Leder

Den rette støtte

Debat
27. juli 2011

I dagens avis langer Producentforeningens direktør, Klaus Hansen, hårdt ud efter Det Danske Filminstitut og især dets direktør, Henrik Bo Nielsen. Producentforeningen repræsenterer de kommercielle filmproducenter, og de er i forlængelse af det seneste filmforlig utilfredse med ikke at være inviteret med til et afgørende møde på Filminstituttet, hvor den endelige filmstøtte blev fordelt. Ligesom de er utilfredse med, at deres film, der falder ind under markedsordningen, ikke modtager lige så meget støtte som de kunstneriske film fra konsulentordningen.

Kritikken af Henrik Bo Nielsen er fejlplaceret. Han har om nogen stået for dialog med filmbranchens forskellige parter, der alle i en langvarig proces har haft mulighed for at påvirke den endelige fordeling af filmstøtten. At dialogen på et tidspunkt ophører, og at der må træffes en endelig beslutning, er netop Filminstituttets opgave. At Producentforeningen ikke er så begejstret skyldes især, at det forrige filmforlig i så høj grad var et forlig på de kommercielle aktørers betingelser. Det er i den sammenhæng nødvendigt at minde om, hvad kunststøtte først og fremmest går ud på. Og det er at sørge for at støtte de værker, der har kunstnerisk værdi, og som ikke kan klare sig på markedsbetingelser. Kunstneriske film har brug for flere penge end kommercielle film, der i højere grad kan klare sig selv. Film er dyre at producere, og filmstøtten skal tilgodese alle typer film, men det er en kendsgerning, at de film, hvor der har fundet spændende eksperimenter sted, de film, der har skabt opmærksom og gjort en forskel i udlandet, de film, der er løbet med priser og anerkendelse, og de film, der har hjulpet danske instruktører med at komme videre ud i verden alle er lavet på konsulentordningen. Derfor er det også naturligt, at den ordning får den største andel af støttekronerne.

At sikre kvaliteten af dansk film og at opretholde den rette balance mellem de forskellige støtteordninger er vanskelig. Det kræver, sådan som det har vist sig efter filmforliget, et stærkt Filminstitut, der i tæt dialog med hele branchen kan og tør agere uafhængigt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her