Leder

Generalen i spionklæder

Præsident Barack Obamas omrokering af sine forsvars- og sikkerhedsrådgivere i sidste uge giver nogle gode pejlemærker for, hvordan USA's sikkerhedspolitik vil udforme sig indtil præsidentvalget i 2012
Debat
2. maj 2011

Præsident Barack Obamas omrokering af sine forsvars- og sikkerhedsrådgivere i sidste uge giver nogle gode pejlemærker for, hvordan USA's sikkerhedspolitik vil udforme sig indtil præsidentvalget i 2012.

Først udnævnelserne. CIA-chef Leon Panetta overtager posten som forsvarsminister fra Robert Gates (tidligere vicechef i USA's spionagentur), der i længere tid har udtrykt ønske om at træde tilbage.

Den øverstkommanderende for USA's og NATO's styrker i Afghanistan, den femstjernede general David Petraeus, overtager roret fra Panetta i CIA. Petraeus' nuværende stilling i Afghanistan udfyldes af marinekorpsets firestjernede generalløjtnant John Allen.

Til sidst går stabschefen for de fire værn, admiral Michael Mullen, på pension og efterfølges af vicestabschef general James Cartwright.

I første omgang er det værd at hæfte sig ved forflytningen af Petraeus og de to nye generalers baggrund. Petraeus anses for at være vor tids Douglas McArthur, den legendariske general, der var øverstbefalende for USA's styrker i Østasien under Anden Verdenskrig, prokonsul i Japan 1945-51 og leder af USA's styrker i Koreakrigen. Det interessant ved sammenligningen er, at McArthur blev fyret for sin kritik af præsident Harry Trumans beslutning om at undlade et angreb på kinesiske styrker i Nordkorea. For general Petraeus vedkommende har han flere gange ytret slet skjult kritik af Obamas plan om at indlede tilbagetrækningen af de 100.000 soldater i Afghanistan fra nu i sommer.

Alle og enhver ved, at krigen mod Taleban-styrkerne i Afghanistan ikke går så godt. Indsættelsen af 30.000 ekstra soldater sidste år har trængt fjenden i offensiven og ført til erobring af Taleban-kontrollerede territorier i den sydlige del af landet, men militsens forårsoffensiv er undervejs og få gør sig illusioner om, at USA og NATO kan holde stand med assistance fra den afghanske hær, mens man påbegynder hjemsendelsen af amerikanske soldater. Forflytningen af Petraeus til CIA kan tolkes som en degradering. Den beundrede general fik kun et år til at vende krigen i Afghanistan; et urealistisk kort tidsrum. Man skulle tro, at Obama ville have forfremmet ham til stabschef for alle værn, men nej.

Forflytningen af Petraeus til CIA ligner en sejr for præsidentens løfte om at holde fast i sin tilbagetrækningsplan. Den formodning bekræftes af de to andre udnævnelser. Petraeus' efterfølger, generalløjtnant Allen, har aldrig tjent som øverstbefalende i en krig. Han er derimod bureaukraten, som sendes til fronten i den fjernt beliggende koloni for at forestå overdragelsen af de militære opgaver til en indfødt hær, bevæbnet og trænet af vestlige lande. USA's næste stabschef for alle , general Cartwright, har heller ikke været direkte involveret i Irak og Afghanistan, hvilket igen kan tolkes som en bekræftelse på præsidentens hensigt: Han skal forestå tilbagetrækningen af størsteparten af USA's styrker fra de to lande, inden Obamas sidste år i Det Hvide Hus i 2016 (hvis præsidenten vel at mærke bliver genvalgt i 2012).

Og nu da talen er faldet på præsidentvalg ... David Petraeus er 58. Såfremt han bliver på CIA-posten i fire år, vil han have god tid til at kaste håndklædet i ringen inden 2016. I CIA vil han udskifte uniformen med civilt antræk og bevare en markant offentlig profil. Mon ikke denne talentfulde og intellektuelle general i spejlet ser et billede af sig selv som den næste Ike Eisenhower krigshelten, som blev valgt til præsident i 1952 på det republikanske partis valgliste, men som i virkeligheden var en partineutral leder. Det kan ikke udelukkes.

Bag udnævnelsen af Leon Panetta til forsvarsminister ligger der ligeledes et taktisk motiv. Skridtet bekræfter, at Obama mener det alvorligt, når han lover et fald i forsvarsudgifternes stigningstakt (omtrent 40 mia. dollar i besparelser pr. år frem til 2023, svarende til seks-syv pct. af budgettet med udgangspunkt i 2010-2011). Panetta er ikke alene anerkendt som en effektiv leder af store bureaukratier, han arbejdede som præsident Bill Clintons budgetchef i 1990'erne. Det ville være mærkeligt, hvis præsidenten sender ham til Pentagon for at give generalerne og våbenindustrien en hjælpende hånd med at beskytte deres interesser. Det må forholde sig omvendt.

En tredje ting er værd at bemærke ved disse udnævnelser: Gates var den første CIA-mand, der blev forsvarsminister. Petraeus er den første general, der skal stå i spidsen for CIA. Den asymmetriske og geografisk spredte krig mod terroristnetværk har medført krydsbefrugtning mellem krigsførelse og efterretningsvirksomhed. CIA har f.eks. påtaget sig at dræbe al-Qaeda- folk i Pakistan og Yemen med pilotløse droner; i Mellemøsten og Centralasien ligner CIA-agenter mere og mere en kombination af spioner og jægersoldater, mens Pentagon er begyndt at anvende sine egne efterretningsceller. I den forstand giver en general i spionklæder mening.

Petraeus skal føre krigen i Afghanistan videre på andre og mindre synlige fronter mod de egentlige islamistiske terrorister, hvilket Taleban aldrig har været.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jacob Barfoed

MARTIN BURCHARTH, det er virkelig dårlig research, du har lavet...

"Petraeus’ efterfølger, generalløjtnant Allen, har aldrig tjent som øverstbefalende i en krig. Han er derimod bureaukraten, ..."

Gen Allen var bataljonschef på Balkan i perioden 1995-6. Han var Brigadechef og chef for alle koalitionsstyrker i vestirak - Anbar provincen, i 2006-7. Han er næstkommanderende i CENTCOM, og var fungerende chef for CENTCOM i tre måneder i 2010.
Så det er noget vås, du skriver.

"Petraeus er den første general, der skal stå i spidsen for CIA."
NEJ, Gen Hayden (USAF) var chef for CIA under Bush fra 2007-2008. Han blev afløst af Penetta.

"Forflytningen af Petraeus til CIA kan tolkes som en degradering. Den beundrede general fik kun et år til at vende krigen i Afghanistan; et urealistisk kort tidsrum. Man skulle tro, at Obama ville have forfremmet ham til stabschef for alle værn, men nej."

Gen Petraeus var fra starten planlagt til at skulle afløses sommeren 2011 i Afghanistan. Han har været meget længe udsendt i Iraq (3 år!) og nu Afghanistan, og han er ved at være godt slidt.
Endvidere er det normalt, at en ny general får ansvaret for den planlagte start på tilbagetrækning af US styrker hertil sommer. Petraeus afleverer snart en strategisk vurdering med forskellige optioner til Pres. Obama, for den fremtidige strategi for Afghanistan.

Hvorvidt Chef for CIA er en degradering eller ej kan diskuteres.
CIA har hovedansvaret for USA's globale kamp mod Al Qaeida, hvoraf hovedparten foregår i USAs Central Command's (CENTCOM) område - Petraeus var chef for CENTCOM inden han overtog Afghanistan.
Chairman of the Joint Chiefs ("stabschef") er ikke en operativ stilling. Han fungerer som militærrådgiver for Forsvarsminister og Præsident, men står uden for den militære kommandostruktur. Han kan således ikke befale over generalerne i Irak, Afghainistan og andre steder i verden.

I CIA får Petraeus reel magt, og samtidig vil Petraeus være en styrkelse af CIA i kampen mod Al Qaeida, og Petraeus vil næppe have sagt ja, hvis han ikke fandt jobbet interessant.

Det kan heller ikke helt udelukkes, at det åbner mulighed for at Petraeus kan tilbydes en ministerpost i en evt. 2. periode for Obama - eksempelvis som udenrigs- eller forsvarsminister. Hvis han altså ikke stiller op som Præsident i 2016.

Jacob Barfoed

Der er i øvrigt præcedens for en præsident med CIA baggrund:
President Bush (senior) var tidligere chef for CIA.