Leder

Forbud mod købesex duer ikke

Debat
23. februar 2011

I Sverige betragtes prostitution som vold mod kvinder, og med inspiration fra nabolandet ønsker Socialdemokraterne og SF at indføre et forbud mod køb af sex, hvilket man i en årrække har haft på den anden side af sundet.

Men med Radikale Venstres nye udmelding om, at partiet efter længere betænkningstid er imod et forbud mod købesex, er der ikke flertal for kriminalisering, hvis oppositionen overtager regeringsmagten efter et valg.

Det er positivt, at Radikale nu tager afstand fra, at politikere skal bestemme, hvad 'god' sex er. Samtidig med at partiet er enig med den øvrige opposition om, at der bør være mere hjælp til prostituerede såsom sundhedstilbud og aktivt opsøgende arbejde over for de kvinder, der ønsker at komme ud af prostitution.

Selv om man ikke selv stræber efter at gøre prostitution til en levevej eller nødigt ser at ens børn skulle ønske det, behøver man ikke at bekæmpe andres ret til at leve deres liv, som de vil. Sociale problemer skal bekæmpes med socialpolitik, og menneskehandel er ikke synonymt med prostitution. Trafficking skal bekæmpes med midler, der rammer bagmændene. Vi skelner mellem arbejde og tvangsarbejde, mellem ægteskab og tvangsægteskab, og vi forbyder jo heller ikke ægteskabet, fordi vold mod kvinder ofte begås af en ægtemand.

Kriminalisering af sexkunder vil sende et signal om, at samfundet ikke ønsker, at mennesker køber sex af hinanden. Men det vil bare ikke fjerne prostitution.

Det er heller ikke tilfældet i Sverige, hvor sexkøb-loven har skubbet prostituerede endnu længere ud i det dunkle og lyssky, hvor de lever livet farligere end tidligere og bliver yderligere marginaliserede som samfundets pariaer. Med Radikales udmelding kan oppositionen koncentrere deres kræfter om en aktiv indsats over for de mænd og kvinder, der tvinges ud i prostitution. Og lade de andre, der mener, at prostitution bør være et erhverv på linje med alle andre, selv bestemme, hvad de gør med deres kroppe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, det er fantastiske nyheder. Mange tak til det radikale venstre!
Hvis der er skår i glæden er det bare fordi det har taget dem, såååå langtid, at nå frem til denne simple og indlysende konklusion.
Og beskæmmende er det, at S og SF fastholder dette primitive og usympatiske korstog.

Jeg har gennem mange år deltaget i debatten om prostitution, og observeret de løgne, bevidste fordrejninger eller retoriske overgreb på virkeligheden og ideologiske modstandere, som fortalerne for kriminalisering af sexkøbere konsekvent har benyttet for at manipulere folkestemningen i deres retning. Specielt Pernille Vigsø Bagge fra SF og Mette Frederiksen fra S har uden skam benyttet disse foragtelige metoder. Uden tvivl pga af mangelfuld indsigt i problemets natur, men alligevel!?
Det har hele tiden været kilde til stor forundring, hvordan disse små-dumme kvinder har kunne retfærdiggøre deres indsats og fremstå så hellige og selv-retfærdige, når de eneste sikre konsekvenser af den forslåede lovgivning er mere usikkerhed, mere vold og bedre betingelser for organiseret kriminalitet, uden på nogensomhelst måde at anskueliggøre hvad det skulle gøre godt for.
Ja nogle gange har man siddet tilbage med det indtryk at disse kvinder gud-hjælpe-mig forestiller sig at prostitution forsvinder, hvis vi lige lave et par fikse lovindgreb. Magen til uhæmmet naivitet skal man lede længe efter. Det er pinligt!!!
MVH

større risiko for skade på psyke og krop for de prostituerede og deres kunder, giver fantastiske vækst-betingelser til organiseret kriminalitet, inkl trafficking hvor markederne vil smelte mere sammen end i dag, fordi de alligevel foregår i det mørke.

d
udvist en ellers uset kynisme benyttet en kynisk og skrubler slynget den horrible løgn

Hmm, så fik i lidt af kladden med,,beklager! T

Intet belyser forbudstilhængernes motiver så godt som dette indslag i TV2:

http://www.youtube.com/watch?v=bwK-AM08g2M

Det er ikke engang nødvendigt at kunne forstå dansk for at kunne være med. Anne Grethe Bjarup-Riis er så fremragende en eksponent for sine ligesindede, at flere ord kun vil bidrage til at forvirre en uhyggelig simpel motivanalyse.

Jeps @René Jansen

Sexkøbsmodstandere lider åbentlyst af livstruende forhøjet blodtryk....Jeg mener at samfundet skal tilbyde dem hjælp til at bearbejde RASERIET,
andet kan vi ikke være bekendt!

Nb: Og tak til de Radikale.

Godt indlæg. Radikale får min stemme. Jeg var ellers ved at være bange for at jeg blev nødt til at stemme til højre, for at forhindre et tåbeligt forslag udtænkt, ikke af hensyn til de prostituerede, men i en kønspolitisk kamprus og konturerne til et samfund som jeg ikke bryder mig om.
Jeg håber også de Radikale kan trække S og SF ud af deres vildfarelser omkring at tvinge kvinder ind i bestyrelser m.m.

