Leder

Riv Integrationsministeriet ned

Udlændingepolitikken er i opbrud, men det er endnu for tidligt at sige, hvor den lander. Den mest effektive markering af det lurende politisk paradigmeskift vil være at ophæve udlændinge som et selvstændigt politikområde
Debat
31. august 2011

Fremtiden for selve symbolet på 10 års borgerlig udlændingepolitik, Integrationsministeriet, blev tirsdag gjort usikker.

Noget overraskende var det Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, der på forsiden af Berlingske meldte sig med en hjælpende hånd til nedrivningen af en bærende konstruktion i partiets egen politik. Nedlæggelsen af Integrationsministeriet blev lanceret som det første fælles udspil i den nyslåede radikal-konservative alliance.

Men hov, stop en halv, sagde en tililende formand Lars Barfoed, der korrigerede sin ivrige ordfører. De konservative vil arbejde for at føre Integrationsministeriets beskæftigelsesindsats tilbage til Beskæftigelsesministeriet. Altså ikke lukke ministeriet.

Men hvad skal der så ske med ministeriets øvrige arbejdsopgaver? Det havde Lars Barfoed i går »overhovedet ikke forholdt sig til«, som han formulerede det under et virksomhedsbesøg i Ballerup.

Vi kan altså på nuværende tidspunkt fastslå, at de radikale vil lukke Integrationsministeriet. Det vil Lars Barfoed ikke. Men han aner til gengæld ikke, hvad han skal stille op med det ministerium og den udlændingepolitik, der har sikret de seneste tre borgerlige valgsejre.

Flertal for at nedlægge Integrationsministeriet er der endnu ikke, men hvorfor skulle en ny regering ledet af Socialdemokraterne vedligeholde og videreføre en moralsk anløben og politisk falleret borgerlig udlændingepolitik?

Her skal man huske på, at det var Anders Fogh Rasmussen, der udtænkte og opførte Integrationsministeriet i 2001 med ét formål for øje: At eksekvere regeringens og Dansk Folkepartis nye hårde udlændingepolitik.

Med den ene hånd skulle ministeriet holde så mange som muligt ude af landet. Med den anden hånd skulle det integrere udlændinge i det danske samfund. De to hensyn har for længst vist sig uforenelige, ikke mindst fordi det blev et selvstændigt mål at finde på nye måder at udvise dem på, der engang var udlændinge.

Anders Fogh Rasmussen fik skabt et ministerium, der var modtagelig for politisk pression. Det så vi senest i sagen om de statsløse unge, hvor Birthe Rønn Hornbech overhørte gentagne advarsler om ministeriets faste, ulovlig praksis med at give afslag på statsborgerskab til statsløse unge. Det samme embedsværk, som advarede ministeren, fortsatte i praksis ulovlighederne.

Hvorfor? En forklaring kan være, at Integrationsministeriet aldrig har udviklet en kultur, der effektivt kan modstå politisk pres. I ethvert ministerium skal embedsmændene være befolkningens garanter for, at politikerne forvalter deres magt ordentligt og lovgiver lovligt. Men sådan har arbejdsfordelingen ikke været i Integrationsministeriet.

Det er denne kultur, der nu bør gøres op med. Og ganske som Konservative og Radikale foreslår, bør beskæftigelsesindsatsen flyttes tilbage til Beskæftigelsesministeriet. Men det skal ikke stoppe der. De sociale opgaver bør sendes retur til Socialministeriet, visumsager bør behandles i Udenrigsministeriet, og behandling af opholdstilladelser og statsborgerskab bør komme hjem til Justitsministeriet.

Disse ministerier besidder den faglige ekspertise, og de har den fornødne ballast til at modstå politisk pres, hvor den end måtte komme fra.

Selv om Integrationsministeriet ikke står til lukning her og nu, er debatten et udtryk for, at udlændingeområdet langt om længe har tabt sit momentum i dansk politik.

Det kunne senest aflæses i reaktionerne på Dansk Folkepartis nye krav om stramninger: Oprettelse af asylcentre i flygtningenes nærområder og indførelse af endnu mere grænsekontrol. Reaktion: Hovedrysten fra Venstre, de konservative og hele vejen rundt. Ingen lytter længere til Pia Kjærsgaard.

