Leder

Dansk grænsedrama

8. maj 2012

Søndagens tredje dramatiske valg fandt sted i den nordtyske delstat Schleswig-Holstein. De to store partier, det borgerlige CDU og Socialdemokraterne, SPD, fik begge valgt 22 medlemmer til Landdagen i Kiel. De Grønne fik 10. Den danske Sydslesvigske Vælgerforening, SSW, fik tre.

Det giver et flertal på ét mandat – 35 ud af Landdagens 69 – bag en koalition af SPD, De Grønne og de danske.

Udsigten til en sådan koalition havde på forhånd medført en sådan harme i CDU, at partiet førte valgkamp med udfald mod det danske mindretal.

Sådan en hetz er en grim blamage på et grænseland, der ellers beundres og berømmes for sin fordragelighed mellem to nationale grupper.

Blamagen bliver ikke mindre af, at samme CDU er ansvarlig for, at det danske mindretals skoler i de seneste år er blevet stillet tilskudsmæssigt dårligere end de tyske skoler. Tilmed i en situation, hvor mange tysktalende forældre sender deres børn til danske skoler, fordi forældrene finder deres pædagogik mere tiltalende end de tyskes. Her kan ligefrem anes et hævnmotiv fra CDU.

Det danske mindretal bør ikke ryste på hånden, hvis der er mulighed for en koalition med SPD og De Grønne. Den direkte adgang til regeringsmagt vil kunne bruges til at rette op på diskriminationen af de danske skoler og til gennemførelse af andre vigtige danske mærkesager.

Både SPD og De Grønne har erklæret sig indstillet på at danne flertal sammen med SSW. Som forventeligt bestrider CDU, at SSW overhovedet har ret til at indgå i en koalition. Begrundelse: SSW er fritaget for den tyske spærreregel med dens krav om mindst fem procent af de afgivne stemmer. Rent faktisk fik SSW 4,6 procent.

Fritagelsen for spærrereglen er en del af de gensidige begunstigelser, som Danmark og Tyskland har ydet de respektive mindretal ved grænsen. Det gør ikke det danske mindretal mindreværdigt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

David, du redegør for 57 mandater ud af 69.
Hvem fik så de sidste 12 mandater?

Det er slet ikke lige sagen, at SSW er tungen på vægtskålen.
Der må være andre flertalsmuligheder i Landdagen.