Det kan da godt være, at jeg skulle se at komme til lægen - for mere modbydelig leder og debat har jeg ikke været vidne til længe.

Jeg har svært ved at se forbuds tilhængere andet end som nyttige idioter.
Som kriminel må man klappe i sine små hænder over en fortsat kontrol med det sorte marked og med al sandsynlighed en værdistigning af ens "varer".
Og med den større indtjening kan man således anskaffe sig endnu flere midler som f.eks våben, til at forsvare sit nu, endnu gunstigere indtjeningsgrundlag.
Man må nok gøre sig klart at vi har at gøre med personer der altså er villige, med livet som indsats, at forsvare deres indkomst og eksistensberettigelse.

Det virker simpelthen for uintelligent at fortsætte ad denne nedadgående spiral, fuldstændigt som vi kender det fra narkohandel. Det er i den grad glædeligt at det radikale venstre ikke hopper med på den limpind.

Det virker som om at der er ved at genopstå en balance i dansk politik. Måtte vi blive fri for de værste tosserier de næste mange år.

Per Holm Knudsen

Det ser vist ud til, at jeg skal stemme radikalt denne gang, hvis ikke Enhedslisten besidder sig - øv!

Torben Andersen

Er det ikke en naturlig konsekvens af kvindefrigørelsen, at kvinden selv bestemmer over sin krop. Er det ikke det kvinderne har kæmpet for ?
Hylekoret, skrigeskinkerne, de indignerede moralister, har et forklaringsproblem. For de vil bestemme over noget de ikke ejer. Og gør dermed det samme som dem der udnytter kvinder. De er respektløse

Vi er alle underlagt tvang,uanset livsomstendigheder!
Prostitutasion,det er vi alle!
sociale tilfælde er vi alle!
resten er retorikker/anskuelser!
det kunne være os alle!
Et sexliv/kærlighed er en livsnødvendighed,resten er blar blar.

Søren Mikkelsen

"Kriminalisering af sexkunder vil sende et signal om, at samfundet ikke ønsker, at mennesker køber sex af hinanden."

Bingo, og det er en god ting, paa alle mulige leder og kanter.

Naturligvis kan politi og sociale tiltag ikke totalt eliminere det onde som prostitution oftest er, men de kan reducere omfanget - og i hvert fald bremse den modbydelige fup-liberalistiske VKO-tendens til mere og mere kommercialisering af mellemmenneskellige forhold.

Det er paa tide at det tilbagestaaende Danmark tager sig sammen og retter ind efter de mere progressive nabolande.

Her burde det ellers paa mange omraader fornuftige parti R aabne oejnene og ikke stille sig bag en tabersag, bare for at tiltraekke slibrige VKO-lala-stemmer. Ufatteligt at noble mennesker vil saelge sig til samfundets vaerste kujoner: prostitutionens lyssky kunder - og samtidig fremstiller sig som de anstaendigt borgerlige.

Det er da klart at R vil proeve at faastholde sin kokette plads som tungen paa vaegtskaalen i den dynamiske balance mellem venstre og hoejre side af tinget. Joh, der er en 14 procent af den mandlige vaelgerbefolkning som faktisk har brugt prostituerede. Men at profilere sig paa ludersex som "wedge issue" er simpelthen snotdumt saavel som umoralsk.

Ja til kriminalisering af sexkunder!

Torben Andersen

@Søren Mikkelsen, du skriver at samfundet ikke ønsker at mennesker køber sex af hinanden. Men det er jo ikke helt korrekt. Det er efter alt at dømme, et mindretal der ønsker at kriminalisere købesex.
Heldigvis. Kvinderne ejer sig selv, de kan selv bestemme hvem de vil have sex med. Det er vi nød til at acceptere, slaveriet er ophørt, og det er hverken Bagmænd eller "samfundet" der bestemmer hvem man skal have sex med, og hvorfor. kvinde-udnyttende bagmænd, og moralister, står i den samme kø. Klar til at tage magten over kvindekroppen. Respektløse.

Et forbud er bare en forsøg på at feje problemerne ind under gulvtæppet, det løser igen ting tværtimod vil det skabe flere problemer.

Den daglige prostitution for The Corporation er et større menneskeligt problem som helhed.

Johnny Szumlanski

Det er for det første rigtigt godt der er gang i denne debat da det kan skabe nye vinkler at anskue emnet på. Selv mener jeg det er et meget vanskeligt emne som desværre, efter min opfattelse, bliver behandlet meget firkantet, eller sor eller hvidt om man vil. Vi har nok alle sammen oplevet at livet har utrolige mange facetter, og dette gælder også her.
Jeg mener at hvis dette emne skal kunne debatteres bedst muligt, også politisk, skal man finde ud af hvad man vil debatterer. Er det menneskehandel, folk som på anden måde er tvungen til at se prostitution som en mulighed, eller folk som har valgt prostitution som en måde at tjene penge på. Hvis det hele bliver blandet sammen giver det ingen mening da det er forskellige problemstillinger. Måske skal vi heller ikke kun bruge vores hjerte eller kun vores hoved. Begge dele vil nok give bedre muligheder.

Hvornår kom der politisk fokus på menneskehandel
hvor prostitution var en del af det. Det kom der da der begyndte at komme mange udenlandske kvinder i gadebilledet i prostitutionsmiljøet på Vesterbro for ca. 6-7 år siden. Det gik langsomt med reaktioner politisk men de blev presset af borger som klagede over de mange piger i gaden og pressen blev interesseret. Vi har haft rigtig mange thaikvinder handlet til danmark i MANGE flere år uden nævneværdige reaktioner. De har også været gemt væk i kælderne og har ikke været åbenlys for de mange borger og presse. De kvinder har ikke modtaget megen hjælp.

Udtalelser fra opsøgende socialarbejder i Sverige ved en konference om opsøgende arbejde, var også at der ikke er kommet færre prostituerede i Sverige men at deres ringe forhold er blevet endnu værre. F. eks melder langt færre voldtægt da politiet så ved hvor de prostituerer sig fra og anholder kunderne. Det er også langt sværer for socialarbejderne at finde folk som er i prostitutionsbranchen og yde hjælp og støtte.

Det er meget underligt at en samlet opposition vil lave mere socialtarbejde for de prostituerede når de samtidigt sparer penge på området. DET ER VIST IGEN BARE SIGNAL POLITIK for at scorer vælger.
Samme partier og øvrige partier har pr. 31-7-2010 lukket Tjek-Punkt i københavn ,som blandt andet var et tilbud til unge, under 20 år, med fokus på dem under 18 år, som har en prostitutionsligende adfærd. De havde knap 17 års erfaring med målgruppen, og til trods for at der rekord antal unge gennem Tjek-Punkt ville man sparer 2 millioner. Der er ikke mange unge SYNLIGE i prostitutionsmiljøet på gadeplan nej, men de udviser bestemt risikoadfærd i de andre miljøer, og FLERE undersøgelser far Norge, Sverige og danmark viser at ca. 3000 unge, ca 400 i københavn alene, under 18 år udviser risikoadfærd for at havne i direkte prostitution en dag. Dette havde Tjek-Punkt et nyt projekt til, men blev sparet væk. Da man lukkede stedet gjorde man heller intet for at bevarer alle de erfaringer som Tjek-Punkt havde gjort med denne målgruppe gennem 17 år.Ude af øje ude af sind.

I london har jeg stiftet bekendskab med steder som anerkender at nogen mennesker af en eller flere grunde ser prostitution som mulighed. De har blandt andet steder hvor de prostituerede så kommer og får rådgivning, støtte, talt med andre prostituerede, får hjælp til praktiske ting, både hverdags og i det at være prostitueret. Socialarbejderne der, hverken kan eller vil ikke bestemme hvordan andre skal leve deres liv, MEN de vil kontakten med de prostituerede og den kontakt gør også at de i flere tilfælde kan motiverer og støtte de prostituerede til at gøre noget andet. Alle er selvfølgelige velkommen selvom de ikke vil noget andet.Dette tilbud er ikke specielt rettet til folk der er handlet eller i stofmisbrug som tilbud i danmark er.

Er narko forsvundet fordi det er forbudt?

Politikerne må finde ud af om de virkelig vil hjælpe dem som er i prostitution, kvinder, piger, mænd og drenge. Det koster penge både til de projekter til de eksisterende prostituerede og til at forbygge at unge piger og drenge ender med at vælge denne mulighed.
Eller de vil SIGNAL POLITIK og forbyde kunder at købe sex. Her sparer politikerne penge her og nu. Ikke på lang sigt. De prostituerede kommer væk fra gadebilledet og generer ikke vælgerne.En gang i mellem når pressen så syntes det er spændende at skrive om kummerlige forhold for de prostituerede der stadig er så kan en eller anden politiker eller parti jo som vanlig øjne en chance for at udvise handlekræft og beordre politiet til at få de der kunder anholdt.
POLITIKER husk samtidig at porno er i samme båd.

Jeg vil nok egentlig ikke tage stilling til det ene eller andet, selvom jeg jo nok har gjort det. Alle skal have lov til at have deres mening, men dem som skal bestemme, må bestemme sig for både at bruge deres hoved og hjerte samtidig og blive enige med sig selv om det her handler om real hjælp til en gruppe maganaliseret mennesker og medborger, eller om at finde ud af hvor der er flest vælger at erobre.

Man bliver bestemt ikke mindre maganiliseret af at sælge noget lovligt men som ingen må købe.

Debatten herinde viser meget godt den drejning vores samfund beklageligvis har taget de senere år. VKO regeringen er lykkedes med at få sat dagordenen, at enhver er sin egen lykkes smed og at intet står over den personlige frihed. Egoismen i vores samfund har nået hidtil usete højder.

Jeg må sige at når jeg bruger tid på at læse beretninger fra tidligere prostituerede, så får jeg reelt kvalme. Jeg ved ikke hvilken arbejdsmiljølov, de daglige ydmygelser, psykiske følgesygdomme og fysiske skader de udsættes for skulle henlægges under.

Jeg tror næppe de herre der taler prostitutionens sag vil få større respekt for kvinder der er prostituerede, hvis det blev lovliggjort. Jeg har en underlig fornemmelse af, at selv om deres døtre selv valgte frivilligt at gå ind i prostitution, så ville de ikke være stolte fædre.