De borgerlige er på vej til at gå ned med deres politiske projekt, og det interne rivegilde er allerede sat ind. Seks dage inde i valgkampen skælder og smælder Pia Kjærsgaard mod Lars Barfoed, der ifølge meningsmålingerne ikke står til at skabe væsentlig fremgang for sit parti ved valget den 15. september. Uklare meldinger om partiets udlændingepolitik i almindelighed og holdningen til Integrationsministeriets fremtid i særdeleshed vil ikke hjælpe på det. Hvad mener Lars Barfoed? Hvor mange af Integrationsministeriets opgaver bør flyttes til andre ministerier? Vi venter på svar.

Udlændingepolitikken er i opbrud, men det er endnu for tidligt at sige, hvor den lander. Den mest effektive markering af det lurende politisk paradigmeskift vil være at ophæve udlændinge som et selvstændigt politikområde. Derfor: Nedlæg Integrationsministeriet.

Når Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal endnu ikke har grebet gårsdagens forslag, må det bero på ren og skær valgtaktik. For en ny regering vil vel ikke stå tilbage med en borgerlig udlændingepolitik, de borgerlige selv er på vej til at forlade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Hansen

Nedlæg integrationsministeriet OG stil de kriminelle ministre og deres beskidte embedsmænd for en dommer.

Steen Erik Blumensaat

Skovle klare Helle og Willy med arbejdshanskerne har indtil nu forsøgt at vise at de er mere borglige end de borgelige, mere militariske end militaristerne, mere monarkisk end monarkerne, mere præstelige end præsterne. de er jo ivrige efter at fortsætte hvor de andre slap. Konsevere systemet være systemets konsevatorer.

Steen Erik Blumensaat

Den 3 vej i England blev af ironisterne udråbt som: Thatcer( eller hvad det nu var hun hed ) i rød kjole, jeg har set at den røde kjole er skiftet ud med en rød lak og læder frakke i skovle klare Helles gardarobe.

"I ethvert ministerium skal embedsmændene være befolkningens garanter for, at politikerne forvalter deres magt ordentligt og lovgiver lovligt".

Enig, også embedsmændene skal forvalte ordentligt. Da minister Per Federspiel, Venstre, skulle vikariere i 1945 i 3 uger for justitsministeren, fik han et chok. Federspiel havde haft kontakt til et jødisk ægtepar, der var kommet til DK i 30'erne. Da de efter krigen kom hjem fra Sverige, søgte de om at måtte tage et forældreløs jødisk barn med, som de havde taget sig af i Sverige. De fik afslag. Federspiel tilkaldte den ansvarlige embedsmand og spurgte hvorfor. Embedsmanden: "Hvis det barn skal ind, så fralægger jeg mig ethvert ansvar for administrationen af fremmedlovgivningen". Federspiel spurgte, om han var opmærksom på, at der havde været en verdenskrig, hvor så og så mange jøder var blevet tilintetgjort - antagelig også dette barns familie. Men kontorchefen var ikke overbevist. Parret havde jo ikke indfødsret, så de kunne ikke få plejetilladelse, og de kunne slet ikke adoptere barnet. "Federspiel vidste ikke, at hvad han oplevede i denne sag var karakteristik for en række sager efter krigen". (B. Blüdnikow, s. 288. i "Som om de slet ikke eksisterede").

Bjarne Bisgaard Jensen

CJ spørger "hvorfor skulle en ny regering ledet af socialdemokraterne videreføre en anløben og politisk falleret udlændingepolitik"?
Godt og rigtigt spørsmål -desværre er svaret at de ikke tør andet

Heinrich R. Jørgensen

Det er ærgerligt, at Christian Jensen (også) roder rundt i begrebet "udlænding".

Den kultur der findes i Integrationsministeriet, er næppe unik. Det er indlysende, at unoderne i forbindelse med indfødsret m.v., har været kendt i Justitsministeriet.

Enevældens kultur råder stadig, som den gjort i 1848. En kultur, med åbenhed og en effektiv mekanisme mod at ulovligheder foregår og forties, er langt fra blevet indført.

Det handler ikke om Integrationsministeriet nedlæggelse. Emnet handler om demokratiets indførelse, en ny forfatning, helt andre pligter til embedsmænd, en ægte tredeling af magten, offentlighed i alle dele af forvaltningen, en forfatningsdomstol og en forvaltningsdomstol.

@ Heinrich R. Jørgensen

Mener du " ... (også) Christian Jensen ... eller som du skriver Christian Jensen (også) ..." ?