Leder

Statsministeriel selvrealisering

Debat
15. maj 2012

Visse socialdemokrater kunne forveksle det med en politisk drømmesituation. Efter et par måneders ubrudt ond spiral mod den komplette nulvækst og eskalerende arbejdsløshed kan de fleste se, at Angela Merkels konservative nedskæringsridt på de offentlige budgetter ikke kan redde Europa ud af den økonomiske knibe.

Selv forsigtige administratorer vurderer, at det finansielt solide Nordeuropa bør ekspandere, for at det pressede Sydeuropa kan skære, men også eksportere. Fremtrædende økonomer og markedsanalytikere efterlyser alternative bud på Europas økonomiske overlevelse. Og François Hollandes sejr i det franske præsidentvalg er en udfordring af nedskæringsregimet, der viser, at nytænkningen kan komme fra de europæiske socialdemokraters hjørne.

Nogle socialdemokrater kunne forveksle den slags udviklinger med en gave til en socialdemokratisk regeringsleder og EU-formand, hvis eget politiske projekt har fortabt sig i det uvisse, og hvis meningsmålinger er helt nede at sniffe til gulvtæppet.

Men sådan en socialdemokrat er Helle Thorning-Schmidt ikke. Stillet over for Hollandes oplagte forslag om en europæisk vækstpakke i stil med den danske kickstart, vælger den danske statsminister i weekendens Politiken at afvise enhver sådan tanke. Ligesom hun stålsat afviser den oplagte skat på finansielle transaktioner, der kunne finansiere dele af kickstarten.

Det mystiske er, hvorfor den identitetsløse Thorning bider sig så enøjet fast i sin modstand mod socialdemokratisk økonomisk politik i en tid, der skriger på den.

Det virker så strategisk misforstået, at man næsten mistænker, at vi her er stødt på et sjældent område, hvor Helle Thorning-Schmidt faktisk mener noget selv. Dét ville på en måde være opmuntrende.

Bare ærgerligt at statsministerens selvrealisering skal spænde ben for forsøgene på at vise veje ud af krisen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det mystiske er, hvorfor den identitetsløse Thorning bider sig så enøjet fast i sin modstand mod socialdemokratisk økonomisk politik i en tid, der skriger på den."

Onde tunger ville nok påstå, at hun forbereder sig på en kommende karriere i det store udland.

Esben Maaløe

Det tror jeg også!

Morten Lynge

"Selv forsigtige administratorer vurderer, at det finansielt solide Nordeuropa bør ekspandere, for at det pressede Sydeuropa kan skære, men også eksportere."

Nordeuropa er ikke 'finansielt solidt'... Det er bare lidt mindre ringe end Sydeuropa...

Inger Sundsvald

Man kan i hvert fald undre sig over hvor loyal Thorning er mod Vestagers ”regeringsgrundlag” og Merkels usolidariske finanspagt. Men man kan jo ikke afvise at hun selv mener det.

Hanne Gregersen

Det klæder ikke Kaarsholm at skrive ldere om noget, hun øjensynligt ikke har meget begreb om - hvordan kan med nogensomhelst seriøsitet og ædruelighed skrive "Selv forsigtige administratorer vurderer, at det finansielt solide Nordeuropa bør ekspandere, for at det pressede Sydeuropa kan skære, men også eksportere" ??

Fuldstændigt udukomenteret snik snak - selvom man kan en del i en leder, må man vel stadig fordre lidt faktuel substans.

Inger Sundsvald

For mig står det skrevne helt klart.

HTS har vel indset, at hun har gjort så meget i nælderne, at hun bruger sin status til at arrangere sin Baroso støttede retrætepost, når korthuset ramler.

At "statsministerens selvrealisering" er HTS egentlige projekt, har stået klart i årevis. Blot ikke for hendes misbrugte vælgere.

Martin Karlsson Pedersen

Jeg ville ønske Information forsøgte at følge mere op på dette underlige problem, måske ved at kigge nærmere på hendes tid som EU-parlamentariker, hvad hun egentlig stemte for, hvilke kontakter hun knyttede etc., hvis det er muligt, eller om det kan passe, at disse politiske holdninger virkelig er en "analyse" af hvad vælgerne vil have, krydret med en radikal regeringspartner der truer??? det er blot frustrerende hele tiden at stoppe op ved denne uforstående formulering: "hvorfor gør hun som hun gør, når hun burde [ud fra parti-ideologiske grunde] gøre noget andet". Selvfølgelig kan man altid forestille sig en verden (bare mine spørgsmål illustrere måske meget godt min begrænsning), men det ville være interessant at undersøge hvorfor det er så svært at forstå fakta: hvorfor HT siger som hun gør! Måske mener hun det, men hvordan og hvorfor kan hun mene det? Er det vitterlig selvrealisering?