Samfundets syn på de kvinder vil være uændret når de som 40 årige ikke længere er attraktive nok og må ud på det "almindelige" arbejdsmarked. Hvor mange tror i der får job med 20 år som prostitueret på CV`et ? Mange vil have prostitution sidestillet med andre erhverv, måske det er lidt nemmere at blive omskolet og accepteret efter 20 år som kontorassistent end som prostitueret. Jeg tror det....ret meget endda.

At benægte at prostitution i længden er dybt skadeligt både fysisk og psykisk skiger til himlen.

Helt grundlæggende er det overgreb hver gang en kunde køber sex af en prostitueret og de ved det. Skulle der være en enkelt uvidende imellem skyldes det nok at det omliggende samfund acceptere, at kvinder er laverestående væsner der om ikke andet så kan bruges til sexsuel tilfredsstillelse i en snæver vending.

Vi får aldrig afskaffet prostitution, - korrekt. Men vi kan til gengæld med en lov der kriminalisere køb af sex ranken ryggen. Vi vil kunne sige, at vi respektere at kvinder og mænd er lige og har lige ret til ikke at blive krænket på deres krop og køn.

Kære Thomas

Du har misforstået debatten og du har i den grad misforstået den effekt lovgivning vil have - Hvis du tror vi vil kunne ranke ryggen efterfølgende!!?? Medmindre du selvfølgelig har et så bizart menneskesyn at du kan ranke rykken, velvidende at du har skabt mere lidelse, mere usikkerhed samt mere og værre kriminalitet!? At du samtidig stækker politiets chancer fo at gøre effektivt indgreb i de virkeligt foragtelige problemer som Trafficking og piger der lever som stavnsbundne eller som deciderede slaver- fordi hele markedet, ikke mindst kontakten mellem sælger og køber rykker yd af syn.

Men det er dog ikke det indtryk jeg har efter at have læst dit bidrag.

Du har, som de fleste andre fortalere for kriminalisering, sikkert rigtig gode intentioner, men meget lidt forstand på de styrende mekanismer for menneskelig og samfundsmæssig dynamik.

Jeg skal ikke endnu engang opliste grunde til at det er en endog meget dårlig ide at forbyde køb af seksuelle ydelser, men nøjes med at opfordre dig til at søge lidt mere information om emnet inden du lægger dig fast på en(for de prostituerede) katastrofal kurs.

MVH
Toke

Johnny Szumlanski

Thomas det var godt med et velskrevet indlæg. Jeg kan kun være enig i at det at skulle prostituerer sig bestemt ikke er noget jeg vil ønske mig for selv den værste fjende.
Jeg mener også prostitution er forbundet med højrissiko for store personlige omkostninger både fysisk og psykisk.

Må lige sige til dit indlæg at prostitution er lovligt den dag i dag, både som prostitueret og kunde.

Det at det kan være rigtigt svært at skulle have et "normalt" job,er i høj grad også os andre det handler om. Der er stribevis af psykisk syge, fysisk handikappet, stof og alkoholfrie narkomaner og alkoholiker etc. som er i samme båd. Det har en hel del at gøre med hvordan vi som samfund og personer vil modtage nye mennesker.

Jeg har dog lidt spørgsmål da det vel handler om at hjælpe de prostituerede? han som hunkøn, og ikke om VI får kvalme og VI kan holde ryggen rank(det er jo os selv det handler om ...der var noget med egoisme).

Hvad er det for erfaringer du trækker på(behøver bestemt ikke være egne erfaringer) når du mener at en lovgivning der forbyder kunder at købe sex skulle hjælpe de prostituerede?

Har flere spørgsmål, men håber da du vil give dig tid til det her for nu.

Johnny

Du er måske klar over det allerede, men bare lige for at specificere:

Prostitution er ikke lovligt. Men det er heller ikke forbudt. Det bliver i nogen udstrækning tolereret; men stadig begrænset på en lang række områder

Vi har altså en meget vag og berøringsangst lovgivning i Danmark.

Det bør også noteres at de fleste faktiske regler på området er designet til at begrænse de prostitueredes virke og muligheder for at organisere sig.
Prostitution er også frataget normale kommercielle rettigheder (fx. frit valg af arbejdsplads, ansættelsesforhold og reklame er forbudt mm).

Konsekvensen, de-facto, af disse begrænsninger er netop de forfærdelige arbejdsforhold vi ser mange prostituerede arbejder under i dag.
Forhold der slider unødigt på krop og sind og som bidrager til fortsat social udstødelse.

Uden disse begrænsninger ville de prostituerede kunne organisere sig, skaffe ordentlige arbejdsforhold, ansætte personale til administration, sikkerhed, hygiejne osv. De ville få langt bedre mulighed for at screene deres kunder og derved fravælge psykopaterne(hvis de ønsker!).
De ville opnå de rettigheder og muligheder alle andre erhverv har.

Dette ville fra den ene dag til den næste gøre det langt mindre brutalt og destruktivt at være prostitueret. Ødelæggelsen på legeme og sind ville være væsentligt begrænset.
Politiet og sexkøbere vil få meget lettere ved at finde og fravælge/retsforfølge ofre for trafficking eller andre forbudte forhold.

