Leder

Goliath var palæstinenser

AT ISRAELS anliggender er indenrigspolitik i USA — såvel som i Danmark, så længe Søren Espersen (DF) er sit partis udenrigspolitiske ordfører — er et vilkår. Amerikanske præsidenter har lært, at deres genvalg står og falder med den israelske regerings velvilje...
13. december 2011

At Israels anliggender er indenrigspolitik i USA — såvel som i Danmark, så længe Søren Espersen (DF) er sit partis udenrigspolitiske ordfører — er et vilkår. Amerikanske præsidenter har lært, at deres genvalg står og falder med den israelske regerings velvilje. Spørg Bush senior, der lagde sig ud med Yitzhak Shamir i 1991 ved at presse på for en fredsproces i Madrid, der siden blev kidnappet til Oslo af Arafat og Rabin, med hvad deraf fulgte af kalamiteter. At Benyamin Netanyahu er mere frygtet i den amerikanske kongres end i Knesset, blev igen demonstreret forleden, da tidligere formand for Repræsentanternes Hus Newt Gingrich, der søger nominering som republikansk præsidentkandidat, fastslog, at »det palæstinensiske folk er en opfindelse«!

»Faktisk er de arabere,« sagde han til en jødisk tv-kanal i USA, »og de kunne flytte til mange steder«.

Man tror, det er løgn, men det er på You-tube. Som et ekko fra 1969 da Gold Meir (født Golda Mabovitz i Ukraine og indvandret i 1921) som daværende israelsk premierminister erklærede: »Der findes ikke noget palæstinensisk folk«. For hende var området beboet af arabere, der kunne flytte til mange steder. At Palæstina, afledt af ’filistre’ og det antikke Roms navn på det britiske mandatområde 1918-47, distraherede ideen om den jødiske stat. Men filistrene beboede Levanten, da Moses førte israelitterne ud af Egypten for ca. 3.200 år siden. Goliath var palæstinenser, såvel som David var israelit.

At Gingrich masserer det israelske højres krav om etnisk udrensning, er trist, men ikke uventet. Og logikken er, at der så heller ikke er noget israelsk folk, men indrejste jøder. Og de er israelere efter staten Israels etablering i 1948. Og araberne er palæstinensere, idet PLO i 1964 satte navn på deres nationale aspirationer. Det mest deprimerende er, at Gingrichs spin tages alvorligt, hvor det burde være henvist til satiren. e.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

jørgen nielsen

Goliath var palæstinenser skriver Lasse Ellegaard. Nej det var han ikke - han var Filister. Palæstina er opkaldt efter filistrene, som intet har at gøre med det folk der fik lov at overtage deres navn under Yasser Arafat. Det vil lidt research hurtigt klarlægge.

Michael Kongstad Nielsen

Men Goliath var altså filister. Palæstina er opkaldt
efter filistrene, ergo var Goliath palæstinenser. Filistrene kom ikke selv fra Palæstina. De indvandrede fra Ægæerhavet, Helles, Balkan, man ved det ikke nøjagtigt. I løbet af oldtiden og frem gennem middelalderen blandede filistrene sig totalt med de andre indvandrene folk, herunder arabere. Palæstina er et geografisk område, et landområde, og de mennesker der bor der, tager navn efter det.

Heinrich R. Jørgensen

Tjah, Michael,

det var et folkeslag der opholdt sig øst for det Røde Hav, hvor Jordan nu er placeret.

En historisk David (egl. Danel), der var profet og bl.a. skrev mange af salmerne gengivet i Det Gamle Testamante, er i tilgift portrætteret som en sagnfigur eller mytisk karakter. Som stenslyngende krigshelt, som leder af et samlet kongedømme bestående af Judah og Israel og som fader til en anden sagnfigur, Salomon.

Disse to sagn-konger er de klogeste konger nogensinde, men dog ikke mere en at sagn-riget -- de forenede kongedømmer Judah og Israel -- alene fandtes i disse personers levetid (ca. 1000 BC).

Moabitten Ruth er formodentligt stam-oldemoder til den historiske David. For at få regnestykket til at gå op, er den traditionelle påstand blandt jøder og kristne, at Ruth levede ca. 1200 BC.

Andre, der ikke er belastet af en dogmatisk facitliste, placerer dog snarere fortællingen til snarere 500 BC, af mange grunde. Her bliver det en fortælling om tolerance, i en periode det ellers skulle have været præget af ekstrem intolerance. Femte Mosebog (Deutoronomy) blev til under kong Josija (af Judah) i 600 tallet BC, og indeholder en opdateret version af Moses's lov, der foreskriver central tempeltjeneste, betaling til præsteskabet (offergaver), monopoliserer religiøse funktioner, og er generelt intolerant. F.eks. kan ingen fremmede og deres afkom blive regnet for som "indfødte" de første 10 slægsled.

Hvilken netop bringer os til oldesønnen Daniel, der iflgl. "loven" måtte have været mange slægtsled fra at nærme sig "borgerskab", alligevel bliver en af nationens helt store, feterede sønner. Måske den mest produktive skribent, og den David der henvises til med hexagrammet, kaldet David Stjerne.

Siden kommer en vis nazaræer på banen, der anses for en stor stjerne, da denne er af Davids slægt. Jo da -- også han er moabit (som dog kaldes noget andet, eller rettere: helst ikke skal nævnes ved navn).

Den officielle historie er dog en anden. To inkompatible slægstavler, der påstår et biologisk slægtsskab via sagnkonger til en mytisk, meget fortidig David.

Sådan er der så mange fortællinger om folkeslagene og fortiden lige i det område. Men nu noget syntes at de lige ville have det med filisteren Goliath på plads som palæstinenser og araber, var det måske også på høje tid at områdets sagnkonger og sagnriger (inklusive Goliaths banemand, fårehyrden) blev punkteret.

jørgen nielsen

I ved meget om dette emne, og det er ikke uinteressant, men ikke desto mindre en afsporing af debatten, for når Lasse Skriver at Goliath var palæstinenser mener han at kæmpen tilhørte samme folkeslag som det der
kaldes palæstinensere i dag. Det er et politisk indlæg - enten manipulerende eller baseret på uvidenhed. Det vil selvfølgelig gavne de nuværende palæstinenseres sag hvis man kan hævde at deres tilstedeværelse i området går lige så langt tilbage som jødernes.