Leder

Forbrydelse betaler sig

Debat
17. april 2012

Massemorderen Anders Behring Breiviks retssag begyndte i går omgærdet af heftige og svære diskussioner om, hvorvidt den overhovedet kan yde retfærdighed over for hans misgerning. Selv Norges statsminister, Jens Stoltenberg, kom til at udtale sig politiserende om dét, der bør være en faglig og retslig afgørelse, da han på tv mente, at det vil være en lettelse, hvis domstolen når frem til, at Breivik er tilregnelig og dermed kan afsone en normal straf. Det siger noget om, hvor ondt spørgsmålet om en retfærdig straf til forbryderen gør.

Derfor er det ironisk, at Breiviks største drømme lige nu er i færd med at gå i opfyldelse. 1500 journalister og teknikere fra 224 globale medier har sænket sig over Oslo som en multimedial bisværm og vil i de kommende ti uger levere Anders Behring Breivik en platform, som overgår de fleste debattørers vildeste fantasier.

Ingen selvbestaltet manifestforfatter på nogen norsk eller anden bondegård kan få adgang til den granskning, filosoferen og opmærksomhed, som nu vil møde ham.

Medierne har for stor magt over mediesamfundet, siges det sommetider. Men sagen Breivik viser også, at et individ, der er i stand til at sætte sig spektakulært nok ud over sin egen menneskelighed, kan gøre medier afmægtige over for det, han gerne vil: at gøre sig selv interessant.

Det skyldes ikke kun, som Berlingskes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, i går kønt hævdede det, mediernes "oplysningsansvar" og nødvendigheden af at "tage lære af det". Det skyldes også, som den norske kommentator Kristopher Schau skrev i Morgenbladet, at vi elsker at kigge. »Bare stirre på ham. Der er ikke noget medmenneskeligt over det behov,« skriver Schau. Der er derimod pirring og fascination. Og forstår en massemorder at appellere stærkt nok til de to basale mediefølelser, har han os uhyggeligt nok i sin hule hånd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

I stedet for at behandle retssagen mod Breivik som enhver anden retssag - med det antal tilhørere og pressefolk, der er plads til i salen og med skriftlige referater - har man valgt at gøre det til en enorm og vildt opreklameret forestilling med tv og rigelige muligheder for, at anklagede kan få den offentlighed om sig, som han, martyren for nationens redning, så inderligt ønsker sig.
Man begunstiger ham på en måde, som ingen andre har mulighed for.
Og mon der ikke rundt omkring sidder folk, som vil gemme optagelserne med massemorderen og i det stille dyrke ham som den helt, han selv mener, han er?
Det er rene foræringer til den mentalitet, de færreste ønsker fremmet.