Den eneste grund til at dette ikke er blevet gennemført, udover den sædvanlige parlamentariske sløvhed, er selvfølgelig at dette ville gøre prostitution til et normalt acceptabelt og lovligt socialt serviceerhverv -
Og det passer bestemt ikke moralens vogtere, de liguster-borgerlige eller de kristne formyndere.

Det ville fjerne deres sidste(og eneste!) gode grund: Den forfærdelige omkostning ved at være prostitueret.

MVH

forstået som ikke direkte forbudt.
Erhvervet er dog underlagt en lang række begrænsninger ved lov. Et hvert ansættelsesforhold er forbudt

Johnny Szumlanski

Toke
Ja ved godt der følger mange begrænsninger med, men du kan som enkeltperson ernærer dig ved egen prostitution lovligt. Det vil sige du ikke kan få bøde eller blive straffet på anden hvis hvis du følger de regler som så er.

Om de regler, eller begrænsninger som nogen vil kalde det skal laves om vil jeg helt sikkert også tage stilling til hvis det kommer så langt.

Pt er det for mig lige nu vigtigt at få noget mere debat også med folk med anden indsigt end den, set for mig, meget ensporet som køre fra politisk side.

Tror også hvis vi alle er interesseret i en saglig debat, og at blive hørt, er det vigtigt at vi ikke begynder med personangreb og med hvad slags mennesker som har hvilke meninger.

Vi har alle en forskellig baggrund som gør vi har forskellige måder at anskue livet ud fra og vores forskellige meninger er lige gyldige.

Jeg kunne godt håbe at der var nogen politiker som turde blande sig her på debatten.

MVH

Johnny Szumlanski

Ups der skulle stå:

Pt er det for mig lige nu vigtigt at få noget mere debat også med folk med anden indsigt end den, set for mig, meget ensporet som køre fra politisk side i forhold til om det skal gøres ulovligt at købe sex.

Kære Toke.

Beklager hvis ikke jeg holder dit niveau rent intellektuelt, men jeg tillader mig alligevel at have en holdning. Du kan så mene den ikke er underbygget eller være uenig. Det skal jeg ikke blande mig i. Du er til gengæld velkommen til at undlade at kommentere.

Jeg synes til gengæld du er bundnaiv. Hvor mange prostituerede tror du der vil ansætte personale til administration. Gad vide om den narkoprostituerede holder ansættelses samtaler. Gad vide hvordan fanden de skulle screene deres kunder. Gad vide om de kunder der frekventere dem vil behandle dem med større respekt. Det sker ikke. Det vil altid være en "branche" af råddenskab der tiltrækker råddenskab. Den kan IKKE gøres pæn og ren.

Jeg har iøvrigt også læst mig frem til, at eksempelvis i Holland hvor prostitution er reguleret og lovligt der har det kun skabt endnu større problemer med menneskehandel. At det er de udenlandske prostituerede der har overtaget og jeg gad god vide hvordan man skulle forhindre det. Der vil altid sidde en brutal mand i den anden ende der sætter dagsordenen for kvinderne og det ændre sig ikke fordi det bliver lovligt. Men jeg har nok misforstået eller læst forkert.

Jeg har også læst mig frem til, at tidligere prostituerede i Sverige eksempelvis siger at det i dag er nemmere at komme ud af prostitution. At det er nemmere at bede om hjælp ikke mindst fordi det er kunderne der kriminaliseres. Men det er sikkert også forkert.

Der er også undersøgeleser der viser, at rigtig mange prostituerede kommer fra en udsat gruppe der ha været udsat for incest eller overgreb tidligere. Skal vi bare sige at det er ok og lade det passere.

Undskyld mig, men jeg beklager Toke. Du får mig aldrig med på din galaj.

I øvrigt kunne jeg jo sige at du lader hånt om de vidnesbyrd der er givet af tidligere prostituerede. At du lader hånt om deres holdning til at prostitution er eneste farbare vej. Måske du skulle læse lidt op på hvad de skriver.

Kan anbefale følgende indlæg his du er på facebook. http://www.facebook.com/?ref=home#!/note.php?note_id=10150136674302518&i...

For mig er det et udtryk for medmenneskelighed at kriminalisere køb af sexuelle ydelser og det alene er det første og vigtigste skridt.

Jeg har aldrig sagt, at vi kan udrydde prostitution ej heller at et forbud ikke kan skabe andre problemer end dem vi har i dag.

Men jeg

Jeps Johnny. Jeg er enig i det væsentlige.

Vedr. debatten vil jeg nævne at den ikke just er ny, men de fremførte argumenter for og imod er stort set de samme.

Som jeg ser det er argumenterne for forbud primært normative betragtninger a la: Det er forfærdeligt at være luder. Prostitution er nedværdigende og krænker kvinder. Det er altid overgreb når en mand er hos en prostitueret osv osv.
Opfattelser som enhver har ret til at have- Men ikke påbyde andre. Det er formynderri af værste skuffe.
Og det ødelægger desværre mit gode humør.