Hvis vi nu holder op med at benævne HTS for social-
demokrat, og i stedet kalder hende det hun vitterligt er - Liberal demokrat - mon så ikke det hele er lettere at håndtere?
HTS's sociale sindelag og solidaritetsfølelse er mest tl invortes brug, og noget hun kufter i 1. maj taler-

Alan Strandbygaard

Var det ikke Helle Thorning der i sin tale til kongressen blev helt salig da hun omtalte fortiden store reformer:

"De har glemt Staunings Kanslergadeforlig. De har glemt Krags Helhedsløsning. Og for den sags
skyld Schlüters Fælleserklæring.

De har glemt, hvordan vi nogensinde er blevet et af verdens rigeste og mest harmoniske samfund.
De har vænnet sig til, at politik kun handler om næste valg. Aldrig om næste generation."

Jeg tror Helle Thorning gerne vil huskes. Damen har nykker.

Esben Maaløe

Hun er med andre ord ved at mele sin egen huskekage!

Det går op og det går ned, og hurtigt lige for tiden.
satsede all-in på Merkel og Sarkozy.

Ruth Gjesing

Det er ikke mere end godt et halvt år siden, Løkke Rasmussen gang på gang (med en vis ret, efter min opfattelse) blev sablet ned her på siderne. Nu er det blevet Helle Thornings tur. Man kan selvfølgelig mene, hvad man vil, men at kritisere hende for at være i fuld gang med en "Anders Fogh" efter godt et halvt år på posten synes jeg er lige lovlig konspiratorisk.

Jesper Wendt

Jeg tror svaret skal findes i EU, og ikke på DRV's kontor, selvom jeg gerne vælter et par potteplanter, nu vi er omkring det. :p

Men sagen er den, at Helle uden tvivl brænder for EU. EU har fremsat en 2020 plan, det lyder bekendt?

Så hvis man går i dybden, er den frie bevægelighed ret indskrænket. Derfor minder de to regeringer ufatteligt om hinanden, krydret med en neoliberal bølge. Det demokratiske underskud i EU larmer i den grad her, for der er jo tale om ekstern advisering. Jeg vil gå så vidt at sige: Kilden til teknokrati.(Grækenland og Italien.)

Det der så kan undre, er at hun som tidligere EU parlamentariker ikke har været bedre til at kommunikere det ud.

Vender man det lidt rundt, så er danskere jo ikke særligt begejstrede for EU, og for at tække det, har HTS måske valgt at lade den sejle, så det ikke påvirkede 'de røde'.

Nu er det måske så gået op for hende skibet synker, og agendaen kan måske være ændret i takt med det.

Philip C Stone

"Det mystiske er..."

Det er slet ikke mystisk. Umiddelbart efter valget blev en klone af Lars Løkke Rasmussens hjerne indsat i HTSs kranium. Hendes egen hjerne blev så deponeret i en Gucci taske og lagt ned i i Milena Penkowas kummefryser, som derefter forsvandt. Så enkelt er det.

Mads Kjærgård

Ja det er squ lige før jeg køber den, det virker som om, der er tale om 2 forskellige personer, før og efter valget, gad vide hvem der så er Mette Frederiksen? Måske en klone af Inger Støjberg?

Karsten Aaen

Måske kunne det vel også bare fordi HTS aldrig nogensinde har været socialdemokrat? Hun meldte sig, svjv, først ind i partiet i 1999? kort før EU-parlaments-valget det år.....

Og hun synes mere at være opsat på at være EU's repræsentant i Danmark end Danmark's repræsentant i EU - især under det danske EU-formands-skab stod dette lysende klart.

Problemet er, for mig at se, embedsmændene; de er alle skolet i den samme 1990'er tradition ifht. økonomi, dvs. de stort alle mener, at øget arbejds-udbud er vejen til øget beskæftigelse, at nedsat skat giver mere vækst og dermed beskæftigelse, samt at det at afskaffe helligdage og feriedage er vejen frem.

