Leder

Sig hej til din nabo

Debat
21. februar 2011

Prisen for Værdikommissionen var tilsidesættelsen af den for kristne ellers så centrale værdi: næstekærligheden. Per Ørum Jørgensen fik sin kommission, og regeringen fik sin finanslov og stramning af pointsystemet. Derfor virker det paradoksalt, at formanden for kommissionen, Elisabeth Dons Christensen, i dagens udgave af Information netop nævner, at værdidebatten indtil nu har været »kedelig« og præget af »dem og os«-mentalitet. Man kan selvfølgelig også vælge at se det som et udslag af forbilledlig selvindsigt, at Per Ørum Jørgensen ønsker en Værdikommission.

Et mere abstrakt opdrag til en kommission er sjældent set, og det kommer da også til udtryk i Elisabeth Dons Christensens visioner for den debat, som kommissionen har til formål at rejse: I en tid med stor ledighed, økonomisk krise og revolutioner i den arabiske verden skal vi sætte fokus på »det gode naboskab«.

I et større perspektiv virker en værdikommission, der skal snakke nære relationer, værdiløs. Men det er rammerne, den er gal med. Det er helt givet, at danskerne konstant har brug for at diskutere, hvilke overvejelser vi lægger til grund for den måde, vi lever vores liv på. På det abstrakte niveau kan vores ageren i de nære relationer også lære os meget om, hvorfor den konkrete politik bliver som den bliver. Men det hører ikke hjemme i en kommission. En kommission signalerer, at der om det emne, der undersøges, kan siges noget normativt, at der kan konkluderes og handles derefter. At regeringen vælger at nedsætte en diskussionsklub i den ramme, siger meget om dens opfattelse af kommissionsarbejde generelt.

Det afhænger helt og aldeles af de mennesker, som er blevet udpeget til den, om værdikommissionen bliver værdiløs, eller om den rent faktisk går imod tendensen for kommissioner og bliver taget alvorligt. De skal udfordre os og ikke konkludere. I det perspektiv er det trist, at i hvert fald tre af medlemmernes værdier er gudgivne på forhånd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Olav Bo Hessellund

Den værdikommission er en narresut - et hold-kæft-bolsje til Kristendemokraterne, som regeringen ikke engang selv tager alvorligt. Den skulle blot have sit finanslovflertal hjem.

Skal Informations egen Rune Lykkeberg, der jo er medlem af Værdikommissionen, ikke snart have lov at ytre sig i denne sag?