Den slags argumenter er i øvrigt ubrugelige i en oplyst debat. For så vidt de ikke deles af alle må man forvente dokumentation.
Jeg taler for en total lovliggørelse og ordentlig regulering af området efter normale fagspecifikke arbejdsmiljøhensyn, og ALT tilgængeligt materiale understøtter dette som den bedste måde at sikre rettigheder og ordentlige forhold.

Men hvis man går lidt til substansen i argumenterne for forbud, bliver man som regel enten anklaget for slemme motiver eller den irettesatte påstand bliver gentaget på nye finurlige måder.
Det er enormt frustrerende og ja du har ret, politikkernes berøringsangstoverfor emnet har i høj grad bidraget til denne tilstand.

Det er sent,,,,,god aften

Thomas
Det var et langt indlæg og det er sent. Jeg prøver lige dette hurtige svar i punkter ifh til din tekst.

1. Pæn og ren, som forklaret i svar til Johnny, er normative synspunkter man har lov at have. Jeg deler dem et godt stykke. Men når vi lovgiver må vi påtage et bredere perspektiv. Debatten starter jo med forslaget om forbud mod sexkøb. Men hvis det ikke forsvinder fordi der forbud hvad så?
2. Udenlandske ludere er vel ikke så meget anderledes end udenlandske murere, for så vidt begge er regulerede fag. De prostituerede organiserer sig og kommer med i et af de store fagforbund. De er allerede gode til at overvåge udenlandsk løndumping og andre forbudte forhold. ellers har arbejdskraften fri bevægelse i EU efter gældende regler.
3. Alle fag rekrutterer fra bestemte samfundsgrupper mere end fra andre. Måske det var bedre hvis vi gjorde mere for at sikre alle en værdig barndom, og fjernede den del af rekrutteringsgrundlaget?
4. Vi kan lære af Holland og undgå deres fejl. Ligesom vi gør på alle andre områder.
5. Mange prostituerede er utvivlsomt drevet til erhvervet af ulykkelige årsager, men mange er ikke. Mange soldater betaler en ufattelig høj pris for deres mulighed for at vælge aktiv tjeneste, men mange gør ikke. Der er næppe mange forældre der ønsker deres børn vil i krig i Afghanistan. Traumer, fysiske skader, stofmisbrug, depression alle typiske skader for udsendte soldater.

Den fortsætter utvivlsomt,,god aften

Kære toke.

Jeg har diskuteret det her med rigtig mange på det sidste. En ting er fælles for samtlige de modstandere af et forbud jeg har diskuteret med.

Selv om der blev iværksat nok så mange tiltag også af dem du ridser op. Det være sig licens, screening, lægebesøg o.s.v Så vil en prostitueret altid være på samfundets bund. Hun m/k vil aldrig blive respekteret og der vil altid være mennesker der vil udnytte og tjene penge på prostituerede. De vil aldrig vinde respekt.

Det er alle de modstandere jeg har diskuteret med været med til at underbygge. Ingen af dem vil nemlig have at det var deres egne døtre der lagde krop og sjæl til. Hvis man mente at alle disse tiltag ville gøre det til et respekteret erhverv så burde det jo ikke være et problem.

Men det er det helt tydeligt. Måske i erkendelse af, at "jobbet" som prostitueret er dybt skadeligt.

Derfor starter alt det her med et forbud så vi kan se os selv i øjnene. Derefter må vi se på erfaringerne fra Sverige og se hvordan vi herhjemme kan tilrette arbejdet.

Her er en udmærket opsummering af ideen:

http://ekstrabladet.dk/nationen/article1509123.ece

Anders Christiansen

Kære Thomas

Den største negative enkeltfaktor ved prostitution er stigmatisering..

For 40 år siden var der formentlig ingen forældre, der havde lyst til at deres børn skulle blive homoseksuelle. Om ikke andet, så pga. den stigmatisering børnene så skulle belastes med.

I dag betyder det mindre - normerne har ændret sig.

Samfundsmæssig stigmatisering er ikke et argument for at forbyde noget. Det er et argument for at påvirke normerne i positiv retning.

Helt modsat af Bjarup Riis' m.fl's "fissehuls"-kampagne, som tjener ét eneste formål - at øge stigmatiseringen omkring faget (derfor har jeg ingen respekt for de her rabiate prostitutionsmodstandere -- deres reelle 'omsorg' for prostituerede kan ligge på et meget lille sted)

Jeg har det personligt sådan, at hvis min datter eller sønner, når de bliver voksne, har lyst til at arbejde som sexarbejdere, så er der ikke noget samfund eller nogen feministiske skrigeskinker (m/k), som skal pådutte dem, at de lever deres liv på en forkert måde...

Jeg anerkender, at mange prostituerede søger til faget pga. personlige problemer af en eller anden art, og at prostitutionen kan forstærke de problemer.
Men jeg anerkender ikke, at det gælder alle prostituerede, og frem for alt anerkender jeg ikke at prostitution - i sig selv - dvs. uafhængigt af hvilke arbejdsforhold der gælder for den prostituerede og hvordan han/hun forholder sig til arbejdet - skulle være skadeligt.
Det er et kønspuritanistisk dogme, som de fleste kriminaliseringstilhængere bare tager for givet ... fuldstændig ligesom det for mange feminister er en indiskutabelt sandhed, at prostitution er kvindeundertrykkende.

