Leder

Massakren i Houla

Boderne i Damaskus-soukh’en – eller bazaren – lukkede i går og i forgårs. Det er første gang, det sker siden 1982. For 30 år siden blev skodderne låst i protest mod den nuværende præsidents far og forgænger Hafez al-Assads massakre på 10...
Debat
30. maj 2012

Boderne i Damaskus-soukh’en – eller bazaren – lukkede i går og i forgårs. Det er første gang, det sker siden 1982. For 30 år siden blev skodderne låst i protest mod den nuværende præsidents far og forgænger Hafez al-Assads massakre på 10.000 civile i Hama. De kom i krydsild under Baath-diktaturets nedkæmpelse af officerer fra Det Muslimske Broderskab. De havde ikke holdt lukket længe, før regimet ’overtalte’ dem til at genåbne. Og siden har soukh’en ikke strejket.

Ikke før i går og i forgårs, hvor de fleste bazarboder lukkede i protest mod massakren i Houla-området, hvor 108 civile, de fleste kvinder og børn, fredag blev dræbt med knive, håndvåben og artilleri.

I bazaren tror de ikke på regimets forsikring om, at det ikke har lod og del i henrettelser af medborgere helt ned til spædbarnsalderen. De strejker med risiko for repressalier fra et regime, der nok er ’moderniseret’ med samtaler i FN’s og Den Arabiske Ligas saloner om Kofi Annans freds-luftkasteller, men på jorden genbruger Hafez al-Assads pansernæve fra 1982.

Bazarstrejken i Damaskus er et vendepunkt i Syrien, og symptomatisk for den stigende lede ved den indtil for halvandet år siden så civiliserede diktator, hvis tjekkede førstedame, gerne lod sig hylde som stilikon i Vouge.

Men bliver den også vendepunkt for den internationale protest mod det morderiske regimes etniske udrensning i Homs-Houla-regionen, der skal sikre den regerende alawit-sekts kontrol over et territorie fra Damaskus til kysten, når Syrien snart opløses i enklaver i en sekterisk borgerkrig? Det tror vi ikke.

Vestlig militær indgriben for at ’beskytte civile’ har kun fundet sted i Irak i 2003 og i Libyen i 2011. De to lande har olie i rigelige mængder, og det er vitalt for den vestlige økonomi. Det har Syrien ikke. Ej heller Yemen. Der er intet afkast at hente ved en redningsaktion for uskyldige civile.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Der var vist også militær indgriben i esk-Jugoslavien - med dansk deltagelse.

Niels Jespersen

Lasses artikel efterlader et indtryk af at NU er selv folk i bazaren i damaskus ved at have fået nok af Assad og hans regime.
Desværre er det en ensidig og fordrejet fremstilling af situationen. Eksperten over alle i Syrien Patrick Seale som selv har familie i Syrien, taler sproget og har kendt til landet i mange årtier har en anden vinkel som er balanceret.

Se http://www.agenceglobal.com/index.php?show=article&Tid=2803

Her fremgår det at udenlandske aktører fremkalder disse massakrer - som tegner et mønster af gengældelse - ved at støtte terrorister og andre som er professionelle lejesoldater, der kun fremmer udenlandske interesser. Israel og dets allierede i USA har jo længe haft som strategisk mål at neutralisere eller tilintetgøre aksen Hizbollah, Syrien, Iran som er den eneste nævneværdige modstand mod dets hegemoni og optræde som herrefolk i Mellemøsten. Derfor ser vi hele tiden propagandaen rettet mod Iran og Syrien med diverse subversive aktiviteter i disse lande. Hvorfor skriver Lasse dog ikke om lobbyer, politikere og medier som tjener disse interesser - eller han er måske selv en del af dette kompleks?