Leder

Lovligt fix

Hvis man som den tidligere regering mener, at ambitiøs narkobekæmpelse er tvangsbehandling, og at fixerum til gengæld er ’uambitiøst’, er det menneskesynet, den er gal med. Meget tyder nemlig på, at fixerum kan nedbringe dødeligheden blandt stofmisbrugere
Debat
25. november 2011

Vores målsætning er at få narkomaner ud af misbruget. Fixerum er et lavt ambitionsniveau - Venstres gruppeformand, Kristian Jensen

Venstre har en ambitiøs narkotikapolitik, siger Kristian Jensen. Det må i så fald være én, partiet har fået, efter den har mistet regeringsmagten. Under ti års borgerligt VK-styre steg både antallet af stofmisbrugere og i perioder også dødstallet. De seneste tal viser, at Danmark stadig har en kedelig topplacering i europæisk sammenhæng med fem døde misbrugere om ugen.

Hvis man som den tidligere regering mener, at ambitiøs narkobekæmpelse er tvangsbehandling, og at fixerum til gengæld er ’uambitiøst’, er det menneskesynet, den er gal med. Meget tyder nemlig på, at fixerum kan nedbringe dødeligheden blandt stofmisbrugere.

Den nye regeringvil indføre fixerum i 2013. Men Venstres hensyn til nogle af landets svageste borgere må åbenbart må vige af hensyn til samfundsmoralen.

»Det ville være umoralsk, hvis vi gav tilladelse til, at der kunne indtages ulovlige stoffer. Det hænger ikke sammen med vores retspolitik,« sagde tidligere justitsminister Lars Bar-foed for eksempel sidste år.

Kristian Jensen er også i høj grad bekymret over den juridiske gråzone, fixerummene angiveligt skulle placere politiet i. For hvad når stofmisbrugerne er på vej til fixerummet med stof på lommen? Så kan politiet i praksis stå udenfor og vente.

Igen afslører Venstresit høje ambitionsniveau. Partiet mener åbenbart, at politiet skal bruge kræfter på at knalde sølle eksistenser i stedet for at koncentrere indsatsen om pushere og bagmænd. Om igen Venstre.

Regeringen skal til gengæld roses for at have besindet sig og for at melde klart ud om fixerummene, som oprindeligt ikke kom med i hverken regeringsgrundlag eller finanslov. Nu må man blot forvente, at SRSF vil gå langt nok til, at fixerummene kommer til at gøre en forskel for stofmisbrugerne, når lovforslaget skal have sin endelige form.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den gamle holdning til stofmisbrugere har nu haft 20 år til at vise sin relevans. Det er slået fejl. I alle andre sammenhænge ville man for længst være begyndt at tænke i andre baner, det er på tide det sker på det her område.

Dorte Sørensen

Det bør vel også med, at Den tidligere opposition samlet flere gange har haft forslag om fixerum oppe i Folketinget , men hver gang er blevet nedstem af OVK. Det var med hiv og sving at den tidligere opposition fik OVK med til forsøg med helbredsrum (eller hvad navnet blev)

I den her sammenhæng er blå/rød ret ligegyldigt. Udfordringen har eksisteret i Danmark i snart en menneskealder. VKO gjorde intet, Nyrup gjorde intet og sådan kan man fortsætte bagud.

Det vigtigste for narkomaner og i det hele taget er, at der endelig sker noget nu. Så skal det bare følges op og udrulles til hele landet.

Det er endvidere en af de mest intelligente måder, at bekæmpe organiseret kriminalitet: Nægt dem deres nemmeste indtægtskilde.

Henning Pedersen

2013?! Hvorfor ikke idag?

Jens Overgaard Bjerre

Det næste bliver så hjælpen til alkoholikere og pillemisbrugere. Først skal de højt op på heroin, så det kan tage abstinenserne, så skal de trappes ned og i behandling.

Hvis det er menneskeliv man vil redde er det her man (også) skal sætte ind.

Hvert år er mindst 6,300 dødsfald i Danmark relateret til alkohol, baseret på tilgrundliggende og medvirkende dødsårsager. Det svarer til 20 dødsfald i døgnet.

I Sundhedsstyrelsens rapport om genstandsgrænser er anført, at ca. 24 % af trafikulykker med dødelig udgang er alkoholrelateret, og at alkohol er medvirkende årsag til ca. 50 % af alle trafikdødsfald.

Alkohol resulterer hvert år i 50.000 tabte leveår for mænd og 20.000 for kvinder.

Martin Jeppesen

@JOB

En løftet pegefinger til alkoholindustrien er det værste vi nogensinde kommer til at se i Danmark. Nu hvor tobaksindustrien er ude i kulden og antallet af rygere falder (det er ikke sjovt at være forfulgt og forhadt overalt hvor man går), er alkohol den sidste store afgiftsdonor.
Jeg har sagt det før og jeg siger det igen: Staten er kun fjendtlig over for rusmidler, som den ikke tjener (nok) penge på.

Robert N Gjeertsen

"Meget tyder nemlig på, at fixerum kan nedbringe dødeligheden blandt stofmisbrugere"

TYDER PÅ ?????????????????
AL forskning på området viser ENTYDIGT at narkomaner der får rene stoffer og rene værktøjer
kan leve LIGE SÅ LANG TID SOM ALLE ANDRE !!

De Borgerlige foretrækker et et-værelses rum med låg frem for et fixerum til narkomanerne .
Er det fordi I er bekymret for jeres Afghanske CIA ludder-venners indtjening eller hva' ??
Eller er det fordi det er narko-lovgivningen der gør jeres private fængsler 'profitable' ??

Robert N Gjeertsen

Eller De Blå Lejesvende synes måske at det er en 'hjælp' til narkomaner at vi har Europas højeste dødelighed ??

Kristian Jensen bekymring er jo ganske rationel ... lad os starte morgenen med at mandsopdække fixerummet, så er rapportkvotaen hjemme for i dag og vi kan være mere fleksible og eh.. 'professionelle' resten af dagen :-D

Det er der naturligvis en udmærket løsning på, nemlig et forbud mod at beslaglægge mindre mængder af dopamin-induktive stoffer.
Samfundets officielle udbud af disse er meget begrænset og helt ude af trit med hvad folk burde have 'ret' til adgang til. Der er derfor vitterligt mange der er endt med forhold til ganske uheldige stoffer, såvel uppers som downers, - MEN samtidig skriger forskellen i overordnet skadelighed til himlen imellem de psykedelika- og de psykopatika-varianter af hver type. At den eneste alment systemtolererede sopamin-induktor så er en psykopatisk upper, - jae det kan man fortolke som man vil ^^ Go ahead.

Men hele feltet trænger til at blive tænkt om. En biologisk funktionel dopamin-balance er nemlig uløseligt knyttet til 'velfærd', hvis det tænkes dette begreb andet en kompensationsydelser for 'problemer'.
'Menneskeret' måske endda, men det er jo en noget skamredet jomfru, som jeg vil lade hvile for denne gang.

Iøvrigt ver det også klassisk i Danmark, at man kun beslaglægger små mængder når det drejer sig om psykopatika. Da disse naturligvis er en markant større fysisk trussel for brugerens omgivelser.