Leder

Læk, lækkere, lækkest

Intrigerne omkring forsvarsminister Søren Gade (V) forbliver i det dunkle – indtil videre
Debat
2. juli 2011

I onsdags meddelte anklagemyndigheden, at den ikke har beviser til at rejse tiltale mod nogen for at stå bag den famøse ‘jæger-læk’ i Forsvarsministeriet. Dermed forbliver sagen – indtil videre – dunkel.

Her er, hvad der sikkert vides: I 2007 blev daværen-de forsvarsminister Søren Gade (V) tv-filmet, da han under et besøg hos danske Irak-tropper søgte dækning under et bord, mens en fjende affyrede raketter.

Kort efter lækkedes det til TV 2, at ministeren nu viste handlekraft ved at udsende danske jægersoldater til at beskytte de danske soldater i Irak. Ifølge forsvaret bragte oplysningen danske soldaters liv i fare. VK-regeringen beskyldte oppositionen for at stå bag. Dog viste det sig, at lækken var sket, mens kun regeringen kendte til sagen. Siden har dokumentarinstruktøren Christoffer Guldbrandsen hævdet, at han er vidende om bevis på, at Søren Gades spindoktor Jacob Winther var lækkeren. Det benægter Winther. Beviset synes at være en lydfil af en telefonsamtale mellem DR-medarbejderen Niels Giversen og TV 2-lækmodtageren Rasmus Tantholdt. DR-generaldirektør Plummer forlangte, at Giversen udleverede lydfilen og fyrede ham.

Gade røg ud

Derpå afspillede Plummer lydfilen for DR-generaldirektør Michael Christiansen, der ifølge forlydender lod gå videre til regeringen, hvad lydfilen røbede. Vupti, forlod Søren Gade ikke bare sit ministerium, men også Folketinget.

SF’eren Jonas Dahl meldte lækagen til politiet, der siden – forgæves – har søgt at få DR til at udlevere lydfilen og TV 2 til at oplyse sin kilde. Det er efterforskningen af Dahls anmeldelse, som politiet i forgårs opgav.

Men sagen har endnu en retlig udløber. Jacob Win-ther følte sin embedsmandsære gået for nær af Guldbrandsens anklage om at være lækmand. Winther bad politiet om at rejse æreskrænkelsessag mod Guldbrandsen.

Guldbrandsen forlanger nu, at Winther, der er afgået som spindoktor, fastholder sin anmeldelse af Guld-brandsen, så Guldbrandsen kan få lejlighed til at rense sig – tænkeligt ved hjælp af den lydfil, der angiveligt fælder Winther. Winthers advokat har oplyst, at han råder sin klient til at lade anmeldelsen falde. Men det vil Winther ikke. Nu er det op til politiet at anlægge Winthers injuriesag.
Midt i alle disse forviklinger kunne B.T. i går oplyse, at Søren Gade siden sin afgang har motioneret sig til at tabe mindst 25 kg. Gade er altså i stand til at lække fedtdepoter. Om ikke andet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er det ikke i befolkningens interesse at få den lydfil offentliggjort?
Hvis forlydenderne om, at Michael Christiansen har informeret regeringen om indholdet og Gade derefter gik som forsvarsminister, så er sagen da alvorligt og i demokratiets interesse - Derfor bør lydfilen offentliggøres bare for at give lidt at tilliden tilbage til Folketinget og regeringen virkelig mener noget med åbenhed og demokrati.
PS: Hvis Jacob Winther virkelig har ”rent mel i posen” så burde han for længst have politianmeldt Guldbrandsen og selv bedt om at få afspillet lydfilen , der kunne rense ham selv, hvis det ikke er ham ,som han selv påstår.

Inger Sundsvald

Ingen er interesserede i den sag mere.

Åbenhed og demokrati er bare noget de siger.

Michael Skaarup

Ja Inger!.- udtrykket er vigtigere end indholdet.

Der er ingen af karriereræserne i folketinget der er interesseret i at få den sag afklaret.
Sagen kun vil vanskeligøre deres fremtidige karrieremuligheder yderligt, og nok fratage dem, den teoretiske mulighed for at kunne den gas som statsleder og hæve den gode pension, uden nogensinde at haft et ærligt arbejde.

politik - er beskidt som en havmåge indsmurt i olie.

Inger Sundsvald

Ja, videre til næste sag…
Og der er såmænd også nok at tage fat på af svinestreger.