Leder

Vestens kroniske syge

I Vesten står man over for et nyt paradoks: At en lille overklasse af ledende kræfter i f.eks. det amerikanske erhvervsliv bliver fortsat rigere, mens den brede middelklasses indtægter bliver mindre, og den voksende underklasse decideret forarmes
Debat
26. august 2011

ARBEJDSLØSHEDEN I USA har bidt sig fast. Uanset, hvad politikerne på Capitol Hill finder på, svinger tallet omkring ni procent, hvilket er historisk højt. Og som man kan læse i en artikel i dagens avis, skal man for at få det reelle billede lægge en voksende gruppe af underbeskæftigede amerikanere oveni. Gør man det, vokser procenten til 16,7 procent. Og det samlede tal ender på omkring 26 millioner arbejdsløse, langt højere end de 14,5 millioner, som de 9,1 officielle procent svarer til.

I en samfundsmodel som den amerikanske, hvor blandt andet sygesikring for langt de fleste er afhængig af et arbejde, er udsigten til ledighed langt værre end i for eksempel Danmark. Og det fortvivlende for både ofrene for krisen og de politikere, som forsøger at gøre noget ved den, er, at de enorme stimuluspakker, centralbankens udpumpning af penge i samfundet samt den lave rente ikke tilnærmelsesvist har løst krisen. Den amerikanske årlige vækst ligger nu under to procent, og der tabes fortsat flere job hver måned, end der skabes. Dertil kommer en række faktorer, som skaber yderligere usikkerhed: faldende skatteindtægter, der fører til færre offentligt ansatte, fortsat faldende huspriser og dermed et fastfrosset boligmarked, samt en stimuluspakke, der er ved at rinde ud.

HVORFOR ser økonomien sådan ud? Og hvorfor står de amerikanske politikere tilsyneladende magtesløse? I vor artikel i dag giver amerikanske Randy Hackett en stor del af svaret:

»Det er, som om økonomien er blevet kronisk syg. Vi fremstiller næsten ikke noget mere. Vores kapital og teknologiske knowhow er flyttet til Asien, og vi er endt som en serviceøkonomi.«

Den diagnose er korrekt, og den udgør en del af det relativt nye fænomen, som amerikanske økonomer benævner 'jobløs vækst'. Hvilket betyder, at den vækst, der finder sted i USA (og ikke mindst de rekordprofitter, der skovles ind) ikke udløser arbejdspladser i USA.

Virksomheder, hele verden opfatter som amerikanske og som symboliserer det kreative USA, som f.eks. Apple, har lagt hele produktionsdelen og dele af innovationen og udviklingen ud til det langt mindre løntunge Asien. Mens profitten fortsat fysisk hentes hjem i Amerika.

Og dermed er det også i Asien, de nye job ligger.

Det kan de glæde sig over i de nye vækstøkonomier det er ikke hos dem, der er krise.

Men i Vesten står man over for et nyt paradoks: At en lille overklasse af ledende kræfter i f.eks. det amerikanske erhvervsliv bliver fortsat rigere, mens den brede middelklasses indtægter bliver mindre, og den voksende underklasse decideret forarmes.

I USA HAR UDVIKLINGEN fået konsekvenser for præsident Obama, hvis popularitet styrtdykker, og som nu står med de største vælgerproblemer i hele sin tid som præsident. Den gennemsnitlige vælger ser med rædsel på udviklingen og anbringer ansvaret for miseren hos chefen i Det Hvide Hus. Konkret kan man se, hvor galt det står til i en ny meningsmåling fra denne uge, der viser, at såvel republikanske Rick Perry som Michele Bachmann og Ron Paul ville kunne matche den demokratiske præsident, mens front- løberen Mitt Romney ville vinde valget med to procentpoint. Det er overraskende, fordi både Bachmann og Paul er radikale højrepopulister, der normalt ikke ville have en kinamands chance mod en moderat præsident som Obama. Men normal er situationen så netop heller ikke.

FOR RESTEN af verden inklusive Danmark har den amerikanske situation alvorlige følgevirkninger. For det første giver USA's tilsyneladende kroniske syge problemer for den danske eksport. Kombineret med krisen i andre vigtige økonomier i eurozonen har krisen ført til et betydeligt underskud, som ifølge Finansministeriet nu bliver på 84,5 milliarder kroner.

