Leder

Republikkens værdier

Debat
10. april 2012

Mandag startede præsidentvalgkampen i Frankrig officielt. Præsident Nicolas Sarkozy vinder ifølge meningsmålingerne den første valgrunde, mens han står til at tabe anden runde om knap en måned til socialisternes kandidat, François Hollande.

Mens venstrefløjen forsøger at få valget til at handle om økonomi og sociale spørgsmål, har drabene i Toulouse og Montauban givet den siddende præsident mulighed for at koncentrere sin kampagne om ’republikkens værdier’.

Den verdslige stat, en central værdi i det republikanske Frankrig, er dog ikke kun sat under pres af fundamentalister som drabsmanden fra Toulouse. Under et statsbesøg i Saudi-Arabien udtalte Sarkozy, at »den transcendente Gud er i ethvert menneskes tanker«.

Statsoverhovedets fordømmelse af ateismen ville tidligere have skabt protester, men franskmændenes forhold til republikkens værdier er under forandring.

En del af landets katolikker, som tidligere accepterede statens verdslighed, mobiliserer sig nu ligesom nogle muslimer mod krænkelser af deres tro: »Vi vil beskytte vores måde at leve på, vores civilisation, vores kultur, vores sprog,« sagde Sarkozy forleden og lod dermed forstå, at alt dette er truet.

Dette aggressive forsvar for franske værdier, garneret med slet skjult stigmatisering af landets muslimske befolkning, kan give bagslag for præsidenten. Medieiscenesættelsen af belejringen af Mohammed Merahs lejlighed og sidste uges anholdelse af 10 muslimske fundamentalister, som dog hurtigt blev løsladt, har skabt en forgiftet stemning i valgkampen.

Men hvis præsidentens modkandidater tør understrege, at republikkens værdier – frihed, lighed og broderskab – er bedre svar på udfordringerne i multikulturelle samfund end forbud, kontrol og mistillid, kan der også komme noget godt ud af valget. frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mange franskmænd er åbenbart lige så slatne som de mange danskere, der ligeledes mener at det er Statens opgave at forsvare landets ægte kulturelle og folkelige værdier mod ...jah hvem - gud og hver mand?
... slapt!