Leder

Åbne sæddonorer?

Debat
14. marts 2011

I Danmark er over 1.000 børn kommet til verden som følge af sæddonation. Og flere og flere børn fødes hvert år uden at kende begge deres biologiske ophav, idet det i Danmark er forbudt for læger at inseminere ufrivilligt barnløse med sæd fra åbne donorer. Hvorimod det er tilladt for jordemødre.

Det vil regeringen nu lave om på, og for øjeblikket er et lovforslag i høring, der lægger op til en tostrenget model, hvor forældre kan vælge mellem en anonym eller en åben donor. I mange af vore nabolande foregår sæddonation ikke anonymt, og blandt andet derfor er Danmark, som Information kunne fortælle fredag, i stigende grad et yndet mål for fertilitetsturister.

Der er mange hensyn, der skal vejes op mod hinanden, i spørgsmålet om anonym sæddonation. Hensynet til barnets tarv og behov for at kende baggrunden for dets tilblivelse over for forældrenes ønske om ikke at skulle 'dele' barnet med en biologisk forælder. Hensynet til antallet af sæddonorer og dermed behandling af ufrivillig barnløshed på den mindst indgribende måde. Som det er set i andre lande, vil antallet af donorer falde, hvis anonymiteten ophæves.

Det store fokus på genetisk ophav som følge af vores fornyede viden om det menneskelige genom, kommer man nok ikke uden om. Men afmystificering af sæddonation ved at gøre den mere åben kan faktisk være medvirkende til at støtte den sociale familie: At man ikke må få visse informationer, kan komme til at fylde uforholdsmæssigt meget som manglende identitetsmarkør. Dermed ligger lovforslaget ikke under for tidens stærke biologisme, og det er positivt. Samtidig er den nye lov et forsøg på at komme nye familieformer i møde med et tidssvarende regelsæt, hvor forældres ret til selv at vælge, hvilke informationer deres barn skal have, er i centrum. Det er godt for en families trivsel og vil i sidste ende smitte af på barnet. Så stor åbenhed som muligt om børns ophav er at foretrække. Men vi behøver ikke statens moralisering, den afvejning ligger bedst i forældrenes hænder. Endelig kan genetisk viden kan jo ende med mere skuffelse end glæde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her