Leder

Rådne råd

Debat
3. august 2011

HVILELØST VIRRER Venstre i varmen. Partiet frygter, at magtens ende er nær. Nu gælder det om at vise, at Venstre stadig kan og vil.

I mandagens Politiken ville en række Venstre-MF'ere skubbe Justitsministeriet væk fra at rådgive Folketinget om loves lovlighed.

Venstres integrationsrådgiver, Karsten Lauritzen, forklarer: »Det er lidt mærkeligt, at hvis man som folketingsmedlem har brug for juridisk assistance, så skal man trække på Justitsministeriets jurister. De vil jo ofte indtage den til enhver tid siddende regerings synspunkt.«

HO, HO! DEN følgagtighed har Venstre i 10 regeringsår ikke haft problemer med. Venstre forudser nu en anden position, har iagttagere gnægget.

Der gemmer sig nok også en Venstre- ærgrelse over, at Justitsministeriet ikke har været følgagtigt nok. Ministeriets nyligt afgåede departementschef, Michael Lunn, var dødbider nok til at insistere på overholdelse af grundloven og internationale konventioner. Det hindrede spændstige lovinitiativer ønsket af VKO-partierne.

FIK FOLKETINGSGRUPPERNE hver deres 'juridiske eksperter', ville det nok lægge færre bånd på lovgiverne. Og, nå ja, alternativet, et fælles 'Folketingets Lovråd', ville naturligt præges af kandidatønsker fra partierne. Uanset på hvilken måde ville Justitsministeriet i alt sit højrøvede juristeri have godt af at blive tjekket, ikke sandt?

Mnjaee. Måske har den fhv. retssikkerhedsrøst Birthe Rønn Hornbech fat i noget, når hun ytrer:

»Det er helt uforeneligt med Venstres parlamentariske traditioner at udvande ministeransvaret. Det er regeringen, der har ansvaret for, at de love, der fremlægges, er i orden.«

Det var flovt for Justitsministeriet, da Højesteret i 1999 tilsidesatte Tvindloven som stridende mod grundloven. Men i det mindste var der en ansvarlig, det var flovt for. Deles et ansvar mellem to, bliver der én procent til hver, fastslår digteren Piet Hein i et af sine gruk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her