Leder

Den ranke Gauck

21. februar 2012

Respektindgydende er den 72-årige Joachim Gauck, som næsten alle tyske partier er enedes om at vælge som forbundsrepublikkens næste præsident. Allerede som skoledreng undsagde han det østtyske diktatur. Han nægtede at melde sig under fanerne i den kommunistiske ungdomsorganisation. Det betød, at han ikke kunne blive journalist, sådan som han helst ville. Han blev i stedet lutheransk præst.

Stedse forfulgt af DDR-regimet var Gauck i 1989 med til at stifte den demokratiske frihedsbevægelse ’Nyt Forum’ og blev i 1990 folkevalgt parlamentsmedlem ved det første frie valg i DDR.

Det hemmelige DDR-politis — Stasi’s — arkiver var Gauck chefforvalter for i årene 1990-2000. Sit politiske ståsted har Gauck beskrevet som »venstreorienteret, liberalt konservativt«. Ved valget af tysk forbundspræsident for to år siden var Gauck opstillet af SPD — Socialdemokratiet — og De Grønne. Kansler Angela Merkel gennemtrumfede, at hendes alliance af borgerlige CDU/CSU og de liberale FDP kastede sit flertal bag Christian Wulff, der forleden måtte forlade embedet efter afsløringer om vennetjenester.

SPD og De Grønne genopstillede Gauck til det ledige embede, og denne gang sprang FDP over på Gauck-holdet. Merkel måtte se sin regerings sammenhold truet, og hun skiftede over til det Gauck-flertal, der allerede var skabt.

Snedig er hun jo, hende Merkel. Man kan — som nogle tyske venstrefløjskommentatorer — se det som et fikst træk, at Merkel får Forbundsdagens venstrefløj og de liberale til at påtvinge hende en præsident, der er solidt borgerlig og »uforbederlig antikommunist«, som Stasi skrev om Gauck i sit arkiv.

Under alle omstændigheder viser samlingen om Joachim Gauck, hvor langt Forbundsrepublikken har bevæget sig i retning af civilitet. Tænk, hvad for lederskikkelser, Tyskland tidligere har skræmt sine naboer med. Den tid er forbi. Juhu!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Ja Gauck er borgerlig - er der nogen der har betvivlet det?.
Men præsidentposten i Tyskland er kun repræsentativ og mere i lighed med vor egen dronnings stilling.
Derfor var det et tåbeligt spil fra Merkel ,at hun ikke ville tage Gauck i første omgang , men i stedet ville demonstrerer sin egen magt. Dette magtmisbrug må hun så betale for i dag.

Jan S. Sørensen

Jo, man kan godt betvivle at Gauck er borgerlig. Den etikette kan ikke bruges på ham. Den karakteriserer i øvrigt mere brugeren af etiketten end objektet.

Herr Weis, efter at have set tre minutter af det tyske polit-show har man ikke hørt Frau Honecker nævnt -
gider du nævne, hvem der foreslår hende.
Det er næppe Gesine fra Die Linke, der gør.

I morgen beslutter venstrefløjspartiet Die Linke, hvem de vil anbefale som kandidat ud af de tre personer, de overvejer at udpege.

Se her et portræt af den mest sandsynlige kandidat: Beate Klarsfeld. Det var hende, der sammen med sin mand Serge blev kendt for at bringe den nazistiske krigsforbryder Klaus Barbie for retten.

Inden havde hun gjort sig bemærket ved at smække den tyske forbundskansler og tidligere nazist, Kurt Georg Kiesinger, en på kassen i 1968.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,817108,00.html

http://da.wikipedia.org/wiki/Beate_Klarsfeld