Leder

En skidt karakter

14. april 2012

Han er en ældre mand fra den journalistiske verden, og han har en skidt karakter. Han er kendt i offentligheden, om end berømmelsens tinde er passeret.

Den type mandspersoner er den danske medieverden tætbefolket af, men feltet indsnævres betragteligt, når den pågældende under Den Kolde Krig skulle have levet et skyggeliv som storspion på et hidtil uset højt niveau. Under dække af at arbejde i oplysningens tjeneste har han bedraget sit land. Puha, sikke en stodder. Hvem kan han mon være?

En historielektor fra Syddansk Universitet ved navn Thomas Wegener Friis siger, at han har svaret. Han vil bare ikke ud med det. Hvorfor? Det har han haft skiftende forklaringer på.

Da Thomas Wegener Friis lancerede sin spektakulære historie i dagbladet BT, lød argumentet: »Jeg er ikke jurist, så jeg ved ikke, hvor vi ligger i forhold til straffeloven,« sagde han og fastslog, at den navnløse storspion har gjort noget »grimt« og »påvirket det danske samfund i en negativ retning«.

Thomas Wegener Friis har tilsyneladende siden forladt denne forklaring, og nu hedder det, at han ikke »kan nævne hans navn, så længe dokumentationen ikke er i orden«:

»Det vil ikke være fair,« siger historikeren.

Nej, det ville sandt for dyden ikke være fair at hænge en mand ud som storspion, hvis »dokumentationen ikke er i orden«. Men er det mere fair at kaste kollektiv mistanke på en kreds af ældre danske, mandlige journalister, hvis skyldsspørgsmål vi hver især kan gætte på?

Nej, det er faktisk noget gement svineri, der ikke lader sig retfærdiggøre af, at den endelige dokumentation angiveligt findes i Stasis’ Rosenholz-arkiv i USA, som Danmark i dag ikke har adgang til. Det er historikerens lod at udrydde rygter. Ikke sprede dem.

Hvis der findes en dansk storspion, skal han afsløres og stilles til ansvar. Hurtigst muligt og gerne med regeringens mellemkomst.

Men foreløbig har Thomas Wegener Friis ikke opnået andet end at kaste smuds på sig selv som historiker. cj

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu