Leder

Én for alle

Debat
31. maj 2012

3,2 millionerstemmeberettigede irere har i dag mulighed for at stemme ja eller nej til EU’s finanspagt. Dermed er irerne enestående. De øvrige ca. 500 millioner EU-borgeres stemmer vil ikke blive hørt.

Hvad manend mener om finanspagtens indhold, der har til formål at sikre økonomisk disciplin i EU-landene, så er det en kendsgerning, at den blev vedtaget af de europæiske regeringsledere under pres fra markederne og som del af en ’nogetfornoget’-aftale, der skulle bane vej for tysk accept af en større stabiliseringsmekanisme. Pagten er en af flere lappeløsninger, der blev vedtaget, fordi regeringslederne ikke kan eller vil reparere eurozonens systemiske fejl og derfor i stedet søger at berolige markederne på anden vis.

Som det sidener blevet klart, så er det ikke lykkedes. Og tilmed er enigheden blandt regeringslederne siden smuldret med François Hollandes entré som fransk præsident og et rødt kort fra de græske vælgere til den forrige regering. En diskussion i Europa om, hvorvidt den økonomiske politik, som finanspagten vil gøre lovpligtig, overhovedet virker, er i fuld gang.

I det lys virker er det forbløffende, at ratificeringen af pagten fortsætter ufortrødent, og at kun en brøkdel af Unionens borgere vil blive hørt. Debatten i Irland var vist, at befolkningen har reservationer over for at fastlåse fremtidige demokratisk valgte regeringers råderum, og tilmed kan irerne – som beskrevet i dagens avis – bevidne, at den nuværende stramme økonomiske politik ikke har den lovede effekt.

Hvad end irerne stemmer ja eller nej i dag, så vil de forbehold, der er blevet udtrykt i valgkampen, danne del af den fortsatte debat om den økonomiske linje i Europa. Det er en skam, at politikerne i de øvrige 24 lande, der tilslutter sig traktaten – heriblandt Danmark – ikke ønsker at høre, hvad deres borgere mener.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"I det lys virker er det forbløffende, at ratificeringen af pagten fortsætter ufortrødent, og at kun en brøkdel af Unionens borgere vil blive hørt."

Det er ikke alene forbløffende, det er en skandale - demokratisk set.

Philip C Stone

“I det lys virker er det forbløffende..."

"Det er ikke alene forbløffende, det er en skandale - demokratisk set."

Også sprogligt.