette udløser en retssag hvor ansvaret bliver placeret og en behørig straf udmålt, inkl. en ekskludering af de implicerede fra nogensinde at kunne tildeles et offentligt embede, ja så er DK simpelthen ikke længere en retsstat.

Som andre har været inde på, er det mig (og andre en gåde) at de store morgenaviser ikke har taget denne sag op. Men B.T. og E.B. er jo mere optaget en vis Kjærs pengeproblemer end Rønn Hornbechs brud på adskillige love...

I Jersild Live (torsdag den 10.februar 2011 kl. 21.30 på DR1) blev dette også behandlet. Og her var samtale-emnet - personen Birhe Rønn. Ikke noget om at hun muligvis bevidst havde brudt konventionerne, og de politiske konsekvenser deraf.

Mht. BRH's image som 'gæv, kontant og retfærdigheds-søgende' er vi altså nogle (deriblandt mig) som godt kan huske hendes udtalelse et par uger inde i valgkampen i 2001; hun foreslog i fuldt alvor stop for familesammenføringer fra Somalia, Tyrkiet og Pakistan. Og jeg mener at kunne huske, at hun også sagde, at det ville forhindre flere muslimer i at komme til Danmark...

Så meget for BRH's image...

Joh, Per Jensen, det tænkte jeg også på, men opgav igen da jeg ikke synes jeg har resourcerne.

Skulle det endelig lykkes bliver sagen vel afvist af retten. Andre har prøvet jo prøvet at sagsøge ministre, men landets borgere har åbenbart ikke nogen legitim interesse i rigets førelse.

Så kald det bare demokrati. Det ville være rart med en ny forfatning uden monarkens ret og pligt.

Og en uafhængig forfatningsdomstol, der af egen drift optager sagerne.

Hvis danskerne havde en sådan ville mange fra det nuværende regime sidde bag tremmer.

Begrebet ansvarlig politiker ville give mening.

Som andre har antydet, så er den ulovlige praksis efter alt at dømme blevet indført, medens enten Bertel Haarder eller Rikke Hvilshøj var integrationsminister.

Så Birthe Rønn Hornbæks rolle i denne sag er efter alt at dømme mest, at hun dækker over en af sine forgængere.

I øvrigt enig med Karsten Aaen i, at det er en gåde af de større, at denne sag endnu ikke har vakt nogen af de andre mediers interesse.

De danske medier lever dermed bestemt ikke op til den rolle som "vagthund" over for magthaverne, de frie medier burde have i et frit samfund.

Hvem er, i sidste instans, ansvarlig for at en tvangsudvist bliver pisket ved forhør ved ankomsten til det land man bliver udvist til?
Kan vi ikke lige høre lidt mere om det også?

Birthe har givetvis ment at den ulovlige praksis ikke i længden var holdbar; før eller siden ville den blive opdaget. Derfor korrigerede hun fejlen - og derpå gik det helt amok da Information begyndte at rode op i sagen.

Opgaven har hele tiden bestået i at skærme sig selv mod at havne i en sag som vil svække VK - og samtidig undgå at andre kommer ud at hænge (særligt Haarder, der som nuværende minister med adskillige år på bagen i flere ministerier, er langt mere udsat end Hvilshøj). Løkke overvejer givetvis nu, hvordan Birthe kan ofres uden at sagen ruller videre mod Bertel. Birthe eller Bertel; der burde laves et kinky brætspil på dét tema.

Kun pressen og civilsamfundet kan skabe det nødvendige pres for en afdækkende undersøgelse, hvilket med stor tydelighed viser at statens eget kontrolapparat er utilstrækkeligt overfor flertalskynisme. Et væsentligt demokratisk underskud.

Bare for at fortsætte lidt i sporet fra min første kommentar:

Tophistorien på B.T. og E.B. var i dag den 12. februar 2011 - historien om Henriette Kjærs mand. Han har tilstået bedrageri for nogle millioner kroner. Det overlever staten nok. Men staten overlever ikke, at ministre lyver, at sagsbehandlerne ikke gør deres arbejde eller at der forsøges at dække over at man har begået lovbrud.

Hvis det her fortsætter, så kommer dette land jo til at ligne Italien mere og mere...