Leder

Sæsonbetinget forargelse

Debat
24. maj 2012

Så skal vi til det igen. Den rituelle forargelse over, at en række rige kunstnere får livsvarig ydelse fra Statens Kunstfond.

Som politisk ordfører kan man altid score et par hurtige point i offentligheden på, som Venstres Michael Aastrup Jensen, at sige, at han vil tage pengene fra de rige kunstnere og at »forfattere som Klaus Rifbjerg og billedkunstnere som Per Arnoldi skal ikke have en krone. De tjener allerede godt. De skal i stedet have en medalje for deres indsats.«

Sagen er, at der tegner sig et politisk flertal for markante ændringer i kunststøtteordningen. Forhandlingerne er lige nu i gang, og ordførere fra de tre største partier i Folketinget er villige til at røre ved den livsvarige ydelse til de mest velstående kunstnere.

Det er så let at trække Rifbjerg og Arnoldi af stald som eksempler på kunstnere, der ikke har brug for pengene. Det har de sikkert ikke, men det er heller ikke sagen, for den er, at Rifbjerg og Arnoldi er så atypiske for deres stand, at de ikke på nogen rimelig måde kan bruges til konstruktivt at diskutere en omlægning af kunststøtten i Danmark. Dertil kommer, at de to kunstnere årligt hver højst modtager 12.000 kr i livsvarig ydelse fra Kunstfonden, hvoraf de også betaler skat, fordi ydelsen er indtægtsreguleret. Så nej, her er der ingen rige kunstnere, der scorer kassen.

De livsvarige ydelser er at betragte som en slags hædersgave, der gives til et i virkeligheden beskedent antal anerkendte kunstnere som en slags samfundets tak og sikring af et ligeledes beskedent eksistensgrundlag.

Der er god grund til at diskutere ændringer af den nuværende kunststøtte og ikke mindst overveje at samle Statens Kunstfond og Statens Kunstråd til en enhed, men igen at hive Rifbjerg og Arnoldi frem som skrækeksempler er ikke andet end populisme og med til at afspore en vigtig debat.

Rettelse: Vi skriver ovenfor at Per Arnoldi sammen med Klaus Rifbjerg hvert år maksimalt modtager 12.000 kr fra Statens Kunstfond i livsvarig ydelse. Arnoldi er dog ikke på listen over modtagere. Vi beklager fejlen. red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per-Olof Johanssson

I Radio 24syv i går i 'Halløj i Betalingsringen' var emnet oppe at vende - http://arkiv.radio24syv.dk/video/5085992/hallj-i-betalingsringen - helt tydeligt at mange vil se støtten leve op til deres egen smag - især sært nok Simon Jul selv..