Leder

Over grænsen

Tysklands reaktion er et udtryk for sund indignation over en usund dansk politik. Tyskerne ser klart, hvad vi har stirret os blinde på efter ti års symbolpolitik på udlændingeområdet. Vi burde selv have reageret med den indignation, vi nu mødes med fra vores sydlige nabo
9. juni 2011

Én god ting har den eskalerende dansk-tyske strid om indførelse af døgnbemandet grænsekontrol medført: Vi har fået bekræftet, hvad nogen utvivlsomt betvivler, nemlig at tyskere har en veludviklet humoristisk sans.

I hvert fald er det vanskeligt at beherske en kluklatter, når man ser den nationale tyske tv-station ZDF's satiriske indslag om den danske grænseaftale. Med mottoet »Legoland for legolændere« forsøger en vindblæst reporter at passere det, der betegnes som Europas sikreste grænseovergang.

»Ingen slipper længere ind i Danmark,« fastslår reporteren, umiddelbart før en forpjusket, mørkklædt person krydser grænseovergangen, hvorefter han resolut plaffes ned. Bang, bang! Så kan de lære det, alle de langfingrede rumænere, polakker og estere, lyder moralen i indslaget, der kan ses på information.dk.

Men alvor lurer lige under overfladen af den satiriske udlægning af de seneste dages optrapning af karske politiske og diplomatiske reaktioner fra tysk side mod den grænseaftale, regeringen fredag forventes at bekræfte med Dansk Folkeparti.

I forgårs advarede den tyske viceudenrigsminister Danmark mod at »lege med nationalismens ild« og »benægte Europas centrale resultater frihed og velstand«. Det er stærke ord fra en ansvarlig politiker i et land, hvor grænsedragning og nationalisme har en ømtålelig og skæbnetung plads i både historie og selvforståelse.

I går bar den tyske ambassadør i Danmark, dr. Johann Christoph Jessen, yderligere ved til bålet, da han kaldte grænseaftalen et udtryk for »emotionel nationalisme«. Det sprogbrug er til at få kuldegysninger af.

I Berlingske undsagde han tillige den danske skatteminister, Peter Christensen, der har rejst med en historie om, at Slesvig-Holsten har 300 toldere. Det er korrekt, men de laver toldarbejde, ikke grænsekontrol, fastslog den tyske diplomat i ret så udiplomatiske vendinger.

De stærke tyske reaktioner har overrasket den danske regering. Er der grund til overraskelse? Nej. Det havde selvfølgelig været bedst, hvis protesterne havde rejst sig inden for landets egne grænser. Men Tysklands reaktion er et udtryk for sund indignation over en usund dansk politik. Tyskerne ser klart, hvad vi har stirret os blinde på efter ti års symbolpolitik på udlændingeområdet. Vi burde selv have reageret med den indignation, vi nu mødes med fra vores sydlige nabo.

For vi bør ikke finde os i, at politik reduceres til studehandel, hvor den ene pranger får afskaffet efterlønnen, hvis den anden får en grænsebom.

Her er det værd at minde om, at den permanente grænsekontrol genindføres alene til ære for Dansk Folkeparti. Det er den redningskrans, regeringen velvilligt har kastet ud for at bjærge Pia Kjærsgaard fra det vælgerbedrag, hun begik ved at stemme for en afskaffelse af efterlønnen.

I første omgang skulle grænsekontrollen være et værn mod de mange østeuropæiske hjemmerøvere. Først nu har Dansk Folkeparti langt om længe fattet, hvad Rigspolitiet har fastslået gentagne gange: Hjemmerøvere kommer fra de lokalområder, hvor røverierne begås, hvorfor de selvsagt ikke skal pågribes ved landets grænser. Det er den forkerte løsning på det forkerte problem.

Derfor hedder det sig nu, at tolderne skal pågribe nogle af de mange østeuropæiske tyveknægte, der fløjter ud og ind over landets grænser. Hvor stort et problem det måtte være, er imidlertid ikke nærmere angivet. Altså ren og skær symbolpolitik renset for enhver substans og seriøsitet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen må snart gribe ind. En statsminister kan ikke gemme sig bag ordførere og underordnede ministre, når landets omdømme er under pres.

Lars Løkke Rasmussen håber nok, at den tyske kritik forstummer, hvilket intet tyder på. Tværtimod har EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, såvel som to af hans kommissærer, erklæret sig yderst skeptiske over for den danske grænseaftale. Danmark trækkes i øjeblikket helt fortjent igennem et internationalt søle, der koster dyrt i både agtelse og politisk indflydelse i Europa. Det gør næppe nogen forskel, om Lars Løkke Rasmussen vælger at omgøre aftalen om den permanente grænsekontrol, selv om det ville være fornuftigt. Men skaden er sket.

Man kan vælge at grine eller græde over Dansk Folkepartis nyttesløse grænsekontrol, men selve grænsekontrollen har aldrig været problemets kerne. Problemets kerne er de nationalistiske og isolationistiske signaler, Danmark sender til omverdenen. Vi sænker grænsebomme og tolerance, hvor resten af Europa åbner op.

Derfor må vi tåle at være genstand for velanbragt tysk humor, hvor Danmark udråbes som »den anti-europæiske populismes« foregangsland. Latterliggørelsen smerter, fordi den er sand. Grænseaftalen er et udtryk for den indadtil velkendte symbolpolitik, der nu er udartet til et realpolitisk og internationalt problem. Denne pris overstiger langt de 147 millioner kroner, Dansk Folkeparti har fået til sine grænsebomme.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan S. Sørensen

I Tyskland skal alle være i besiddelse af et Personalausweiss, og udlændinge vil hyppigt på forlangende af politiet skulle fremvise et pas. Hvis illegal import og kriminalitet over grænserne er et problem, er det vel ikke så tosset at checke grænserne. Og vis de påtænkte foranstaltninger er overflødige vil det jo vise sig.
Det er næppe her fremmedfjendskheden skal bekæmpes. Danskfolkeparti-fjendskhed løser heller ikke problemerne. Tag det dog roligt.

Anne Albinus

Grænseaftalen er en "studehandel" og "symbolpolitik", der giver "illusion om sikkerhed" blev der sagt på et møde7.6. i Flensburg. Repræsentanten for det tyske forbundspoliti sagde, at siden 2001 har der ikke været mærkbar stigning i grænseoverskridende kriminalitet.

"Sowohl Bodo Kaping (Bundespolizei) als auch Colette Hercher (Zoll) sprachen sich für die Beibehaltung mobiler Kontrollen aus und lehnten die Wiedereinführung stationärer Kontrollen ab, die "transparent" für die Gegenseite sei. Seit der Öffnung der Grenze 2001 sei keine signifikante Zunahme der grenzüberschreitenden Kriminalität festzustellen, so Kaping. Die Zusammenarbeit der deutschen Behörden untereinander und mit den dänischen Kollegen funktioniere zudem sehr gut."

Lars R. Hansen

Tænk engang - tilbage i 2001 levede hele EU under 'emotionel nationalisme' - og det var endda med rigtig grænsekontrol, ikke blot lidt toldkontrol.

Det var et undre vil overlevede...

Jens Helge Hagemann

Lad ikke "nationalismens ild" fænge igen! Det er jo det, tyskerne, som jo ved, hvad de taler om, advarer os imod. Denne grænsekontrol er blot seneste skud på stammen over Dansk Folkepartis nationalistiske og dermed destruktive politiske retning.
Et klogt menneske har en gang sagt, at "Intet menneske er illegalt. Jorden tilhører alle". Det kunne nok være en tanke værd.

"Et klogt menneske har en gang sagt, at “Intet menneske er illegalt. Jorden tilhører alle”."

Det var vist et menneske som tydeligvis ikke har forstået at Homo Sapiens Sapiens er en territoriehævdende og invasiv art hvis natur er aggressiv og at begrebet 'illegale mennesker' er den uundgåelige konsekvens af den menneskelige medfødte adfærd og dermed er konflikter og krig med andre folk/stammer uundgåelig.
Det er en del af menneskets natur at underlægge sig verden samt at udrydde sine konkurrenter i kampen om ressourcer og habitater og det kan hverken humanismen, 'kloge' eller 'gode' mennesker ændre på så uanset hvilke forhåbninger man kan have om det perfekte samfund eller der perfekte verden hvor der alt ånder fred og idyl kommer det aldrig til at ske - det er og bliver en utopi.

At have grænser mellen nationer er naturligt for mennesket og at gå imod sin natur vil kun medføre disharmoni i populationen.
Vi er ikke 'europæere' vi er danskere, tyskere, franskmænd, etc. etc. og at lade som om vi er et fælles folk kommer bare ikke til at virke når nu virkeligheden er at vi tilhører forskellige folk, stammer og kulturer. Selv romerne kunne jo ikke tage deres underlagte folks etniske eller kulturelle ophav fra dem uanset hvor meget de end prøvede at 'romerficere' dem og at tro at EU skulle kunne gøre det umulige og gøre alle til 'europæere' er ren ønsketænkning af den rigtige dårlige med utilsigtede og ubehagelige konsekvenser til følge.

Kirsten Svejgaard

"Det er en del af menneskets natur at underlægge sig verden samt at udrydde sine konkurrenter i kampen om ressourcer og habitater..."

Så vi, der ikke har den slags behov, er ikke mennesker???

