Leder

Erdogans trælår

Debat
14. maj 2012

Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, har lykønsket François Hollande med valget som Frankrigs præsident og håber, at Hollande indleder »en ny æra i de tyrkisk-franske relationer renset for irrelevante emner, som indtil videre har optaget dem« – et hint til forgængeren Sarkozys støtte til Armeniens krav om accept af folkemordet i 1915.

Men Erdogans hilsen minder om, at Tyrkiet i dag ser sig selv som regional stormagt med planetens 15. største økonomi og en ny rolle som muslimsk mønsterdemokrati og arabisk rollemodel.

Men den demokratiske facade er ridset. Tyrkiet er stadig utilbøjelig til at konfrontere en dyster fortid. Dialogen i 2009 med Armenien er brudt sammen. EU-kontakterne er på standby. Og at kurderne har fået begrænset kulturel autonomi, betyder ikke fulde demokratiske rettigheder. De fængsles fortsat for at sige og skrive deres mening.

Under Informations nylige rundrejse i Tyrkiet forklarede Europa-minister Egemen Ba, at ca. 100 fængslede journalister er buret inde for »samarbejde med terrorister«. Og terrordefinitionen er bred. Ud over militante PKK-separatister dækker den også over de kurdiske civilorganisationer og politikere fra det legale kurdiske parti, BDP, der har sæde i parlamentet.

Det anfægter heller ikke Erdogan, at Tyrkiet er nr. 148 på listen over 178 staters respekt for pressefriheden, som Reporters Without Borders har udarbejdet. At EU-Parlamentet også har kritiseret fraværet af pressefrihed besvares med, at parlamentet kan anbring dets kritik »et passende sted« – eller på tyrkisk: »skråt op«.

Men Europa har medansvar for de verbale trælår.

Tyrkerne oplever EU’s kritik som racistisk ringeagt. Hollande kan indlede en ny æra ved at tage det til efterretning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

"Hollande kan indlede en ny æra ved at tage det til efterretning."
Er det er måde at sige "Skråt Op" til armeniernes krav om anerkendelse af Folkemordet?

Maya Nielsen

ERDOGAN burde vide at med respekt medhører ærlighed og reflesion over historins fejltagelser , så som at man vedkender sig indr og ydre selvrefletion over et lands historie, som Tyskland har vedgået sig anden verdenskrigs gru og derfor bliver tilgivet i dag, sådan bør Tyrkiet vedkende sig sin imperialisme i fortiden i Europa og NordAfrika og deres etniske udrensninger og omflytninger af Armenrne og Kurderne som naturligtvis ikke vil opgive deres oplevelse af et være et folk ligesom Tyrkere ikke vil holde op med at kalde sig tyrkere.

Og et land der arresterer så mange journalister kan altså ikke opnå min respekt, løslad alle journalister og tillad fuld selvkritik inden for Tyrkiets grænser !