For det andet er det klart, at den voksende amerikanske statsgæld og arbejdsløshed fortsat kan medføre enorme globale ubalancer, ikke mindst når det gælder supermagtens vilje og evne til at bidrage positivt til mulige løsninger på energi- og klimakrisen.

MEN PÅ EN måde er USA's situation blot et spejlbillede af den danske. Også her famler politikerne rundt som i blinde; som er de spærret inde i stivnede paradigmer bestående af gamle økonomiske skoler og teorier, der ikke er udviklet til en systemkrise som den, verden nu står i.

Det er stort set umuligt at høre forskel på finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og den klassiske socialdemokrat, når finansministeren i en sky af valgrygter går til forsvar for velfærdsstaten og en forøget offentlig gæld på 25 milliarder kroner.

Og mens regeringen og oppositionen skændes om, hvis planer der er mest varm luft, kan de undrende vælgere konstatere, at eksperter fra ejendomsmæglere til økonomer advarer om, at effekterne af begge blokkes økonomiske planer er ekstremt usikre.

Kronisk syg javel, men hvor er kuren, der skal lære os at leve med diagnosen?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er lidt fordummende at kalde Ron Paul en højrepopulist, medmindre man refererer til den måde man i det hele taget fører valgkamp som republikaner i Amerika, hvis man da skal have en "kinamands chance" for at blive valgt, når man er oppe imod galninge som Bachmann.

Tilgengæld søsætter hun det ene udødelige citat efter det andet, f.eks. :
''I wish the American media would take a great look at the views of the people in Congress and find out: Are they pro-America or anti-America?''

Kuren?

AnneGrethe spørger om kuren til at komme ud af det mareridt hele den vestlige verden befinder sig i?

Kuren, eller helbredelsen om man vil, hedder hyperinflation og 3. verdenskrig!

Tidligere var USA´s varemærke produktion og innovation, nu er det krig - "Total War" - istedet...

Ben Bernanke (FED) trykker værdiløse papirlapper kaldet US Dollars, 24/7 - Gold Standarden blev skippet af Nixon i 1971, vi har derfor haft ca. 40 års Ponzi-fest, og nu begynder folk vel at vågne op til mareridtet!

Hans idiotiske forgænger - Greenspan - har udtalt:

"America wil never default on it´s debt, because we can always print more money"!

60 mio. på socialhjælp og foodstamps i Guds eget land, og 1% Wall Street crooks and scumbags der ejer hele lortet...

USA har brug for en revolution, intet mindre...

"Were the law(s) ... to provoke taste for barren expences, under the notion of increasing the the profits of the retailers and artificers of luxury; were it to abandon the honest peasant to contempt, oppression, and poverty, and thereby ruin husbandry; were it to favour the multiplication of law-suits, and multiply the terrible tools of chicane, in order to increase the stamp duties; were it to lower the price of the immediate fruits of the earth to support manufacturers; were it to annihilate the sale, venal value, and reproduction of commodities, by heavy imposts upon them, etc.., all these things might be justly considered as so many disorders in manners, omens of ruin, and excressences of barren expences."

-- Francois Quesnay (1758)

Konsekvensene av at undlate at følge vise råd fra kloge hoveder gennem historien, skal vi i økende grad få høste frugterne af. Quesnays ord for øvrig fra liberalismens friske barndom, før dens økonomiske forgrening blev spoleret af "monkey business, cynicism & speculation".

Robert N Gjeertsen

Annegrete, på hvilken måde er Ron Paul 'populist' ?
Er det fordi alle dine venner i Georgetown og de Franske privat-skoler siger han er det at du føler dig tvunget til at viderebringe det sludder ?
Ron Paul er så 'populistisk' at ikke engang FIX-News
vil fortælle hvordan han klarer sig i straw-pols ..

Helt ærligt: Ron Paul er den eneste Amerikanske politiker der lyder som om han har en hjerne. Jeg er langtfra enig med alt han siger,LANGTFRA,men i det mindste kan han komme med ædruelige argumenter for sine holdninger i stedet for det sædvanlige Goddagmandøkseskaft-shit !

