Helle Thornings Danmark og Barack Obamas USA er stort set enige om alt. Det siger den socialdemokratiske udenrigsordfører Jeppe Kofod til politiken.dk i anledning af statsministerens visit hos præsidenten i dag i Washington, D.C.
Aldrig har de danske socialdemokrater været så enige med en amerikansk regering i indenrigs- og udenrigspolitik. »Der er nogle ting, hvor Obama-regeringen ikke kan gøre så meget, fordi der er et andet flertal i kongressen – nemlig Republikanerne – som blokerer for, at man f.eks. kan lukke Guantánamo helt,« siger Kofod.
Ellers synes det at være en dansk-amerikansk dans på roser. Men er det egentlig en korrekt beskrivelse af Danmarks og USA’s fælles syn på international og økonomisk politik?
Det er næppe tvivl om, at Thorning-regeringen ligger tæt op ad USA’s forsvars- og udenrigspolitik. Alt andet ville være et opsigtsvækkende brud med efterkrigstidens tradition for en tværpolitisk opbakning til det transatlantiske samarbejde, hvis drivende kraft har været USA. Når det er sagt, må man samtidig konstatere, at Socialdemokraterne er rykket mod højre efter 11. september 2001.
For 25 år siden førte partiet fodnotepolitik i NATO-kredsen; Poul Schlüter og Uffe Ellemann-Jensen måtte meget mod deres vilje adlyde Folketingets krav om danske forbehold over for NATO’s atompolitik i Europa.
I dag siger Socialdemokraterne ja og amen – eller tier i hvert fald – når det gælder Obama-regeringens udenretslige brug af droner til at dræbe mistænkte terrorister på andre staters territorier. Det er blot ét eksempel. Det er også værd at hæfte sig ved Kofods interessante formulering om, at Obama på grund af republikansk modstand »ikke kan lukke Guantánamo-lejren helt«. Hvad betyder helt? Interneringscentrets kapacitet er på samme niveau som i 2008. Intet er blevet lukket ned.
I Afghanistan-krigen er det kun briterne og den danske kampstyrke, der stadig kæmper side om side med amerikanerne i de sydlige provinser Helmand og Kandahar. Andre lande har for længst trukket sig fra slagmarken. Og de danske soldater skal hjem samme år som de amerikanske, i 2014. Thorning-Schmidt følger her Fogh-regeringens opbakning af USA’s krig mod Taleban-’terroristerne’.
Set i den udenrigspolitiske optik er der altså en god grund til, at den af S og SF dominerede regering er rørende enig i USA’s forsvars- og udenrigspolitik. De to partier har rykket teltpælene op og plantet dem solidt på amerikansk grund.
Hvad angår økonomisk politik, er skellet mellem USA og Danmark (og Europa) derimod markant. Når statsministeren er en halv time i audiens hos præsidenten i aften dansk tid, vil Obama utvivlsomt gerne høre hendes analyse af eurokrisen. Thorning-Schmidt er trods alt siddende formand for EU’s Ministerråd, og regeringen har valgt at slutte op om den nye finanspagt. De synspunkter, hun fremlægger, vil ikke være de danske, men Den Europæiske Unions eller rettere: Tysklands. Præsident Obama er naturligvis bekendt med hovedsubstansen: At der skal skæres ind til benet i eurolande med et højt budgetunderskud og en tyngende offentlig gæld for at tilfredsstille finansmarkederne og sikre fortsat likvid kapital til refinansiering af statsobligationer. Den eneste måde til at stabilisere krisen i eurozonen og skabe en afbalanceret og sund økonomisk politik på, vil det lyde fra den den danske EU-formand, er drastiske sparetiltag i den offentlige sektor. Her kan Thorning naturligvis tage den danske hat på og i en fodnote bemærke, at hendes regering planlægger at kickstarte den danske økonomi, hvilket vil behage hendes tilhører, en discipel af John M. Keynes.
Men det ændrer intet ved, at der hersker et fundamentalt anderledes syn på budgetunderskuds og gælds plads i økonomisk politik mellem Obama-regeringen og toneangivende regeringer i eurozonen. I dette spørgsmål ligger alle fire republikanske præsidentkandidater faktisk på linje med Angela Merkel, selv om de aldrig ville indrømme det. Tværtimod har f.eks. Mitt Romney sagt, at »Obama repræsenterer det værste af, hvad Europa er blevet til«. Hermed sigter Romney primært til Demokraternes ’socialistiske’ sundhedsreform. George W. Bushs og Obamas redning af banker og forsikringsselskaber og stimulus-pakken i 2009 kan Romney dog ikke tørre af på EU, fordi de fleste EU-lande er tilbageholdende med eller direkte modstandere af offentligt finansieret stimulering af nationaløkonomien.
Også i spørgsmålet om centralbankens rolle i økonomisk politik deler Republikanerne opfattelse med europæiske ledere. Den europæiske centralbanks pengepolitik er formelt set begrænset til at lægge en dæmper på inflationen, mens den amerikanske modpart i flere omgange har udvidet pengemængden til Republikanernes, europæernes og BRIK-landenes store fortrydelse.
Her kan man konstatere, at Kofods postulat strider mod virkeligheden. Hvad angår den økonomiske politik, hersker der ingen enighed. Tværtimod er eurolande under konservative styrer rykket til højre for USA, og de danske socialdemokrater og folkesocialister er lydigt fulgt med. Bare så du ved det, Obama.
"...eurolande under konservative styrer [er] rykket til højre for USA, og de danske socialdemokrater og folkesocialister er lydigt fulgt med."
En præcis beskrivelse af tingenes tilstand.
Tja - det er da OK , at der er bred enighed i Folketinget om dansk udenrigspolitik.
M h t USA's økonomiske politik, så er der altså 50 enkeltstater , som hver i sær har egen parlamentarisk forsamling, guvernør og budget, så føderalregeringen i Washington er "kun en del" af den samlede amerikanske økonomi.
Enkeltstaterne er faktisk enormt forskellige i økonomisk og politisk henseende og i henseende til "borgerservice " o s v.
Danmark er MINDRE en en amerikansk enkeltstat
Men i egenopfattelse MEGET større
"Den europæiske centralbanks pengepolitik er formelt set begrænset til at lægge en dæmper på inflationen, mens den amerikanske modpart i flere omgange har udvidet pengemængden til Republikanernes, europæernes og BRIK-landenes store fortrydelse."
Det er altså også noget nemmere at udvide pengemængden, når ens valuta er verdens oliereserve-valuta (hvilket håndhæves strengt), og verden ikke har noget alternativ til dollaren.
Selv en dollar, som ikke er det papir værd, den er skrevet på (hvilket meget sandsynligt er den skinbarlige sandhed), kan man stadig udvide på som man har lyst. Indtil udlandet siger så stop - og står overfor en krigsmaskine af noget der ligner uovervindelige proportioner
Samme luksus kan EU ikke bryste sig af.
@John Houbo Pedersen:
Over halvdelen af delstaterne i USA har et lavere indbyggertal end Danmark – så det er noget sludder, du her fremfører.
Olav B. Hessellund,
Du skriver ''Over halvdelen af delstaterne i USA har et lavere indbyggertal end Danmark – så det er noget sludder, du her fremfører.''
Sludder eller ej...er fakta da ikke, at vort ''store'' land, maaske engang imellem burde kigge sig selv i spejlet....altsaa bare for at se hvor stort det i virkeligheden er?
Blot et forslag ;)
"Helle Thornings Danmark og Barack Obamas USA er stort set enige om alt, siger den socialdemokratiske udenrigsordfører Jeppe Kofod"
Den danske venstrefloej er i dag reduceret til Enhedslisten.
Fagbevaegelsen sejrede lige ad helvede til, som Thomas Nielsen sagde i sin tid, og Fog sejrede med sin vaerdikamp.
DK er i dag et sort sort hul
Jette A.
Jo, det kan vi sagtens blive enige om, men det var ikke mit ærinde - det var udelukkende det faktuelle, jeg forholdt mig til.
Men det er nok en af mine personlige kæpheste, at jeg har svært ved at tage folk alvorligt, når de baserer deres vurderinger på forkerte informationer.
I det her tilfælde er skaden nok ikke stor. Det er værre, når vi undertiden hører den slags faktuelle usandheder fremført af folk, som taler til en større offentlighed med en vis gennemslagskraft. Jeg har fx et par gange gjort indsigelser overfor DI, når direktøren, Hans Skov Kristensen som begrundelse for de synspunkter, han repræsenterer, har sagt, at Hamborgs befolkning er ligeså stor som DKs – men det er som at slå vand på en gås (der bor 1,8 mill. mennesker i delstaten Hamborg).
Men nu har DR1 jo fået et udmærket program, der hedder Detector, hvor man kan risikere at blive stillet til regnskab for sit sludder, når det fremføres som fakta overfor en større offentlighed.
"eurolande under konservative styrer rykket til højre for USA"
Er du på stoffer eller ..??
Demokraterne i USrael svarer vel nærmest til Liberal Arrogance herhjemme ..
Må jeg ikke få nummeret til skribentens Pusher, det må sgu være noget der virker han sælger !!
Der er ikke nogen venstrefløj i DK længere.
Selv Enhedslisten gik med til at angribe Libyen,
og nu er Libyen et land, hvor sorte bliver holdt i bure.
Gad vide om Villy også fodrede negrene, sidst han var i Libyen.
http://www.youtube.com/watch?v=3x_3cxFs1HA&feature=channel_video_title
@John W Larsen
Den pågældende bemærkning drejer sig eksplicit om den førte økonomiske politik. Hvis du kan argumentere for at europagtens stadfæstelse af en liberalistisk, prækeynesiansk politik ligger til venstre for den amerikanske regerings langt mere keynesiansk prægede, så må du gør det, men din implicite inddragelse af amerikansk udenrigspolitik tyder snarere på at du ikke forstår hvad du læser.
Man måber og bliver målløs!
Thorning-regeringen er helt enig med USA´s højreorienterede Obama-administration i udenrigs- og forsvarsspørgsmå (droner og Guantanamo og alt hvad USA kan finde på, går S og SF også ind for), men med hensyn til den økonomiske politik er Thorning-regeringen rykket endnu længere mod højre, helt over til Republikanerne.
Det lyder som om, Danmark endeligt er blevet det enoghalvtredsindstyvende medlem af USA.
Anders Fogh lagde sig helt ned overfor USA og krigen mod bl.a. Irak udenom FN. S og SF lægger sig nu yderligere ned, ja, de vil måske overgå Anders Fogh i kærlig underdanighed og logren med halen for USA, blot kunne de ønske sig, at republikanerne førte den økonomiske politik.
'Fagbevaegelsen sejrede lige ad helvede til, som Thomas Nielsen sagde i sin tid'
Nej, det sagde han ikke !
Han sagde 'Fagbevaegelsen sejrede lige ad helvede til'.
'GODT' ..
Og det er SLET ikke det samme som det du antyder !
(Egentlig sagde han, ordret :
Vi har sejret Ad Helvede til .. GODT )
Ligeledes har Ritt Herregaard aldrig sagt at
'Det ikke alle kan lære skal ingen lære' .
Hvis du vil citere andre mennesker er det mindste man kan forlange vel at de rent faktisk har sagt det du citerer dem for ?
Hvor ligger til højre for usa?
Thorning er en klon af Anders Fogh..
Det er bankerne og militærindustrien der har magten i den vestlige verden, og det har den gjort i snart 100 år, og i stadig tiltagende grad. Dette er ren og skær fascisme. Hvorfor har journalisterne, så svært ved at erkende dette? Fordi de selv er afhængige af at tjene til afdrag på deres gældsbaserede økonomi... Don't bite the hand that feeds you. Det er der efterhånden mange mennesker som dog er begyndt på, og påpeger disse sammenhænge.
"Give me control of a nation's money supply, and I care not who makes its laws." - Amschel Rothschild
Tro ikke at der er reel forskel på såkaldt højre/venstre, blå/rød. Vores demokrati består af to sider af samme bankkontrollerede mønt, og magten ligger dér, i bankernes absolutte top. Dette er en officiel hemmelighed, og den største årsag til at folket ikke reagerer er, at folket ikke forstår hvordan penge kontrollerer alt - hvor de kommer fra, hvad de koster, hvem der laver dem, hvorfor vi har inflation, hvad gæld egentlig er.
http://video.google.com/videoplay?docid=-2550156453790090544