Leder

Mubarak indhentet af loven

4. august 2011

Tre suk susede gennem sommerluften, da Egyptens afsatte præsident Hosni Mubarak i går lakonisk svarede: »Ja, jeg er her« fra den sygeseng, der nu tjener som hans anklagebænk, kun et halvt år efter at han til sin egen store overraskelse måtte afgive magten over det land, han i 30 år havde behandlet som sin private ejendom. Det ene suk, blandet af lettelse og en slags chok, kom kollektivt ude fra de sammenstimlede egyptere, der på opsatte tv-skærme målløst så det, de ikke havde troet muligt: Den før så almægtige diktator stillet til ansvar for loven. Og fra tv-skærmene ude i verden, hvor vi andre så det samme. Man forestiller sig det gys, der må være løbet ned ad Bashar al-Assads velplejede, syriske ryg ved oplæsningen af hovedsigtelsen: Sammensværgelse om drab på demonstranter med en strafferamme på 15 år i fængsel til dødsstraf.

Det andet suk lød inde fra retssalen selv, hvor BBC's udsendte beskrev først stilhed ved synet af diktatoren, så et hørbart gisp, der syntes at komme ikke bare fra advokaternes bænk, men også fra de tre dommere. En diktator er jo defineret ved, at han er over og hinsides loven: Det her var beviset på, at også diktatoren kunne indhentes af sit eget lands lov og ret og blive stillet til ansvar for sine gerninger.

Og det tredje suk kom som et historisk pust af Egyptens smukke arv som civilisatorisk forbillede: fra faraoerne til Al-Ashar-moskeen til Nassers pan-arabiske idealisme til den ufattelige selvdisciplin, som demonstranterne på Tahrir-pladsen udviste, da de undlod at gribe til våben, selv om Mubaraks sikkerhedsstyrker mejede dem ned, dusin efter dusin.

Selv da demonstranterne vandt deres første store sejr ved at vælte præsidenten uden at bruge våben (og dermed demonstrerede de historikeren Gene Sharps uvurderlige indsigt, at en diktator ingenting er uden sine undersåtters lydighed), havde få set denne næste sejr komme: Diktatoren er på anklagebænken. Det er magisk og historisk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu