Leder

Overflødige ord

Debat
9. juli 2011

Information udkom i går med en forside uden ord. Det, der talte, var et barns blottede rygrad og to hænder, der nænsomt beskyttede den. Vi lever af ord og ser dem nødigt overflødiggjort. Men der er situationer, hvor de er netop dét: Overflødige. Sultkatastrofen i Østafrika er en af dem. Man skal være varsom med den slags. Blindhed over for elendighed sætter skræmmende hurtigt ind, hvis vi bombarderes med den. Når det alligevel kan forsvares at smide netop dette lille tavse udtryk for den store nød i vores ansigter, er det fordi, Afrikas Horn lige nu oplever den værste sultkatastrofe i 60 år. 10 millioner menneskers liv er i akut fare i Somalia, Etiopien, Djibouti, Uganda og Kenya.

Naturkatastrofer er altid svære at 'sælge'. De er, kynisk betragtet, uhyggeligt banale, pointerne er hørt 1.000 gange før, og svarene næsten indlysende. Men af alle katastrofer er sult nok den sværest omsættelige. Den har ikke flodbølgens chokeffekt, og dens følger mangler jordskælvets pittoreske kaos. Den er en rygrad på en lille dreng. Og så er den de komplicerede historier om global fordelingspolitik, klimaforandringer, prisbevægelser på fødevaremarkedet, korruption og dårlig regeringsførelse.

Vi spurgte derfor i gårsdagens avis, om de 10 millioner ville være bedre tjent med en bølge, med henvisning til den overvældende giver-iver under tsunamien i Østasien i 2004. Polemisk, jo vist, men ikke desto mindre er svaret ja. Internationale nødhjælpsorganisationer efterlyser nu 66,7 mia. kr. Den danske regering giver 63 mio. kr., hvilket er 117 millioner mindre, end den gav under tsunamien. »Vi venter og ser. Det handler jo ikke bare om at sende en pose penge derned. Den kan jo havne i de forkerte hænder,« lyder begrundelsen fra udviklingsordfører Karsten Lauritzen (V). En kommentar, der illustrerer omfanget af det skred, hvormed sikkerhedspolitiske interesser har fået plads i centrum af udviklingspolitikken, men mest af alt en gang klassisk 'politiker snakken udenom'. Gårsdagens billede behøvede ingen ord. Der er sådan set heller ikke brug for flere fra Karsten Lauritzen. Helt banalt, lige ud af posen og med fare for at lægge navn til en forudsigelig pointe: Send flere penge

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her