Jens Helge Hagemann

Kære Thomas Dahl
En ting er historien, som vi kender den; men vi kender jo ikke den fremtidige historie og jeg er superoptimist, når det kommer til fred mellem mennesker. Tror vi ikke på fred og fordragelighed mellem mennesker Jorden over, vil vi jo blive ved med at slå hinanden ihjel. Nu ser vi jo, at vores voldsomme vikingetid er slut, middelalderen er slut, vi har fred i Danmark og nu også i Europa (sådan da), så freden skal nok komme, også mellem alle folkeslag. Det er vel for pokker det, vi alle gerne vil. Så op med humøret - vi skal nok overleve - i fred og fordragelighed.

Bestemt, men I er udrydningstruede.

Da mennesket gennemgik et paradigmeskift og bosatte sig i byer, i stedet for i familiegrupper, opgav de netop ideen om at dræbe konkurrenterne og samarbejde i stedet. Så hvem er det der er udryddelsestruede?

Ulrik Hansen

@Thomas Dahl: Grænser og nationalstater er der intet naturligt ved. Vi er altså ikke viljeløse territoriale solsorte.
Det er heller ikke gudgivet hvor grænserne ligger. Desuden er de danske grænser blevet flyttet flere gange gennem tiden.
Den danske nationalstat er en historisk størrelse, som forskellige mennesker tillægger mere eller mindre værdi, og mere eller mindre bevaringsværdighed og betydning. Det er vel ikke så mærkeligt, og den ene holdning er ikke mere
"naturlig" eller udrydningstruet end den anden.

Nå, men når det er sagt, så er det jo dårligt relevant i forhold til indholdet i artiklen.
Jeg mener det egentlige problem er, at DF har fået skylden for alt for meget. Det er trættende at høre den ene venstre- og konservativvælger efter den anden, komme med anklager der går på, at alle de nationalistiske og fremmedfjendske tiltag er DF's skyld.
V og K slipper alt, alt for nemt om ved de indhug i retsstaten de står bag, og når de den ene gang efter den anden læner sig faretruende op af overskridelser af internationale konventioner.
V og K's stemmer vejer lige tungt, om det er pengeregn til overforbrugsdanmark, eller om det er burka-hjerneblødninger eller starthjælp det gælder.

"Da mennesket gennemgik et paradigmeskift og bosatte sig i byer, i stedet for i familiegrupper, opgav de netop ideen om at dræbe konkurrenterne og samarbejde i stedet. Så hvem er det der er udryddelsestruede?"

Lever vi i samme verden?

Langt de fleste ofre for krigshandlinger gennem tiderne er omkommet efter menneskeheden organiserede sig i byer o.lign. i forbindelse med udvidelse af territorier og adgang til naturressourcer og føde - taget fra konkurrerende nabobyer, og stater. I takt med menneskehedens udvikling imod en højere urbaniseringsgrad er vores konflikter blevet mere og mere omfattende både i geografisk omfang såvel som i tab og ødelæggelser.

Pga. de kommende globale forandringer i miljøet forårsaget af den globale opvarmning vil der i fremtiden opstå voldsom konkurrence og kamp om strategiske naturressourcer samt adgang til rent vand hvilket uundgåeligt vil medføre ganske omfattende og voldsomme konflikter som vil udspille sig i de områder af verden der bliver hårdest ramt af effekterne af den globale opvarmning. Det vil uden tvivl blive krige som vil omfatte både erobring af territorie samt fordrivelse og udryddelse af de konkurrerende folkeslag som har adgang til de eftertragtede naturressourcer.

Kort fortalt: fremtiden bliver ikke køn at opleve.

@thomas dahl

prøv at tænke lidt videre end:

( " del og hersk ved at få proletarene til at tro at klassekonflikterne ikke er de væsentligste" )
-propaganda angelsaksiske naturfilm på discovery

Finn Lillelund

Det er svært at forstå argumentet om at fange østeuropæiske tyveknægte hvis man ikke tjekker trafik ud af landet. Når de måtte komme i deres tomme varebiler, har de naturligvis som EU-borgere fra et Schengen land fri adgang til Danmark, men når de køre ud igen med tungtlastede biler, så er der ingen kontrol ifølge de skitserede anlæg med mange båse ved indkørsel til Danmark, men ingen ved udkørsel!

@niels mosbak

socialdarwinistiske tosserier ? jep !

det var det jeg mente med:

prøv at tænke lidt videre end:

( ” del og hersk ved at ( forsøge at ) få proletarene til at tro at klassekonflikterne ikke er de væsentligste” )

-propaganda angelsaksiske naturfilm på discovery,
-------------------------------------

socialdarwinistiske, kunne der lige så passende stå, i stedet for angelsaksiske