Leder

Et socialt tilfælde

Debat
23. juli 2011

ENGANG RANGEREDE posten som socialminister i toppen af det politiske hierarki. Ved regeringsdannelser kæmpede politikerne om nøglerne til ministerkontoret med udsigt over både Holmens Kirke, Christiansborg og den undseelige nabo til venstre, Forsvarsministeriet. I dag står kun magtens symbol tilbage.

Socialministeriet er på 10 år blevet tømt for både midler, magt og politisk prestige. Årtiers socialpolitisk arvegods blev således pakket sammen og flyttet over i Beskæftigelsesministeriet, da Fogh-regeringen overtog regeringsmagten med paroler om, at »det skal kunne betale sig at arbejde«. Resultat: I 2001 modtog Socialministeriet 101 mia. kroner. I år er der afsat syv mia. kr. på finansloven.

Hvor har det i dag efterladt indsatsen over for samfundets svageste? Det er jo den indsats, et ægte velfærdssamfund skal måles på? Dele af svaret er allerede givet: Socialpolitik er blevet til beskæftigelsespolitik.

DET ER ET UDTRYK for sund fornuft at arbejde for, at alle, der kan tage et arbejde, skal tage arbejde. Det seneste tiårs opgør med den passive forsørgelse har været velkommen, og mange danskere har igen fået et værdigt arbejdsliv. Til gavn for dem, til gavn for samfundet.

Men de sunde intentioner føres ud i det absurde, når de syge presses til at tage de raskes arbejde. Den situation kender de alt for godt rundt i landets kommuner. Her beskæftiger socialrådgivere sig med beskæftigelse frem for sociale løsninger for mennesker med sociale behov. Skæbnefortællingerne om de syge, der blev endnu mere syge af aktivering og jobtræning, er velkendte og alt, alt for mange.

Men hvordan kunne det komme så vidt? Svaret på det og mange andre spørgsmål vil Information fra i dag forfølge i en ny serie. Vi vil stille de ansvarlige til ansvar og afæske oppositionen svar på, hvilken socialpolitik de vil stå for, hvis de efter folketingsvalget overtager ministeriet, der i politisk forstand selv er endt som et socialt tilfælde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Ja, hvordan kunne det komme så vidt.

Jeg ser frem til den nye serie.