Leder

Sjæl på is

27. december 2011

Kort før jul dukkede ordet ’nåde’ op i en avis. Man hører det ellers mest i kirken. Avisen var Politiken, der havde valgt at bringe en kronik af Christian Kampmanns morder, Jens Michael Schau, der selv var en lovende forfatter, da han begik det skæbnesvangre drab på sin kollega og samlever i 1988. Han har siden haft svært ved at få sine stykker spillet og sine manuskripter trykt. Vennerne undgår ham, når de møder ham på gaden.

Kronikken skildrer, hvordan det er at være udstødt. Efterfølgende indløb en række indlæg til avisens hjemmeside. Indsenderne delte sig skarpt efter to holdninger. Nogle mente, der var tale om et ynkeligt selvforsvar for en modbydelig handling, og at kronikken aldrig burde være bragt, andre, at den var vedkommende og væsentlig. Implicit var også en debat om tilgivelse i bibelsk forstand.

Schau er ingenlunde den første, som har haft trang til at udtrykke sig efter en alvorlig forbrydelse, i hans tilfælde den ultimative. William S. Burroughs myrdede sin kone, men blev en højt anerkendt forfatter. Eldridge Cleaver blev dømt for overfald og voldtægt, hvorefter han blev hædret for sin bog Soul on Ice. Jean Genet gik ind og ud af fængsler, og Roman Polanski flygtede fra en truende dom i USA for sex med en mindreårig pige.

Emnet er prekært. Enhver kan forstå den provokation, det må være for de pårørende at se drabsmanden eller voldtægtsmanden gå frit rundt efter endt straf, men herhjemme har vi valgt at afstå fra dødsstraf, ligesom vi hylder ytringsfrihed for enhver — med få begrænsninger. Den gælder også fængselsfanger og tidligere straffede. Et eksempel er den morddømte rocker Jønke, som har skrevet bøger og ofte citeres i pressen. Det sker i civilisationens og demokratiets navn, og fordi det kan give indsigter, man ellers ikke havde fået. Men, himmel, skal Breivik og Amagermanden også have lov til at få bøger udgivet? I princippet ja, men forlag har jo altså også lov til at sige nej.Bjørk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu