Leder

Tilskueren

Debat
8. marts 2012

Med knyttet næve kalder justitsminister Morten Bødskov landets fodboldbøller til orden. Hvis I ikke kan opføre jer ordentligt under fodboldkampe om aftenen, må kampene flyttes til den årle morgenstund.

»Når kampene bliver spillet tidligere på dagen, har ballademagerne ikke nået at drikke så mange øl,« udtaler justitsministeren på baggrund af sidste weekends optøjer på Aalborg Stadion i en kamp mellem AaB og FCK.

Slagsmål, smadrede tælleapparater og afbrudte kampe på grund af fyrværkeri på banen må enhver selvsagt tage afstand fra. Så langt har justitsministeren ret.

Men i bestræbelsen på at vise en fast hånd kommer Morten Bødskov til at hælde middelklassenormer ned over en fankultur, der fungerer på helt andre præmisser. Det er muligt, at ministeren og hans omgangskreds drikker deres vin om aftenen, men sådan et liv leves ikke af dem, der lever for fodbold. De vil ikke stå på lægterne med vandkæmmet hår og havregryn i maven, blot fordi første kampfløjt fremover lyder søndag i kirketiden.

Mange af de mest inkarnerede fodboldfans drikker både før, under og efter kampene. Ligegyldigt hvornår de spilles. Flyttes kampene til morgenen, vil fansene blot bruge nattens fest og brandert som optakt til med en rask fodbold- og nævekamp.

Ministerens velmenende forslag vil formentlig kun gøre ondt værre. Ideen er afprøvet i blandt andet Skotland med det resultat, at fodboldbøllerne netop hærgede det meste af dagen frem for i aftentimerne.

Om det vil gå ligeså galt i Danmark er svært at sige, men at ministeren ikke har fundet løsningen på problemet synes hævet over al tvivl. Det handler i stedet om at få de mange, der elsker fodbold, til at tage afstand fra de få, der elsker vold og hærværk. Det kræver en dialog og en indsigt, justitsministeren tydeligvis ikke besidder.

Og ærligt talt: Morten Bødskovs intention er bestemt prisværdig, men problemet har altså ikke et omfang, der kalder på en justitsministers akutte indgriben.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Nielsen

Måske politiet skulle snakke med DSB, der har formået at snakke de her fangrupper til fornuft? http://politiken.dk/sport/fodbold/superligaen/ECE1228981/dsb-kontakt-til...

Kunne man ikke bare forbyde tilskuere og så nøjes med at referere resultatet i sporten om aftenen?

Enig - lad os forbyde mennesker at leve.
Bliv hjemme ved computeren.
Der er trygt.

Nej, Steen Jensen, lad give folk nogle bedre muligheder for at deltage i aktiviteter, der har et indhold, der kan gøre dem til modne, reflekterende mennesker.

Du mener forbyde fodbold - og så kun tilbyde aktiviteter der gør dem til modne, reflekterende mennesker.
Lyder spændende.
Men husk nu, at fordi man ikke selv bryder sig om fodbold, må andre vel godt få lov.
Eller skal undertrykkelsen af folket bekæmpes med de hårde midler ?