Leder

’Og vi må handle nu’

18. april 2012

I mandags indledte 7.000 erhvervsfolk en international konference i Bella Center om den hastigt ekspanderende vindkraft. Konferencens arrangør, European Wind Energy Association, fortalte, at vindkraften i 2010 bidrog med næsten 240.000 arbejdspladser og næsten 240 mia. kr. til EU’s økonomi, og at den i 2020 vil have skabt over en halv million job i EU. Og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holdt en manende tale, hvor hun hejste advarselsflaget med henvisning til den økonomiske krise.

»I krisetider har politiske prioriteringer tendens til at ændre sig. Der er fare for, at langsigtede ambitioner viger for kortsigtede mål. Der er fare for, at grønne ambitioner sænkes,« sagde hun.

»Men min regering tror fuldt og fast på, at den grønne dagsorden både handler om jobskabelse på kort sigt og om klimaet på lang sigt (...) Grønne investeringer er investeringer i både nutiden og fremtiden (...) For at realisere potentialet må vi handle. Og vi må handle nu.«

I dag holder DONG Energy generalforsamling. Som øverste repræsentant for den statslige ejer burde Thorning-Schmidt nok møde op og holde sin tale igen. For en hel del tyder på, at DONG’s bestyrelsesformand, Fritz Schur – som fortsætter på posten – er ved at forspilde en enestående mulighed for at leve op til regeringens erklærede ambitioner om grønne investeringer og job.

Som beskrevet i dagens avis har DONG’s chef gennem 11 år, Anders Eldrup, sammen med kompetente medarbejdere arbejdet på ideen om et særligt datterselskab med den mission at erobre en markant del af det hidsigt voksende marked for havmøller. DONG er i dag nr. ét i verden, hvad angår havvind, i kraft af en enestående knowhow, processtyring og forretningsmodel. Men DONG er ikke kapitalstærk nok til at fastholde sin andel på et marked, hvor langt større selskaber kører sig i stilling til kampen om den forventede tidobling af havmøllekapaciteten i 2020.

Eldrups idé har været at etablere det offentligt-private partnerskab, som regeringen konstant besynger i høje toner, i form af et selskab med statslig aktiemajoritet, men med pensionskasser som fuldgyldige medejere. Pensionskasserne skal på lønmodtagernes vegne placere milliarder i fornuftige formål hver eneste måned, og kan der tænkes noget bedre at placere dem i end fremtidens klimavenlige energisystem? Både ATP og PensionDanmark havde da også meldt sig klar med milliarderne til Eldrups projekt.

Ifølge de beregninger, direktøren i efteråret præsenterede for sin bestyrelse, kunne et datterselskab hurtigt vokse sig så stort som DONG selv og i den proces skabe en snes tusind nye arbejdspladser. Tilsyneladende svaret på alle regeringens bønner i en krisetid med mange arbejdsløse.

Schur følte imidlertid, at projektet var for ambitiøst og forelagde Eldrups notater for Finansministeriet for siden at vende tilbage og meddele, at ejeren – i Eldrups referat af Schur – »havde utrolig mange bekymringer«. Med Eldrups fyring og den mulige disintegration af hans dream team kan projektet være på vej til endegyldigt skibbrud.

Det er fornuftigt at rådføre sig med sin ejer, men det virker fuldkommen absurd, at Schur har insisteret på – i alle seks år som formand – at være alene om kontakten til finansministeren. Eldrup har angiveligt ikke fået lov til én eneste gang siden 2006 at mødes med de skiftende finansministre for f.eks. at forklare nye initiativer.

Folketinget har fra starten givet DONG’s bestyrelse en instruks om at drive selskabet økonomisk forsvarligt, men har ellers holdt armslængde. Når man tænker på, hvordan man tidligere har blandet sig minutiøst i bl.a. DSB’s og broselskabernes virke, så forekommer det aktuelle forløb for DONG’s vindkraftselskab imidlertid dybt foruroligende. Vi står med a work in progress, som kan blive en af Danmarks største virksomheder, fremme grøn omstilling, skabe tusinder af job og sikre bæredygtig anbringelse af pensionsmilliarder. Kan det virkelig passe, at det, der måske er en af de største industripolitiske og grønne beslutninger i nyere tid, skal have sin skæbne beseglet i et lukket rum, hvor muligvis kun to personer – Fritz Schur og Bjarne Corydon – har været til stede? Findes der ingen medlemmer af Folketinget med ansvarsfølelse nok til at insistere på en seriøs granskning af projektideen? Og af selve det urovækkende forløb omkring dens stedmoderlige behandling?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kære Jørgen Steen Nielsen
Tak for de rette ord.
”Ja selv mod tåber og ignoranter må guderne kæmpe forgæves”
Jeg håber virkelig. At du vil holde fast i dine afsløringer, af det gedemarked der foregår på højeste plan.
Mvh.
Knud Thimm.

Inger Sundsvald

Jeg kan godt nok ind imellem blive ”sur” på min foretrukne avis. Men det opvejes og læges til fulde af alle de andre fabelagtigt gode topklasseartikler om vigtige emner, skrevet af vidende journalister.
Tak for dém!

Niels-Simon Larsen

Denne leder må kunne slå hul på lukketheden. Det er en helt ufattelig magt, man har givet Schur - en person, ja, en type, der absolut ikke skal have nogen magt. At det så oven i købet er en såkaldt rød regering, der lader sig køre på r.. og albuer hen ad gulvet, er for sølle.