Leder

Finansiel renovation

Debat
25. januar 2012

Erhvervsminister Ole Sohn (SF) har bedt en ekspertgruppe placere ansvaret for finanskrisen i Danmark, og i spidsen for det finansielle renovationsarbejde har han sat den fra tv kendte økonomiprofessor Jesper Ragnvid. Det er selvsagt klogt at lære af fortidens synder, og der er nok af syndige handlinger at hvirvle op efter et tiår præget af grådige bankdirektører, højrisikabel realkreditrådgivning og lemfældige statslige tilsyn med både banker og realkreditinstitutter.

Men holdes blikket for ensidigt rettet mod placering af skyld og skam, risikerer ekspertgruppen at skygge for anbefalingerne af de politiske initiativer, der skal gennemføres i dag for at undgå en forværring af krisen i morgen.

Derfor er det fornuftigt, når kommissoriet specifikt skal undersøge, om de »opstramninger og initiativer«, der skal forebygge fremtidige kriser, er »tilstrækkelige og afbalancerede«. Ligeledes er det fornuftigt at få vurderet, »om tilsynet med de finansielle koncerner med fordel kan styrkes«, som det formuleres i kommissoriet.

Ved at fokusere på de hidtidige løsninger, inddrages såvel Finanstilsynet og Nationalbanken som Finansiel Stabilitet i undersøgelsen. Også det vil være yderst fornuftigt, men spørgsmålet er, om det kommer til at ske?

Ikke meget tyder på det. For den seks mand store ekspertgruppe vil ifølge kommissoriet blive suppleret med repræsentanter fra netop Nationalbanken, Finanstilsynet og Finansministeriet. De tre statslige instanser skal desuden stå for ekspertgruppens sekretariatsarbejde.

Hallo! Regeringen sætter med andre ord den ene ansvarlige part til at undersøge den anden ansvarlige part.

Hvordan kan Ole Sohn tro, at han vil modtage brugbare konklusioner, når han beder Finanstilsynet om at deltage i vurderingen af dets egen kontrolindsats? Hvordan kan ministeren basere Finanstilsynets fremtidige virke på anbefalinger, tilsynet selv er med til at bære frem? Ole Sohn vil have staten til at kontrollere finanssektoren. Helt fint. Men hvem kontrollerer staten?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her