Leder

Skat og skærekager

4. februar 2012

Villy Søvndal beroliger alle dem, der har været bange for, at han tabte sin sans for retfærdighed i forkontoret til sit ministerium. Fra Politikens forside meddeler SF-formanden således, at »det er fuldstændig socialt skævt«, at de rigeste familier modtager børnecheck. Bestemt er det så!

Selvfølgelig skal dem, SF’erne har lært sig at kalde ’almindelige hårdt arbejdende lønmodtagere’, ikke sende penge videre til velhavende børnefamilier. Det er omfordeling den forkerte vej rundt, men en mindre justering af børnechecken er altså kun en brøk i det regnskab, regeringen skal have til at gå op i en bebudet skattereform, der skal sikre en markant sænkelse af skatten på arbejde.

Helt andre beløb og metoder må til, og her peger både økonomiske eksperter og vismænd igen og igen på det store tabu i dansk politik: Boligskatten. Alle ved, at det er sund fornuft, men først nu tages de første forsigtige skridt til en debat.

»…om vi i regeringens kommende skattereform beslutter at ændre på boligskatter eller rentefradrag fra næste valgperiode i 2016, det har vi ikke diskuteret endnu. Det kan gå begge veje,« sagde Radikale Venstres skatteordfører, Nadeem Farooq, i går til Berlingske. Principielt enig, replicerede SF’s politiske ordfører, Jesper Petersen, inden han affyrede følgende budskab: »Men jeg kan heller ikke afvise, at der kommer en særskat på citronhalvmåner.«

Således lyder altså SF’s budskab til de økonomiske vismænd, der har fremlagt en gennemregnet model, hvor ejendomsværdiskatten kan hæves uden at én eneste boligejer må gå fra hus og hjem. Hvorfor vil regeringen holde hånden over boligspekulanter? Hvorfor skal den skat fastholdes på 2001-niveau, når vi siden er gået igennem krige og kriser. Jesper Petersen ordvalg er bestemt ikke uden charme. Men hvis vi skal tro på, at regeringen ikke vil gøre Danmark ’fuldstændig socialt skævt’, så bør regeringen nok regne på boligskatten før skærekage. I det lys ligner Villy Søvndals opgør med børnechecken en afstivning af SF’s sociale profil baseret på tom symbolik. cj

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Jørgensen

Meget enig med cj.
På den anden side kan man måske godt unde os boligejere lidt fordele.
Ihvertfald hvis vi kan lette røven og levere varen.
I vores magelighed og grådighed har vi jo sat os over de fleste andre levende og ufødte væsener.

Vi forbruger for lånte penge, har så travlt med det, at vi glemmer at det er de 3 b´er, (bøf, bolig og bil), der er en af de helt store grunde til at vi er ved at køre planeten ud over kanten.
Det gælder klima, og det gælder natur.

Lad os nu få gang i omstillingen; Solen forsyner planeten med dens årlige energibehov på nogen få timer, alligevel suger vi olie op ad jorden og ud af afgrøderne, for at opvarme vores smukke boliger.
Totalt grotesk.
Kan vi boligejere levere resultater, så er det måske ok at lade os slippe for at betale en rimelig skat...