Leder

Mubaraks niece

Debat
4. april 2011

EFTER FN-RESOLUTIONEN om et flyveforbud over Libyen kunne den italienske regering præsentere intet mindre end fire forskellige holdninger til spørgsmålet om en intervention. Italien, som har vitale interesser på spil i middelhavsregionen, sad ikke med ved bordet, da beslutningen om at bombe Gaddafi blev truffet. Tidligere havde Italien væsentlig indflydelse på relationerne mellem de arabiske lande og Vesten. Da USA i 1986 forsøgte at fjerne Gaddafi med et luftangreb mod Tripoli, havde den daværende italienske regering advaret obersten, som derfor overlevede. Men nu har Italien mistet evnen til at pleje sine interesser i nærområdet. Det er, som om landet officielt er uden regering. Det eneste, som holder sammen på et spinkelt og spraglet flertal i parlamentet, er arbejdet med at lave nye love, der kan beskytte ministerpræsident Silvio Berlusconi mod retsforfølgelse. I alle andre spørgsmål render regeringspolitikerne i hver sin retning. De eneste klart definerede brudflader i udviklingen af regeringens politik går mellem de to advokatkontorer, der repræsenterer Berlusconi.

PÅ ONSDAG BEGYNDER endnu en retssag mod ministerpræsidenten. Ifølge anklagerne har Berlusconi betalt en mindreårig marokkaner for sex, og da pigen blev anholdt for tyveri, bildte regeringslederen politiet ind, at hun var Egyptens daværende præsident Hosni Mubaraks niece. I Egypten hører Mubarak allerede fortiden til, men i Italien er 'Mubaraks niece' blevet det centrale spørgsmål i offentligheden. Ved at indkalde en perlerække af berømtheder som vidner har forsvaret gjort sit til, at retssagen bliver en mediebegivenhed, der skal danne afsæt for en snarlig valgkamp. Landets geopolitiske interesser er således underordnet personlige interesser og taktiske tilfældigheder. Mens Gaddafis kamp for overlevelse bliver mere og mere tragisk, udvikler historien sig som en farce på den anden side af Middelhavet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her