Leder

Et nyt folk, tak!

Debat
18. januar 2012

Oppositionen optræder så uansvarligt, at regeringen ikke vil gennemføre sin politik.

Hvad der lyder som satirisk drilleri, er en realpolitisk virkelighed, der i går fik mund og mæle af SF’s retsordfører Anne Baastrup.

Sammen med Socialdemokraterne har SF hidtil argumenteret indtrængende for retfærdigheden i, at et kvalificeret mindretal i Folketinget skal kunne indkalde blandt andre ministre til at forklare sig under vidneansvar frem for altid at parkere den slags udredninger i årelange kommissioner.

Men nu erklærer Anne Baastrup, at hun er blevet »forskrækket over den måde, som oppositionen kører på«, hvilket har udskudt planerne om en parlamentarisk høringsinstitution på ubestemt tid.

»Det kommer til at ske på et tidspunkt, hvor vi har en ordentlig opposition,« sagde hun i gårsdagens Information. Med sådan en melding gør regeringen det vanskeligt ikke at blive forskrækket over regeringen selv.

Oppositionen er helt bestemt både uordentlig og umedgørlig. Det ser vi ikke blot i forhold til Venstres angreb på internationale konventioner og retsordfører Karsten Lauritzens højtlæsning af fortroligstemplede oplysninger om personer, der ustraffet har været PET’s søgelys, hvorfor Venstre ikke mener dem værdige til dansk statsborgerskab.

Venstre truer desuden i disse dage med bryde med en 40 år lang tradition for brede forlig på energiområdet ved at gå til forhandlingerne med korslagte arme.

Men ligegyldigt hvor uansvarligt oppositionen stiller sig an, så kan det aldrig blive et gyldigt argument for at opgive sin egen politik. Det kan forekomme træls og besværligt, helt bestemt, men der er altså ingen vej uden om, at regeringen benytter det flertal, der gør det muligt at gennemføre den politik, den tror på.

Ellers er det fristende at spørge, hvorfor regeringen nøjes med ønsket om at skifte oppositionen ud? Hvorfor ikke følge den tyske dramatiker og lyriker Bertolt Brechts frustrerede opfordring efter arbejderopstanden i Østberlin i 1953: Vi bør vælge os et nyt folk!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man skal efterhånden stå på et ben yderst på planken for at begunde og forsvare ønsket om regimeskiftet i DK.

Venstre synes at have sat sig med krydsede arme...og sige nej, nej og atter nej til alt, hvad der kommer fra ABF-regeringen. Måske inspireret fra Republikanerne på den anden side dammen?

Dertil kommer at Venstre fra første færd siden oktober 2011 har sagt løftebrud, løftebrud og atter løftebrud. Og det har åbenbart virket...

Hvis regeringen er smart, vedtager den denne lov kort tid inden valget i 2015.

Der har være ligeligt med smarte regeringer i 00'erne.
Nu sættes forslag ud til offentlig debat: Betalingsring og topskattelettelser pt. I 00'erne blev det kun til interne slagsmål med DF.

Ole Brockdorff

Anne Baastrup dokumenterer slet og ret med sine udtalelser, at det ægte demokrati og folkestyre kun er noget hun er tilhænger af, når hun selv er i opposition med sit parti, for det er direkte sjofelt og antidemokratisk over for 49,7% af vælgerne, når hun bramfrit udtaler, at de ikke er en ”ordentlig opposition”, især når man tænker på, hvad rød blok har budt vælgerne af skinger retorik under valgkampen - og løftebrud siden valget den 15. september 2011.

Med den meget grove og nedladende karakteristik af oppositionen fra SF-retsordføreren, kan blå blok fra dette øjeblik med rette sige, ”at SRSF-regeringen ikke er en ordentlig regering”, men blot en flok simple politiske løgnere og manipulatorer, der har voldtaget hele befolkningen under valgkampen, udelukkende for at komme til magten for magtens skyld.

Og dèt faktum burde dagbladet Information bore grundigt i.

Christian Harder

@Karsten Aaen

"Venstre synes at have sat sig med krydsede arme…og sige nej, nej og atter nej til alt, hvad der kommer fra ABF-regeringen."

Hvordan adskiller dette sig fra den tidligere opposition før regimeskiftet?

Niels Engelsted

Forslaget var idealistisk, og det tjener Baastrup til ære, at hun med det nye politiske klima i Danmark også indser, at der var blåøjet. Hele den borgerlige mediemagt ville sidde klar til at flænse de røde, Christian Jensen og Information ikke undtaget.

Christian Harder - det adskiller sig på den måde, at det var Dansk Folkeparti, der ikke ønskede andre partiers medvirken i lovgivningsarbejdet og derfor blokerede for brede forlig.

Til Peter Hansen:

Dansk Folkeparti forhindrede de andre partier i at stemme for? Vildt.

Tror nærmere det hænger sådan her sammen: Et forslag fremsættes (hvor der i forvejen er et flertal parat til at stemme for det) - hvorefter oppositionen resignerer og forslaget vedtages med snævrest mulige margin.

Når oppositionen så bliver regering går den i gang med at annullere visse af disse tiltag (igen med den snævrest mulige margin). Hvorefter den gennemfører sine egne forslag (med den snævrest mulige margin).

Så kan du selv indsætte partierne i henholdsvis "regering" og "opposition". Forskellen er den samme, det er bare farven der har en anden lyd.

Morten Kjeldgaard

Man kan kun gyse ved tanken om hvad der kommer til at ske, når Venstre atter kommer til magten. Staten er jo ifølge Venstres selvforståelse Venstres ejendom. Og agerer derfor tøsefornærmet fordi Helle har "lånt nøglerne til statsministeriet". Et ægte totalitært samfund venter forude, når Venstres fødselsret til magten skal indfries.

Die Lösung

Nach dem Aufstand des 17. Juni
Ließ der Sekretär des Schriftstellerverbands
In der Stalinallee Flugblätter verteilen
Auf denen zu lesen war, daß das Volk
Das Vertrauen der Regierung verscherzt habe
Und es nur durch verdoppelte Arbeit
zurückerobern könne. Wäre es da
Nicht doch einfacher, die Regierung
Löste das Volk auf und
Wählte ein anderes?

Nu skrev Brecht vist ikke på engels.:

Her er hvad Wiki citerer ham for:

Original: Nach dem Aufstand des 17. Juni // Ließ der Sekretär des Schriftstellerverbands // In der Stalinallee Flugblätter verteilen

// Auf denen zu lesen war, daß das Volk // Das Vertrauen der Regierung verscherzt habe // Und es nur durch verdoppelte Arbeit // Zurückerobern könne. Wäre es da // Nicht doch einfacher, die Regierung // Löste das Volk auf und // Wählte ein anderes?)

* engelsk

Esben Maaløe

Det Brecht sagde var ... nåja ...

Det eneste problem smølferne og mariehønerne (røde med sorte pletter) har med befolkningen er hvad fanden man egentlig skal sige så de stemmer på en ...

Det virker altså slet ikke som om de er utilfredse med folket - det ville jo kræve at de havde en egentlig ambition hvori folket var en del

Bare tag EU - der har man fået løst det der ... vi kan overhovedet ikke stemme hverken bu eller bæh til hvad de finder ud af dernede

Esben Maaløe

Hvad de finder ud af ... de kan jo ikke finde ud af en brik

Søren Kristensen

Det er oppositionens privilegium, ikke at skulle tage ansvar. Dem om det.

Esben Maaløe

Det ved jeg ikke - jeg betaler deres løn, jeg synes fa'me de har et ansvar uanset om de sidder i regering eller ej.

Hvis det er en demokratisk spilleregel at man kan dandere den i fjogherier så længe man ikke har poster, skal det laves om. Det kan simpelthen ikke være rigtigt