Leder

De roder stadig

Debat
26. maj 2011

Rigsrevisionens rapport om Københavns Universitets (KU) håndtering af private forskningsmidler renser universitetet for de værste anklager om, at de ikke har haft styr på Milena Penkowas forskningsmidler. Trods forbrug til blandt andet advokatregninger og disputatsfest, som Milena Penkowa siden har tilbagebetalt, så afkræfter rigsrevisor Henrik Otbo, at den unge hjerneforskers forskningsudgifter adskiller sig fra andre forskningsprojekter.

Når KU alligevel har set sig nødsaget til at betale godt to mio. kr. tilbage til en privat fond, skyldes det, at pengene ifølge fonden burde være gået til forskningsmateriale og ikke til drift. Det virker ikke som den store dødssynd. Alligevel efterlader Rigsrevisionens rapport et stort spørgsmål: Hvordan er det egentlig, vi har indrettet vores forskningssystem? Anden del af revisionsrapporten gennemgår 23 unavngivne forskningsprojekter på to sundhedsvidenskabelige institutter, og her er der lige så lidt styr på regnskabsregler, journaler og bilag, som der har været i Penkowas tilfælde.

For 11 år siden konkluderede Rigsrevisionen på baggrund af Dandy-sagen, at universiteterne håndterede pengebidrag fra private i strid med regnskabsreglerne. Det samme kan så siges i dag, og selv om KU lover at rette op med bedre uddannet personale, der kan koncentrere sig om regnskaberne, så er det tvivlsomt, om det løser problemet.

Universiteternes forskning lever i dag kun i kraft af et utal af små og store donationer fra gud og hvermand med lige så mange forskellige krav. Og antallet er kun steget støt siden Dandy-sagen, derfor er det ikke underligt, at der stadig er rod i forskernes regnskaber.

Men flere regnskaber, bilag og journaler er der næppe brug for, hvis vi vil have mere forskning for pengene.

Hvis man fra politisk hold virkelig vil rydde op, er der brug for at samle forskningsmidler og give dem direkte til universiteterne, frem for at dele dem op i diverse puljer, råd og fonde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Brogård

Det kan man kalde en underdrivelse. For hvad er ideen bag det kæmpe overforbrug af forskere, som i disse år bruger tid på at skrive tilbud og skændes om regninger i stedet for at forske?

Vi skal fra forskning til fortælling.

Lad dog forskerne forske i stedet for at omskole dem til bogholdere. Dem har vi allerede rigeligt af, og de producerer hverken viden eller fremskridt.