Kære Anders.

Jeg er så en af de stolte feminister. Dit behov for at kalde feminister for skrigeskinker belyser vel meget godt, at der er et stykke vej i ligestillingdebatten og at vi på flere punkter stadig lever i et samfund, som er kvindeundertrykkende. Desuden kan jeg konstatere, at det er mænd i hobetal der først og fremmest blander sig i debatten, som modstandere af et forbud. Lidt tankevækkende. Jeg vil gerne slå fast at det ikke i min verden er ensbetydende med at de alle frekventere prostituerede, men alene det at ligestilling er der et godt stykke vej til endnu.

Der er himmelvid forskel på det, at ændre samfundsynet på det at være homoseksuel og så det at være prostitueret. Er man homoseksuel hengiver man sig i kærlighed til en af eget køn, men man tager ikke penge for det.

Man kan ikke skille sex og følelser. Det er godt nok det de prostituerede gør alt for i selve situation, men i sidste ende er det overgreb på egen krop og det vil aldrig lykkes. ¨Man kan måske parkere det i nogle år, men i sidste ende rammer det som en boomerang. Vil opfordre dig til at læse flere tidligere prostitueredes beretninger. Tanja Rahm, Odile Poulsen eller Silje Liv. Måske det vil kunne nuancere dit syn.

I min verden hjælper det ikke de prostituerede at vi omgiver dem med omsorg. Jeg tager afstand fra prostitution, men er bevidst om at der er mekanismer i ens liv, sociale forhold, samfundets og din accept af prostitution der gør at de kan ende der.

Vi skal opstille muligeheder for at det bliver nemmere at komme ud af prostitution. Det gør vi ved at kriminalisere kunden. Det gør vi ved at være opsøgende og oplysende og ved at give let adgang til proffesionel hjælp når de prostituerede søger den.

Thomas Kristensen

Årsagen til at mænd blander sig i debatten finder du tankevækkende.
Jamen er det helt forbigået din opmærksomhed, at den overvejende del af debattørerne på Information er mænd?

I øvrigt som det faktum, at der er langt flere mandlige prostituerede end kvinder, jf. nordiske undersøgelser.
Det burde vel også være tankevækkende.

Når du finder det indlysende, at det gør det nemmere at komme ud af prostitution, ved at kriminalisere sexkøberen, stemmer dette jo ikke overens med virkelighedens logik.

Såfremt det var tilfældet, ville det hjælpe gevaldigt, såfremt man gjorde det lovligt at sælge heroin, men ulovligt at købe det.
Det tror jeg ingen ville kunne se det fornuftige i.

Hvis du virkelig vil gøre noget for de hårdest belastede prostituerede, nemlig narkoluderne, ville det eneste virkeligt effektive være at tilbyde fri heroin.
De kan nemlig ikke komme ud af prostitution på anden måde - der skal skaffes til de daglige fix - hele tiden.

Så længe man ikke kan opstille alternativer til indtjeningen ved prostitution, så længe kan man ikke få kvinder ud af erhvervet, hverken ved at forbyde prostitution eller sexkøb.
Men der er en beundringsværdig mangel på lyst til at spørge de kvinder, der beder om at få erhvervet tildelt de samme arbejdstagerrettigheder som andre erhverv.
Hvordan kan det mon være?

Per Holm Knudsen

@ Thomas Kristensen

Skal det forstås sådan, at du mener, at staten skal forbyde prostitution, pornografi, liveshows m.m.?

Kære Niels.

Nej, det er ikke forbigået min opmærksomhed at der er flere mænd end kvinder der debatterer på Information, men jeg debattere altså ikke kun på Information. Debatten herinde er så en anelse mere lødig hvilket jeg bifalder.

At der er flere mandlige end kvindelige prostituerede har jeg personligt ikke set nogle undersøgelser der dokumentere og jeg må sige jeg har svært ved at tro det, men læg et link og så må jeg jo forholde mig til det. At mænd prostituere sig er ikke bedre end at kvinder gør det og jeg mener iøvrigt, at forbudet naturligvis bør gælde begge veje.

Jeg har aldrig påstået at prostitution kunne afskaffes. Det kan det ikke, men når du bruger narko i dit sammeligningsgrundlag kan vi jo også gøre det her. Man har jo ikke udryddet narkotika selvom det er forbudt, at sælge det, men derfor gør man det jo ikke lovligt. Man tager et samfundsmæssigt og socialt ansvar og det burde man også gøre med prostitution.

Hvad angår de hårdest ramte narkoprostituerede er jeg ikke afvisende overfor, at der kan tilbydes hjælp i form af heroin, metadon eller hvad der måtte kunne bruges.

Så længe kvinder, som Susanne Møller får lov at forherlige prostitution og dermed lokke unge kvinder ind i håbet om, at tjene guld, så længe vi som samfund påberåber den personlige frihed til at retfærdiggøre de overgreb der sker hver gang en mand "handler" sex hos en prostitueret. Så længe vil endnu flere kvinder blive skadet for livet. Vi skal gøre alt hvad der står i vores magt for at forhindre dette misbrug og for mig starter det med at kriminalisere køberen.

