Leder

De gode og de onde

29. oktober 2011

Saddam Hussein, Osama bin Laden, Anwar al-Awlaki, Muammar Gaddafi.

Listen over diktatorer og topterrorister, som har fået deres beskomst takket være USA, vokser støt.

Som Information i går kunne berette, har amerikanske droner og specialstyrker dræbt mindst 5.742 personer — siden Barack Obama i januar 2009 overtog magten i Det hvide Hus.

Det er næppe tvivl om, at en hel del af dem, som er blevet likvideret, har menneskeliv på samvittigheden. Stort set hele al-Qaedas topledelse er blevet udraderet og det samme gælder tusindvis af talebanere.

Men der er også masser af helt uskyldige civile, som bliver dræbt, såret eller fængslet, fordi de fejlagtigt bliver ramt enten af de amerikanske droner, der slår til i Afghanistan, Pakistan, Yemen og Somalia — eller af de mange specialstyrker, som nat efter nat gennemfører fang og dræb-missioner i Afghanistan.

Egentlig er det besynderligt, at så få spørger, om USA virkelig har ret til at uddele dødsdomme til højre og venstre uden nogen form for rettergang.

For 20 år siden ville et kor af kritikere have spurgt, om det nu også er i overensstemmelse med folkeretten at dømme folk til døden uden rettergang. Men ikke i dag.

Er det mon, fordi Obama er 'vores mand', en demokrat og — nå ja - nærmest europæer?

Eller er det fordi de mennesker, det går ud over, på alle måder er nogle grimrianer, som ingen har lyst til at forsvare?

Et tankeeksperiment kan måske kaste lys over dobbeltmoralen: Hvordan vil vi f.eks. se på det, hvis USA begynder at likviderede folk, hvis synspunkter og bedrifter, vi synes bedre om end al-Qaedas og Talebans?

Og hvordan ville vi have det, hvis andre stormagter som f.eks. Rusland, Kina eller Indien begynder at bruge de samme metoder over for folk, som de af den ene eller anden grund ikke bryder sig om?caa

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Heinrich R. Jørgensen

Øh, den er svær...

Er det ikke meget fornuftigt, at hvis et lands ledelse føler sig så generede at personer der opholder sig udenlands, at de er bedre tjent med at blive aflivet, så lad dem dog? Landes ledelser overvejer den slags omhyggeligt?

Men kan vel lave en tese om The Common Good? Hvis alle lande får aflivet de udlændinge de mener ikke fremmer en bedre fremtid, ender det jo uvægerligt med at alle baddies forsvinder, og således er udelukkende de gode (dem, hvis eksistens alle lande kan gå ind for) er bliver tilbage.

Nogen skal jo føre Den Skjulte Hånd, der sikrer kosmisk retfærdighed og idel lykke til de der ikke bliver aflivet. Det er jo pga. den høje intelligens og rationalitet der ligger sådanne fornuftskoncepter, der får mennesker til at adskille sig fra dyr.

(sarkasme kan forekomme)

Tak til Charlotte, fordi hun tør tage Vestens dobbeltmoral op. Obama får fredspris skønt han er en langt størrer morder end Putin, som kanstant svines til her i Vesten. Liberalismen blev jo udformet af moralfilosoffer (Adam Smith m.m.)og endte i økonomi. Følg din egenkærlighed var opskriften. Den usynlige hånd vil i sidste ende gør det til et gode for samfundet. Moralen endte i økonomi og en form for nyimperialisme.

Der er jo ikke mange ikke muslimer på listen, så der ligger jo nok ikke et generelt ønske om at bekæmpe ondskab bag drabene. Derfor skal man nok se videre og få en analyse af forholdet mellem den vestlige imperialisme og kultursammenstødet med den muslimske verden, som tilsyneladende har overtaget ondskabens rolle fra kommunismen.
At det skulle skyldes angst for nogle terrorangreb tror jeg ikke på, verden har levet med terrorbomber siden Nobel opfandt dynamitten.
Så hvad er der tilbage?
Der er faktisk gjort flere forsøg på at lave denne analyse, men en konklusion tja bom bom.
http://www.stanford.edu/group/SHR/5-1/text/collier.html

Hanne Christensen

Verden er som en skoleklasse for tolvårige.

USA er klassens muskelsvulmende bølle der slipper afsted med alskens slyngelstreger. De mindre muskulløse tier og samtykker.