Leder

Velfærdsforsikring

Blot 14 dage efter sin exit som minister er Birthe Rønn Hornbech (V) tilbage i centrum af dansk politik. I går udbasunerede hun således i Berlingske nødvendigheden af et opgør med indtil flere af de søjler, den danske velfærdsstat hviler på
Debat
23. marts 2011

Blot 14 dage efter sin exit som minister er Birthe Rønn Hornbech (V) tilbage i centrum af dansk politik. I går udbasunerede hun således i Berlingske nødvendigheden af et opgør med indtil flere af de søjler, den danske velfærdsstat hviler på. Rønn Hornbech vil gøre op med princippet om, at borgere i dette land har en universel ikke individuel ret til velfærdsydelser. Fremover skal borgerne ifølge Rønn Hornbech i stigende grad gøre sig fortjent til velfærd ud fra et såkaldt 'optjeningsprincip', ligesom der skal etableres særlige 'forsikringsordninger' mod social undergang.

Det hele er nødvendig nødværge mod den kaskade af EU-domme, der jævnligt stadfæster principperne om arbejdskraftens og personers frie bevægelighed.

Hvordan et ellers frihedselskende land kan gå til modstand mod disse frihedsrettigheder er i sig selv gådefuldt. Og dernæst er argumentationen aldeles absurd. Rønn Hornbech og den danske regering lever i den vildfarelse, at EU-dommene har skabt en velfærdsturisme, hvor udlændinge strømmer til landet for at snylte på vores velfærdsgoder. Der findes imidlertid intet belæg for den påstand.

Tværtimod tyder meget på, at regeringen er rede til at ombringe grundlæggende velfærdsprincipper for at skabe grundlag for endnu et vrid i udlændingepolitikken. Regeringen har således allerede bedt en arbejdsgruppe om at komme med konkrete forslag til et optjeningssystem for udlændinge. Det ligner de første replikker og regibemærkninger i drejebogen til det kommende folketingsvalg.

At regeringen er parat til at gøre velfærds- og socialpolitik til et anliggende for forsikringspolicer og pointsystemer er dog mindre forbløffende end oppositionens nølende holdning. Ærlig talt, Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt: Hvorfor siger I ikke bare klart fra? I er måske enige? Eller er I bange for, at et flertal af vælgerne er det. Begge dele er lige skammeligt.

Læs fokus side 6-7

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

At Birthe Rønn Hornbechs udspil kommer i forbindelse med EU domstolens Zambrano-dom er udtryk for, at det er led i en EU-skræmme og/eller bange-for-udlændinge-kampagne:

EU domstolens Zambrano-dom har jo ikke betydning for Danmark. I Belgien har børn født i Belgien nemlig ret til - modsat i DK - at få belgisk statsborgerskab ved en "nationalitetserklæring".

Jeg citerer:

"udlændinge der er født i Belgien og har deres primære opholdsadresse her siden fødslen" får belgisk statsborgerskab ved erklæring. Det er ikke noget, der skal tildeles ved lov i Parlamentet, men noget der bevilges.

kilde: http://www.belgium.be/fr/famille/identite/nationalite/obtention/index.jsp