Leder

Vildledning

Debat
30. april 2012

Fra Folketingets talerstol sagde Danmarks indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) torsdag:

»Vi afgiver ikke suverænitet. Det vurderer justitsministeriets jurister i hvert fald.«

Som det fremgik af Information lørdag har flere ministre sagt det samme som et juridisk faktum.

Det er det bare ikke. Det er forkert. Justitsministeriets notat om ratifikation af Finanspagten svarer ikke på spørgsmålet om, hvorvidt Danmark afgiver suverænitet. Der står fejlagtigt i en pressemeddelse fra ministeriet, »at der ikke er tale om suverænitetsafgivelse«, men den konklusion findes ikke i notatet. Følgende gentages derimod gennem notatet: »Formålet med disse overvejelser har navnlig været at afklare, hvorvidt finanspagten indebærer overladelse af beføjelser.«

Det afgørende for spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal afholde folkeafstemning for at tiltræde Finanspagten, er ifølge Grundlovens paragraf 20 ikke, om vi afgiver suverænitet, men om vi overfører suverænitet til andre myndigheder.

Forskellen på afgivelse og overførsel af suverænitet ligner en juridisk spidsfindighed, men den er politisk væsentligt. Sagen er, at vi netop med Finanspagten afgiver suverænitet, men vi overfører den ikke til fremmede myndigheder. Hele meningen med pagten er at begrænse den politiske selvbestemmelse over finanspolitikken. Der skal være juridiske grænser for det finanspolitiske spillerum. Men det er forpligtelser, som vi tager på os i en mellemstatslige aftale uden at etablere en overnational myndighed.

Paradokset er, at man kan afgive selvbestemmelse, uden at andre kommer til at bestemme over en. Man opgiver politisk magt, men man overgiver den ikke til andre.

Der er ingen grund til at antage, at regeringens ministre bevidst vildleder Folketinget og befolkningen. Der er derimod grund til at antage, at de selv er vildledte. Det første ville være juridisk skandaløst, det andet er politisk alarmerende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Det er al for kringlet forklaret

Donald Axel

Hvorfor ender overvejelser om håndtering af recession og boligboble-krise altid med om nogen har snydt eller nogen andre ikke forstår at de er vildledte?

Diskussion af substansen er åbenbart for vanskelig for det offentlige forum. Experter eller fagfolk er ikke gode nok til at forklare substansens sammenhæng og det tolkes ofte som at de er i tvivl.

Dilemmaet mellem Merkel-tilbageholdenhed og valutakurs pleje og de 10-25% arbejdsløshed i EU især i Spanien, burde give anledning til udtænkning af projekter, som vil føre til en fredelig udvikling.

Heinrich R. Jørgensen

Finanspagten er som tiltrædelse af en konventer. Man afskriver sig nogle handlemønstre, man i et anfald af fornuft indser, er et skråplan man ikke skal lade sig lokke ud på et mindre klart øjeblik.

Heinrich R. Jørgensen

* Finanspagten er som tiltrædelse af en konvention.

Niklas Monrad

Grunden til at Danmark vil med i den finanspagt er mig stadig en gåde. Finanspagten er skabt for at tvinge ødsle regeringer i Eurosamarbejdet til en strammere finanspolitik, så der (gen)skabes tillid til mønten på markederne.

Danmark behøver ikke deltage i den pagt. Markederne ser på hvad lande gør, ikke hvad de siger de vil gøre.

Danmark har opgivet tidligere praktik med at snylte på sine handelspartnere ved devalueringer, og det er nu bredt accepteret i Folketinget, at det har kommet landet til gode.

Danmark har brugt de seneste 20 år på at nedbetale udlandsgæld, og den offentlige gæld er relativt lav. Det er ikke for ingenting at dansk økonomi anses for at være både sund og stærk - og naturligvis som altid dybt afhængig af hvordan det går i resten af verden.

Hvorfor har man så travlt med at sætte sig selv i en spændetrøje når det nu ikke er nødvendigt?

Er det fordi man stadig pønser på at deltage i Eurosamarbejdet? Fint nok, den dag Danmark skal være med kan vi underskrive pagten, men lad nu først Eurolandende vise, at de kan holde styr på de nuværende medlemmer før vi sender indmeldingsblaketten.