Leder

Bagud på point

8. september 2011

Mange husker nok Hassan, den 22-årige tolk, der var god nok til at tage i krig for Danmark i Afghanistan, men ikke blev fundet værdig til dansk opholdstilladelse. Begrundelse: Du har ikke udvist 'aktivt medborgerskab'.

Det blev en stor historie i januar, og i går blev Hassan en del af valgkampen, da Helle Thorning-Schmidt gjorde op med den del af regeringens pointsystem, der i dag afskærer velintegrerede, veluddannede og velfungerende unge fra opholdstilladelse på grund af manglende 'aktivt medborgerskab', der handler om frivilligt bestyrelsesarbejde.

»Vi vil gerne stille krav(... )Men det skal være de rigtige krav,« udtalte Helle Thorning-Schmidt til Jyllands-Posten.

Hvem kan være uenige i, at frivilligt arbejde i en badminton- eller kroketklub ikke skal være afgørende for opholdstilladelse i Danmark?

Men hvad der burde være stormløb mod åbne døre, endte med at sende Helle Thorning-Schmidt i defensiven. Søren Pind istemte straks regeringens faste omkvæd om en opposition, der nu igen vil »ændre hele grundlaget for udlændingesystemet«. Sludder og vrøvl.

Helle Thorning-Schmidt udtrykte blot almindelig sund fornuft, men alligevel formåede hun ikke at slå Søren Pind tilbage. Hvorfor? Fordi hun nøjes med at kritisere det eksisterende. Hun må sætte noget andet og bedre i stedet for regeringens politik, hvis hun effektivt skal afmontere skræmmekampagnerne om blødsødenhed og slapperkurs.

Trods tre valgnederlag på udlændingepolitikken har denne uge gjort det klart, at oppositionen fortsat står uden en sammentænkt og sammenhængende politik. Særlig Villy Søvndal svajer i vinden i forhold til både pointsystem og 24-årsreglen.

Vil oppositionen tage det nødvendige slag om udlændingepolitikken, må den føre slaget helt igennem. Helle Thorning-Schmidt har fuldstændig ret i substansen, men hun risikerer at tabe på den konkrete politik. Trist for Danmark. Trist for Hassan og alle de andre velintegrerede unge, vi har brug for, men som i dag holdes ude.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Inger Sundsvald

”Hun må sætte noget andet og bedre i stedet for regeringens politik, hvis hun effektivt skal afmontere skræmmekampagnerne om blødsødenhed og slapperkurs.”

Det var jo det man forsøgte ved at lave et andet pointsystem for S og SF. Et pointsystem som i virkeligheden ikke generer nogen, og som enhver kan leve op til uden det store besvær, men som medierne ikke ligefrem står i kø for at formidle forståelsen af.

Nogle medier og politikere vil simpelthen ikke finde sig i noget pointsystem for mennesker, andre regner det for slapperkurs fordi det ikke er skrapt nok. Uanset hvad der bliver sat i stedet for, vil det ikke være godt nok, og det ved Information godt, men man kunne da ikke finde på ligefrem at rose S og SF på lederplads.