Leder

Glasset er halvt fuldt

18. oktober 2011

I en tid, hvorkravet om strammere sank-tioner mod Syrien står højt på den globale dagsorden, minder åbninger i Myanmars hidtil massive panser om, at sanktioner er et mindst ligeså virksomt redskab, når de rulles tilbage. Det mest tydelige tegn er, at mindst 206 politiske fanger står over for friheden. Men stoler man på den nye præsident — og det gør oppositionsleder Aung San Suu Kyi tilsyneladnede — står landet også over for en politisk reformprocess med bl.a. lempet pressecensur.

Men ikke alle er lige overbeviste om præsident Thein Seins demokratiske tilbøjeligheder. Derfor advarede Myanmar-kender Thant Myint-U i The New York Times mod at lade sig begejstre for hurtigt og dermed underkende vægten af de reaktionære kræfter i landet. »Reformstemmerne er ikke de eneste i det nye system, og et 'hardliner-tilbageslag' er langt fra utænkeligt,« skriver Myint-U og opfordrer verdenssamfundet til at handle hurtigt med positive signaler til det lukkede land — herunder at lette handelsembargoen: »Ansvarlig handel og investeringer kan spille en nøglerolle i jobskabelse, opbygningen af en ny middelklasse og fremskyndelse af demokratiske forandringer,« vurderer han.

Der har i ugen, der gik, lydt positive tilkendegivelser fra EU og USA, mens de store menneskretsgrupper som Human Rights Watch og Amnesty International opfordrer til, at man ser tiden an. Det vil naturligvis altid ende i en diskussion om, hvorvidt glasset er halvt fuldt eller halv tomt, men det nytter ikke at lade den trække i langdrag. Det her er et unikt momentum, der kan tabes, hvis der ikke handles. Man behøver ikke åbne for handel med truede træsorter og ædelsten for at støtte en demokratisk udvikling.

Som det ser ud i dag, har hverken Verdensbanken eller IMF mulighed for at arbejde i landet. At åbne for, at de internationale institutioner kan assistere med kapacitetsopbygning i den vanskelige demokratiseringsprocess i Myanmar, er et oplagt sted at starte.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu