Leder

God vind!

Debat
17. december 2011

SF blev en af folketingsvalgets store tabere, og nu skal nedturen have en årsag. Derfor har SF’s øverste partiorgan, landsledelsen, ladet en 14 sider lang evaluering udarbejde, og for alle, der bekymret følger partiet, er der ingen opmuntring at hente. SF’s krise er alvorlig i sig selv, men årsagen til krisen er faktisk endnu mere graverende.

For ikke alene tabte partiet tre ud af de ti vælgere, der stemte på partiet ved forrige folketingsvalg. Det var kernevælgerne, der vendte partiet ryggen. Ellers som det hedder i notatet, som Information er i besiddelse af: » … personer med en lang videregående uddannelse bosiddende i hovedstaden«. Og hvad har SF fået igen? En flok troløse svingvælgere, der ifølge SF-notatet lige så godt kunne stemme på Socialdemokraterne eller DF.

Hvordan SF genvinder sine kernevælgere, skal landsledelsen nu finde ud af. Foreløbig har partiledelsen parkeret ansvaret for SF’s krise hos borgerlige kommentatorer. Anstrengelserne for at gøre Villy Søvndal til en politisk klovneskikkelse med ringe sprogfærdigheder har bestemt været ihærdige, men at det skulle være hovedforklaring på kernevælgernes flugt, vil være en slem undervurdering af de selvsamme kernevælgere.

For dem handler fravalget af SF selvfølgelig om det politiske vognsving til højre, Villy Søvndal accepterede for at kunne gå i regering med Radikale Venstre.

»Modvind kan ligesom medvind blive selvforstærkende. Vi skal blive bedre til at modstå modvind,« hedder det i et referat af landsledelsens drøftelse af evalueringsnotatets konklusioner. Så sandt, så sandt. Men frem for at blive stående i modvinden, skulle partiet måske snarere finde et politisk projekt, dets kernevælgere kan genkende. Spørgsmålet er, om SF kan udvikle et politisk kompromis, som både dets regeringspartnere og dets kernevælgere kan føle sig hjemme i.

Hvis ikke det kan lade sig gøre, har SF et problem, som er langt større end kommentatorernes politiske observans og karikaturerne af ledelsen i offentligheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her