Leder

Grundløs tillid

Debat
1. juni 2012

Fuld tillid erklærer Villy Søvndal (SF) til sin departementschef i Udenrigsministeriet, Claus Grube. Det har han ingen grund til.

Fusk, fiktive projekter og budgetoverskridelser i millionklassen i et offentligt foretagende som Institut for Menneskerettigheder (IMR) hører således til den kategori af sager, der øjeblikkeligt kræver en ministerorientering.

Alligevel har Claus Grube – som afdækket her i avisen – hemmeligholdt sagen for både udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der er ansvarlig for IMF, og Villy Søvndal, der er ansvarlig for departementet.

Men ikke nok med det. Claus Grube har bag ministrenes rygge korresponderet med den øverste budgetansvarlige i IMR, om hvordan fuskeriet kunne skjules for Folketinget. Og det tilmed på et tidspunkt, hvor Folketinget over finansloven hævede bevillingen til instituttet på et altså uoplyst grundlag.

Departementschefen rykkede først ud med oplysningerne, da en journalist bad ministeriet om en aktindsigt, som omfattede IMR’s økonomiske forhold. Det er slemt nok i sig selv, men Claus Grube har tilmed lavet en livsforsikring på udenrigsministerens bekostning.

I et folketingsspørgsmål i forbindelse med finanslovforhandlingerne nævner Villy Søvndals departement henkastet og ufuldstændigt sagen over for ministeren i en baggrundsbriefing. Men det er ikke Villy Søvndals ansvarsområde, og der bliver taget hånd om sagen, lyder beskeden til ministeren.

Derfor kan Claus Grube i dag hævde, at Villy Søvndal var orienteret. Teknisk set har han ret, men reelt er der tale om en bagbinding af en minister.

Vi kan ikke tro, at frygten for at blive taget med i faldet afholder Villy Søvndal fra at behandle sagen med den nødvendige alvor. Men hvis udenrigsministeren lader sagen passere upåagtet, indleder han nedrivningen af det stillads, der holder statsforvaltningen oppe. Den står og falder nemlig med, at en minister kan stole på, at embedsmændene holder dem orienteret og ikke for nar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her