Hvorfor lytter man dog ikke tl Chris McDonald (fra USA) som godt kan lide det danske system, hvor der er også er tid til at være menneske og se sin familie. i USA hvor Chris M. kommer fra arbejder folk 48 eller 60 timer om ugen, og nogle har måske 2 ugers ferie, de færreste (et fåtal) har 3 eller 4 ugers ferie. Og som Chris M. skrev i en kommentar i Berlingske Tidende:
"L..... virker ikke."

Marianne Rasmussen

Et parti eller et politisk system i krise vælger ofte en stort set ukendt og ubeskrevet person som lederfigur, der trækkes ind, fordi man vil have én, som ingen rigtig har noget imod, og som man håber så kan manipuleres til at gøre den rimelig god figur.

Problemet er, at man har købt katten i sækken. Hvad man har købt, skal nok vise sig. Det er sikkert flere, der ville ønske, at hendes baggrund og egentlige holdninger var blevet bedre undersøgt i tide.

Jeg hæftede mig ved, at hun på et tidspunkt sagde noget om, at hun ikke havde læst meget politisk historie "for det var ikke sådan hun drev politik".

Hvad vi ikke får lært af historien, er vi dømt til at gentage.

Andreas Trägårdh

Helle T sidder i en lukket elevator, på vej op i et hus der er på vej ned. Følg hende eller fyr hende.

Maya Nielsen

Ja eller også har man globale loge-løfter i Bilderberg-logen om en ensretning af de financielle systemer så de kan lægges helt sammen senere i vores ÅBNE fremtid med uanede mugligheder og umuligheder også desværre.....måske er det ikke kun planeten der pisker rundt i smeltevand, måske politikerne er blevet injiceret med vand i hovedet til fordel for bank-u-væsenet....eller også er symbiosen til Maggie III For tæt....og hendes med vennen i banken...

Bjarne Bisgaard Jensen

Set i et partihistorisk tilbageblik er HTS ikke socialdemokrat. At hun vandt formandsskabet overfor FJ siger kun noget om den potentielle talentmasse i partiet.
Siden da er det gået støt ned ad bakke og panikken breder sig med en statsminister der ikke sidder på posten ud fra egen indsats men på de radikales nåde.
HTS er en ny form for politiker, samme model som AFR, hvor politik ikke handler om borgernes og samfundets interesser i bred forstand, men mere en platform for egen karriere, hvor det gælder om at pleje kontakterne og hoppe af i rette tid

HTS er den typiske eurokrat, der for en tid har parkeret sin karriere i DK. Mister hun magten i DK, så går det videre mod nye muligheder i Bruskcelle, Geneve eller Strassbourg.
Ministerposter er i dag en del af det gængse karriereforløb: Henning Christophersen, Connie Hedegård, Bambi-Bent, Anders Fuck, og snart slutter HTS sig til skaren af nomadepolitikere.
Deres loyalitet strækker ikke længere end til hvad der gavner egen fremdrift.

Men uendeligt trist, at Soc.dem ikke havde andre kandidater end HTS og Bingo-Frank, og det siger en hel del om partiets fundamentale krise: man aner ikke hvad man vil, hvad man skal stille op med udfordringer og problemer efter at "alle" har fået et job, et sted at bo og en realeksamen.
Blive sq helt misundelig på franskmændene, der stadig synes at have SD'ere af den solide og troværdige slags.

Jon Rosengren

@arne lund,

"Liberal demokrat"? Det kan godt være at HTS ikke er socialist, men liberal er hun på ingen måde. Men man kan nok heller ikke beskylde VK-regeringen for at være liberaler. LIberaler eksisterer nok kun i teorien.

Eurokrati, korporatisme, kleptokrati...

Hans Jørn Storgaard Andersen

Jeg synes, at det er en utrolig dårlig leder, idet den ikke har noget indhold andet end et personangreb mod Thorning ..."identitetsløse Thorning", som skribenten afslutter med siger sådan set alt.
Der får så være, men når man læser indlæggene, hvor flere gør sig klog på det at være socialdemokrat - uden at være det - så aner man, at det blot er en bandbulle uden indhold.
Det er hvad jeg vil kalde "kloge-Aager", der blamerer sig uden at have ét eneste argument. Og dog, man aner et anti-EU gen, der forplanter sig gennem de fleste indlæg.
Og dyb frustration over ikke at forstå noget, der egentlig ikke er SÅ svært endda at forstå. At vi er røget ind i en finansiel krise, som ingen vel ønsker skal gentage sig?