'I Vesten står man over for et nyt paradoks'

Det er hverken nyt eller et paradoks.

"Men i Vesten står man over for et nyt paradoks: At en lille overklasse af ledende kræfter i f.eks. det amerikanske erhvervsliv bliver fortsat rigere, mens den brede middelklasses indtægter bliver mindre, og den voksende underklasse decideret forarmes."

Er paradokset nyt? I USA er lønningerne ikke steget i mere end 20 år, og 80% af befolkningen har oplevet lønstagnation. 50% af de rigdomme, der blev skabt i USA mellem 1983 og 1998, gik til 1% af de rigeste husholdninger, 90% til de 20 mest velhavende. (1) Det var jo også grådighed, der startede finanskrisen i USA.

(1) Jours de colére, L'esprit du capitalisme 2009, Pierre Dockès mfl.

Henrik Bjerre

@Atle Hesmyr

Meget forfriskende at hoere om Quesnay igen!

Jeg forstod ham nu mere som rationalist end liberalist.

Jeg vil sgu´ hellere høre Max Keiser!

http://maxkeiser.com/tag/keiser-report/

Lyt, fordøj og køb guld, guns and ammo.. :)

@per danbo, anne albinus

det eneste paradoks der er at endog de aviser, tv-stationer, som man egentlig kunne have forventet meget bedre fra,

nemlig at beskrive de kår, og forslå de proletarisrede hvordan de evt. kan og kunne frigøre sig fra deres proletarisering,

var forbløffende lavmælte

Igen en af de pudsige artikler, hvor politikerne og vælgerne anses for at være i to forskellige verdner - nærmest "modstandere".

I ethvert demokrati er det vælgerne, der vælger de politikere, der skal sidde i parlamentet og i regeringen.

Så hvis vælgerne har svært ved at forstå politikerne, så er det vel op til vælgerne at finde nogle politikere , der er "forståelige".

Mit point er, at i et demokrati har vælgerne altid det totale ansvar for politikernes gøren og laden og for graden af velfærd, offentlig service o s v - det er aldrig politikernes skyld - det er altid vælgernes.

@ Henrik Brøndum

Quesnay levede i en tid da frihed og fornuft endnu ikke havde skillet sine veje ad.

Det har blevet megen forvirring siden den gang, ikke i ringe grad takket være marxisternes bidrag.

jep, der findes vel næppe nogen økonomisk teori som har så væsentlige fejl og mangler , at jeg næppe kan gøre den værre

@ Kim Gram

Kapitalismen var hele vejen baseret på en logisk brist. Marxismen fordoblede den...

men der er nu ingen grunde til at forsøge at forandre the marx brothers lære, den lære er jo sådan set forlængst virkeliggjort, også i praksis.

Problemet er, at man forsøger at finde mekaniske løsninger på verdens gang. Det går ikke! Man er nødt til at basere produktion, fordeling, udvikling, planlægning på fornuft og overvejelse af nødvendighed og formål. Fattigdommen breder sig i en verden, der aldrig har været rigere. Det er paradokset.

@ Peter Hansen

Verden er jo beviselig helt på randen. Havene er i ferd med at dø som følge av menneskelig vanskjøtsel, og generel hybris og uforstand. "Rigdommen" består i masseproduceret crap som gerne ender op som plastpartikler i de døende hav, etc. etc.

The Union of Concerned Scientists holder fortløbende interesserte informeret om tingenes tilstand...

Det er ikke et frugtbart udgangspunkt, Atle Hesmyr; men hvis jeg spørger dig, om vi så bare skal sætte os med hænderne i skødet, så kan man måske for første gang sige, at det kunne være en vej til problemets løsning. :-)

Nu skal der langt om længe være valg i DK, den 15 9 2011 kan VKO sendes ad helvede og på den politiske mødding hvor deres politik hører til.

Brug chancen for at støtte VENSTREFLØJEN, herunder Enhedslisten, men også de andre venstrefløjs partier.

Den krise kapitalen er inde i, både i USA, kapitalens moderland, og i DK kan vælte hele det grimme system!

Tiden er inde til et OPGØR MED EJERBOLIGER, PRIVATHOSPITALER og alt muligt andet skidt!

Lad os få et RØDT og solidarisk DK! NU!

Nuvel, Peter Hansen, så realitetsorientering er ikke et frugtbart udgangspunkt?

Det bliver nok ikke tale om at "sitte med henderne i fanget", for den som akter at være med videre. Det økologiske og sosiale restaureringsarbeidet vil kreve formidabel arbejdsindsats -- det bliver intet for "summer soldiers" at trakte efter...

Jeg tænkte nu, Atle Hesmyr, at sålænge folk bare med hænderne i skødet, kunne planeten komme sig sålænge.

Niels-Holger Nielsen

Det er ikke hver dag, at jeg støtter Atle Hesmyrs (AH) indlæg, så jeg fejrer dagen. Generelt har jeg problemer med, at AH enten ikke peger på løsninger, som kan indbefatte alle snart ni milliarder verdensborgere, eller forfalder til førmoderne tider, hvilket er det samme. Vi er allierede AH, men en dag vil vores veje skilles.

Med marxistisk hilsen

@ Peter Hansen

Jeg tolker dig da dithen at du opfordrer folkeflertallet til at "dra en Anna Hazare"...? Nægte at ta til sig næring i protest i mod korporativisme, korruption og generelle, fascistoide tilstande ("friendly fascism"). Jo, det kunde være interessant at se udfaldet af en sådan aktion. Men planeten kræver AKTIV RESTAURERING, efter 200 års vandalisme -- og aktiviteterne lar sig ikke umiddelbart digitalisere. Man må regne med at få muld under neglerne...

@ Niels-Holger Nielsen

Det er nu flere tiår siden mine veje skiltes ad med marxisterne, hovedsakelig som følge af deres revnende ligegyldighet overfor økologiske spørsmål, deres historieforståelse, neglisjering af individets integritet, osv. osv.

Hva "løsningerne" angår så har verden fått nok af totaliserende sådanne, ikke? For egen del så har jeg i disse spalter hevdet at forsøget på at transcendere en sivilisations agrare basis, er dømt til at mislykkes; det viser alle tidligere sivilisationers skæbne klart og tydelig.

Løsninger på vor tids problemer vil være vel så komplækse som denne planetens økosystemer og biotoper er, og hvorvidt vesten -- som har plyndret andre verdensdele vildt og uhemmet i flere hundre år, og bygget sin "velstand" på røvertogtene og den vedhørende økologiske kollaps -- forfalder til førmoderne tider, blir nok op til de eventuelle levningerne af common sense blant dens individualiserede borgere at afgøre.

Med oplysningstidshilsen

Niels-Holger Nielsen

Atle Hesmyr

Skal vi så tilbage til herremænd og livegne, biskopper og hekseforfølgelser, kort sagt hele det feudale pivtøj og udtræk? Plus alt det andet der var: Fuggerne, de noritalienske købmændsgiganter, laugsvæsnet og hvad der eller mere eller mindre hørte det økonomiske niveau til! Eller skal vi allesammen leve af hjemmedyrkede gulerødder? Hvad forestiller du dig?

N-H Nielsen

Anser du det som en logisk mulighed at gå bagover i historia?

I øvrigt kan hjemmedyrkede gulrødder anbefales på det varmeste, i lighet med andre klare og utvetydige tilbagemeldinger fra Moder Jord.

mht. vestens kroniske syge:

til forskel fra socialister har astrologer hidtil blot fortolket verden forskelligt, men det som kommer an på er at forandre verden.

Astrologer involveret i den politiske debat? Ja, innovationen kjender ingen begrænsninger i vore dager...

atle hesmyr, skrev:

Astrologer involveret i den politiske debat? Ja, innovationen kjender ingen begrænsninger i vore dager…

-------------

for at undgå det bør jo fortrinsvis socialister og helst kun communister så varetage også den politiske debat

atle hesmyr, skrev:

Astrologer involveret i den politiske debat? Ja, innovationen kjender ingen begrænsninger i vore dager…

––––-

for at undgå det bør jo fortrinsvis socialister og helst kun communister så varetage også den politiske debat

tilføjelse: det siges at det er allerede gennemført i de samfund hvor det xram-istiske "tro"samfund bestemmer for det meste.

bla. a albanien

Tak for debaten, herr Gram.

Orker ikke mer nonsense i denne omgang...