I min verden er der en beundringsværdig mangel på lyst til at, tage de vidnesbyrd vi har fra tidligere prostituerede alvorligt.

....og til Per. Jeg synes vi skal forbyde prostitution. For mig er der en forskel på, at sælge sig selv til sex med tilfældige mænd og deltage i pornografi og liveshows.

Anders Christiansen

Kære Thomas

Når jeg refererer til 'feministiske skrigeskinker', så er det især personer som Bjarup Riis, jeg har i tankerne, og jeg synes ærlig talt at hun, og flere andre på det hold, lever glimrende op til den betegnelse (du kan få et youtube-link til illustration). Det kender jeg også kvinder, der mener, så det behøver du såmænd ikke at opfatte som udtryk for en bagvedliggende kønschauvinisme, selv om det måske er den måde tingene bedst falder i hak for dig, når du konfronteres med folk, som ikke abbonnerer på dine synspunkter vedrørende prostitution.

Jeg synes det er fint, at du er sensitiv overfor kønsnedsættende ytringer, og jeg er derfor nysgerrig på, hvad du mener om at Bjarup Riis, m.fl har behov for at markedsføre betegnelsen "fissehuller" om en i forvejen stigmatiseret kvindegruppe.

Din holdning til det spørgsmål, er nok en meget god test på substansen i din "stolte feminisme"

I den forbindelse er jeg også lidt forundret over, at du ikke synes, at man skal vise omsorg for prostituerede (kan du ikke lige ringe den besked ind til Reden, så kan de jo godt lukke butikken).

Mener du virkelig det? Jeg mener, hvem er det så din sympati gælder? Det kan da ikke først og fremmest være de middelklasse akademiker-veninder i partiforeningen, som føler sig forrådt af de prostituerede, du ikke vil vise omsorg.

nej.. det kan jeg ikke tro, for så ville det jo være en slags omvendt klassekamp du har gang i.

"Man kan ikke adskille sex og følelser" .. er jo en fuldkommen tom floskel. Hvad er det for nogle følelser, du ikke mener man kan adskille fra sex, og hvorfor må den prostituerede være til stede med sine følelser i sit arbejde?
Jeg ønsker da at pædagogerne i mine børns børnehave skal bruge deres følelser i arbejdet med mine børn -- det håber jeg ikke at pædagogerne tager skade af.

Måske mener du, at prostitution automatisk medfører væmmelige følelser hos den prostituerede? Du må meget gerne uddybe dette punkt. Jeg er oprigtigt interesseret i hvordan du begrunder din antagelse om at sex mod betaling er skadelig.

Jeg synes bestemt, at Odile er værd at lytte til, ligesom alle mulige andre prostituerede, både tidligere og nuværende..
.. Eller - jeg kan så forstå, at vi ikke er helt enige om det sidste.. der er åbenbart ikke meningen, at man skal lytte til de prostituerede, nuværende og tidligere, som IKKE har fortrudt deres valg?

Heller ikke selv om de er modige nok til at stå offentligt frem med en identitet som prostitueret.
...uanset de verbale tilsvininger og den massive mistænkeliggørelse og underkendelse af deres ret til selv at bestemme over eget liv, som bl.a. du medvirker til at reproducere.

De kvinder har krav på respekt, og selv om du og andre kriminaliseringstilhængere ikke kan onde dem samme basale rettigheder, som samfundet ellers omfatter andre hverv med, så håber jeg at flertallet af os vil sørge for, at de får netop det.

Per Holm Knudsen

@ Thomas Kristensen

Jeg har svært ved at se forskellen på at sælge sig til pornografiske optagelser med tilfældige m/k'er - eller at man m/k sælger sig til tilfældige m/k'er. Det er jo frivilligt om man vil have den pågældende m/k som kunde.

Personligt mener jeg, at voksne mennesker selv må bestemme, hvad de gør frivilligt med deres seksualitet, det skal staten ikke blande sig i. Det ufrivillige er jo forbudt i forvejen.

Mandlige prostituerede:
En mand, vi ikke taler om, Information, 23. oktober 2008

Kvinder, der køber sex, se filmen "Mod syd" i aften på DR K - http://www.dr.dk/K/Film/Rampling-kavalkade/Mod+syd.htm

"Så længe kvinder, som Susanne Møller får lov at forherlige prostitution og dermed lokke unge kvinder ind i håbet om, at tjene guld, så længe vi som samfund påberåber den personlige frihed til at retfærdiggøre de overgreb der sker hver gang en mand “handler” sex hos en prostitueret."
Fortidens teori om homoseksuel forførelse og politiinspektør Jens Jersild står pludselig lyslevende igen. Hvordan kan et frivilligt seksuel forhold være et "overgreb"? Du roder vist noget rundt i begreberne.

Rachel Henderson

Se Tanjas hjerteskærende og stærke beretning fra tiden som prostitueret med masser af penge, bekræftigelse og et tårnhøjt forbrug. En tid som også bød på seksuelle overgreb og stoffer, og som førte til anoreksi og depression.

http://lokalavisen.dk/section/xweb-tv/1009&id=5564

Interessant artikel om politik som ikke baseres på viden med for ideologi.
http://videnskab.dk/blog/social-videnskabelig-ansvarlighed-og-udviklinge...