Leder

Uheldige formuleringer

Debat
21. maj 2012

Det afslag, som Filminstituttet har givet til filmen MGP Missionen på grund af skuespilleres hudfarve og af frygt for ikke at kunne sælge billetter i provinsen, er ikke bare en meget uheldig formulering fra en statslig kulturinstitution og en enlig svale. Trods sagens enestående karakter har den et mere principielt bagtæppe.

Selv om både Filminstituttets områdedirektør Claus Ladegaard og direktør Henrik Bo Nielsen begge klogt nok har taget klart afstand fra formuleringen og tankegangen, så tyder meget på, at den filmkonsulent, der forfattede afslaget, uheldigvis kom til at skrive det, som mange i miljøet tænker, men som man netop ikke kan skrive i et officielt afslag.

Diskriminationen i det kulturelle miljø er mere omfattende, end vi har erkendt. Således kan en række farvede skuespillere i lørdagens Information fortælle om den form for fordomme og diskrimination som hverdag i filmbranchen.

Det mest forargelige i Filminstituttets afslag er, at det begrundes med skuespilleres hudfarve, men det underlige har samtidig været, at den dobbelte diskrimination, der fra københavner-perspektiv lå i, at jyderne ikke ville se den slags film med brune i hovedroller, fik mest opmærksomhed. Det var således dette, Henrik Bo Nielsen havde travlt med at mane i jorden, da han sagde, at der ikke var dokumentation for påstanden, mens ironisk nok jyske biografejere og formanden for Danske Biografer, Kim Pedersen, efterfølgende bekræftede den.

Ligegyldigt hvem der har ret, og uanset om brune film sælger i provinsen eller ej, er det Filminstituttets pligt, som den instans, der fordeler statslig filmstøtte, ikke at navigere efter en særlig selvforståelse i de kulturelle miljøer og fordomme, som, hvis man ikke aktivt modarbejder dem, risikerer at blive herskende virkelighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her