Leder

Fornuft og følelser

Afstanden mellem økonomisk fornuft og politisk fantasi er skræmmende i disse skæbnestunder for velfærdsstatens overlevelse. Meget mere end et afvisende skuldertræk kan vi næppe vente os fra statsministeren, når han på fredag officielt konfronteres for sit eget Vækstforums input til en ansvarlig økonomisk politik...
Debat
16. marts 2011

Afstanden mellem økonomisk fornuft og politisk fantasi er skræmmende i disse skæbnestunder for velfærdsstatens overlevelse.

Meget mere end et afvisende skuldertræk kan vi næppe vente os fra statsministeren, når han på fredag officielt konfronteres for sit eget Vækstforums input til en ansvarlig økonomisk politik. For allerede nu ved vi, at Vækstforums formand, Lars Nørby Johansen, vil foreslå boligskatten hævet for at sænke skatten på indkomst. Det greb har til formål at tilskynde skatteyderne til at gøre en nødvendig, ekstra indsats på arbejdsmarkedet. Udspillet rummer lige så megen økonomisk fornuft, som det vækker irrationelle følelser hos politikerne.

Nu kender vi ikke forslaget i detaljer, men helt fundamentalt er det kløgtigt at gøre op med den realitet, at boligejere i lange perioder har tjent flere penge på at sove i deres huse eller lejligheder om natten, end ved at passe deres arbejde om dagen.

En solidarisk model kunne være at beskatte fortjenesten - og alene fortjenesten - på salg af fast ejendom, så boligejerne ikke skal hive penge op af lommen. Til gengæld vil der komme færre penge i lommerne på de boligspekulanter, hvis hurtige handler i forvejen gør et skælvende boligmarked endnu mere nervøst.

At en borgerlig regering accepterer denne praksis, er mindre overraskende, end at oppositionen forsvarer den. Således har Socialdemokraterne og SF for længst postbesørget garantibeviser til befolkningen om fredning af boligskatterne.

Dansk politik pines af det overordnede problem, at de mest fornuftige veje til sikring af fremtidens velfærdsstat blokeres af politikernes følelser og fornemmelser for folks vilje til at omfordele ellers velerhvervede rettigheder. Hvad der er økonomisk legitimt, bliver følgelig politisk illegitimt. Og med en sådan krysteragtig tilgang til gennemførelse af de nødvendige reformer afleverer politikerne regningen for fremtidens velfærd i børneværelserne. Må vi minde om, at det allerede i dag er forbudt at slå på børn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

"Og med en sådan krysteragtig tilgang til gennemførelse af de nødvendige reformer afleverer politikerne regningen for fremtidens velfærd i børneværelserne. Må vi minde om, at det allerede i dag er forbudt at slå på børn".

Det kan ikke siges klarere.