Leder

Krak og karriere

15. februar 2012

Først var de med til at køre deres bank ned. Nu betales de for at afvikle fallitboet.

En række ledende medarbejdere i det statsejede Finansiel Stabilitet, der afvikler krakkede danske banker, er tidligere nøglemedarbejdere i de selvsamme banker.

I banker som Roskilde Bank, Capinordic og Forstædernes Bank har de blandt andet været medansvarlige for den risiko- og kreditstyring, der i vid udstrækning førte dem ud over fallittens rand. Det viser en gennemgang af de ansatte i Finansiel Stabilitet, der er i dag er Danmarks syvendestørste pengeinstitut, foretaget af Jyllands-Posten.

Korrekt er det selvfølgelig, at man skal kende sit problem for at løse det. Disse medarbejdere har om nogen indsigt i de krakkede bankers problemer, da de selv har været med til at skabe dem. Og naturligvis skal selv bankchefer have muligheden for at komme ud på den anden side af ruinhoben. Men hvordan kan ledelsen i Finansiel Stabilitet have tiltro til, at disse medarbejdere vil kunne afvikle vildfarne engagementer, de selv har været med til at indgå?

Vanskeligt er det i hvert fald ikke at forstå vreden blandt de mange tusinde småsparere, hvis formuer endte i bankkraterne, når de nu kan se, at deres personlige fallit ender som en forlængelse af de ansvarlige bankrådgivers karrierevej.

Regeringen siger, at den vil have placeret et ansvar for finanskrisen, og derfor er en ekspertkommission netop blevet nedsat. Den skal blandt andet undersøge de ’opstramninger og initiativer’, der skal forebygge fremtidige kriser.

Kommissionen burde straks kaste et blik på Finansiel Stabilitets taktløse personalepolitik. Det kommer ikke til at ske. Erhvervsminister Ole Sohn (SF) har nemlig valgt at undtage staten selv fra nærmere granskning.

Det er selvfølgelig ikke i orden, at bankansatte aflønnes for at rydde op efter sig selv. Her vendes op ned på ret og rimeligt. Med statslig accept og månedsløn.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Først var de med til at køre deres bank ned. Nu betales de for at afvikle fallitboet.

En række ledende medarbejdere i det statsejede Finansiel Stabilitet, der afvikler krakkede danske banker, er tidligere nøglemedarbejdere i de selvsamme banker".

Forkasteligt, men man går jo ud og finder dem, der er ledige på markedet.

@May,
Bestyrelsesformanden sidder i Det Konservative Folkepartis Hovedbestyrelse.

Danmark er et lille land. Hvordan finde nogen uden at de kender hinanden i forvejen?

Et par artikler:
Statsbank koster staten milliarder:
http://politiken.dk/erhverv/ECE1484745/statsbank-koster-staten-milliarder/

Finansiel stabilitet brød udbudsregsel:
http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2011/12/21/071802.htm

De er alle smurt ind i det samme fedt og kynismen kender ingen grænser. Først truer de samfundets økonomiske stabilitet, og derefter l(be)lønnes de såmænd af det offentlige (sikkert så rigeligt) for denne prisværdige indsats. De tager såmænd godt og grundigt p.. på os.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror nu ikke, det er så slemt. Ja, altså selvfølgelig burde bankernevære drevet ordentligt, så de ikke var krakket, men det gjorde altså, og så måtte finansiel rydde op.

At tidligere medarbejdere fra krakkede banker ansættes til at være behjælpelig med oprydningen, er der vel ikke noget at sige til. Det er ikke topdirektørerne fra Amagerbanken og Roskilde Bank, bare rolig. Det må være mindre "fisk", som man har haft brug p.g.a deres lokalkendskab til bøgerne og fagkundskab i det hele taget. Men de har ikke ledende stillinger, er jeg sikker på, og er ikke med til at træffe de store beslutninger.

Ps. til skribent Christian Jensen, der gerne vil forstå "vreden blandt de mange tusinde småsparere, hvis formuer endte i bankkraterne". .....Men det gjorde ikke,Jensen, småsparernes penge blev garanteret af staten for op til 850.000, - kr., og efter bankpakkerne uendeligt.

Finansiel Stabilitet bliver nødt til at gøre arbejdet meget grundigt og ordentligtt. Ellers risikerer de en række justitsmord. Sagerne er dybt alvorlige og kan resultere i politianmeldelser. Og der er meget og dyrt arbejde at gøre. F. eks. blev man nødt til at omvurdereog besigtige alle de ejendomme og ejendomsprojekter, Amagerbanken havde været involveret i, da man troede ikke på bankens egne vurderinger. Og advokatbistanden skal være i top, for man er oppe imod rasende tidligere bestyrelser og direktører i de tidligere banker, der ikke har andet end horn i siden på Finansiel Stabilitet. JP´s undersøgelse kan måske ses i lyset af det private erhvervslivs genereller frustraton og ueninghed med Finansiel Stabilitets måde at se (realistisk) på tingene på.

Med hensyn til tilbudsreglerne gælder de først og fremmes bygge- og anlægsopgaver. Dernæst tjenesteydelser for mere end 500.000,- kr. Men igen mest sådan noget som transport, hotel - og konference mv. Jeg forstår ikke helt det med advokatregningerne, hvor man ikke ved, hvor mange sager der kommer, men har løbende opstået behov. Staten bruger selv rask væk kammeradvokaten hver gang - de kunne jo så selv vælge nogle billigere advokater nede fra sidegaden.

Michael Kongstad Nielsen

Det er rigtigt, Anne, det ser lidt foruroligende ud.
Jeg har bare - indtil det modsatte er bevist - en vis tillid til, at Finansiel Stabilitet gør det rigtige. De kan på ingen måde holde til at fifle, bevæge sig ud på en ny glidebane, lave nye store fejl, skandalisere sig selv. Men måske er jeg for godtroende.

Michael,
Enig. Danmark er jo også for lille et land til at have en ekspertgruppe, der kan hentes ind helt uden for bankesektoren.

Linker til en artikel i Berlingske, 21.11.2010, at en af de mest indflydelsesrige personer i den danske finansverden, bestyrelsesformand i Finansiel Stabilitet finder sine betroede folk til vigtige poster i statens oprydningsselskab i netværket, fordi Headhunterne kan nemlig ikke løfte opgaven.

http://www.e-pages.dk/berlingskesektioner/59/fullpdf/full4f3be02cbdfcf.pdf

Michael Kongstad Nielsen

Og hvis man skal se på, hvem der kender hvem, og hvor, hvem rekruteres fra, skal man nok også se på de mærkelige VL-grupper.
http://www.vl.dk/

Jeg er i øvrigt sikker på, at denne artikkels forfatter er med i sådan en VL-gruppe. Ikke at Information af den grund skulle have svært ved at leve op til sit motto.

For at blive optaget i en VL-gruppe skal man anbefales og igennem et længere skoleridt med forhør, eller skal vi kalde det interviews, inden man kan blive optaget i logen. Men så skulle karrieren også være sikret.